Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.5.2010 16:52:54

Pilotski projekt horizontalni monitoring

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pilotski projekt horizontalni monitoring Racunovodja.com

Davčna uprava Republike Slovenije javno poziva vse velike davčne zavezance, da do 31. maja 2010 obvestijo davčno upravo, če želijo sodelovati v pilotskem projektu horizontalnega monitoringa. Vse davčne zavezance, ki so sodelovali pri posvetu oz. predstavitvi projekta horizontalnega monitoringa, ki smo ga pripravili konec marca 2010, pri katerem so sodelovali predstavniki nizozemske davčne uprave, smo pisno že pozvali, da se prijavijo k sodelovanju pri pilotskem projektu. Ta poziv pa je namenjen predvsem velikim davčnim zavezancem, ki bi želeli sodelovati pri projektu. Pilotski projekt predvideva, da bomo v nadaljevanju k podobnemu sodelovanju pozvali tudi srednje in male davčne zavezance, seveda ob predpostavki, da bodo izkušnje pri izvajanju pilotskega projekta zadovoljile cilje davčne uprave in seveda tudi zavezancev.

Horizontalni monitoring pomembno spreminja razmerje med davčno upravo in zavezancem za davek iz vertikalnega, kjer davčna uprava predstavlja represivni organ, v horizontalnega, kjer davčna uprava in davčni zavezanec sodelujeta transparentno, z medsebojnim zaupanjem in razumevanjem poslovnih odnosov. Zavezanec za davek dobi davčno gotovost, oba udeleženca v razmerju pa smotrne in učinkovite delovne postopke. Kot osnovno načelo velja, da zakonske in podzakonske pravice in obveznosti ostajajo enake. Udeleženca medsebojna razmerja uredita s posebnim sporazumom, s katerim zlasti dogovorita obveznost zavezanca za davek, da obvešča o potencialnih tveganjih, olajšuje neposredni stik in posreduje svoje videnje zakonskih posledic ter obveznost davčne uprave, da čim hitrejše obvešča zavezanca o stališču davčne uprave o ravnanju zavezanca v določeni davčni situaciji ter posreduje ugotovitve o davčnih tveganjih. Poudarjamo, da projekte tovrstnega sodelovanja izvajajo že v nekaterih drugih davčnih okoljih, horizontalni monitoring pa je tudi priporočilo OECD.

Z javnim pozivom želi davčna uprava zbrati vse velike davčne zavezance, ki bi pri projektu želeli sodelovati. Prijavo o pripravljenosti za sodelovanje pri projektu naj davčni zavezanci pošljejo do najkasneje 31. maja 2010 po pošti (Projekta skupina horizontalni monitoring, DURS, GDU, Šmartinska cesta 55, 1000 Ljubljana) ali na elektronski naslov: monitoring.durs(at)gov.si.

Po prejemu prijav bomo vse prijavljene, ne glede na dejstvo, da bo končno število izbranih davčnih zavezancev relativno majhno, povabili na individualno delovno srečanje. Po izkušnjah iz držav, ki horizontalni monitoring že izvajajo, potekajo ta srečanja na najvišji ravni. Da pa bi na delovnem srečanju bili čim bolj učinkoviti bomo vse prijavljene zavezance zaprosili, da nam pred delovnim srečanjem posredujejo dodatne informacije, in sicer:

  1. opis dejavnosti, upravljanja in nadzora družbe, povzetek predstavite poslovnega okolja, kratko predstavitev strukture dobaviteljev in kupcev, tržni delež, osnovna izhodišča v strateških načrtih, načine merjenja doseganja začrtanih ciljev, kratek povzetek načrta upravljanja s kadrovskimi viri,
  2. opis notranjih kontrol, povzetke rezultatov revizij, način upravljanja različnih poslovnih tveganj,
  3. kratek popis davčnih tveganj, kako oz. s katerimi instrumenti upravljate s tveganji (oziroma izjavo, da tega še ne izvajate),
  4. vaše izkušnje z Davčno upravo RS in vaše predstave in pričakovanja glede horizontalnega monitoringa,
  5. kontaktno osebo.

Predvidevamo, da bi povzetek zavezanci lahko pripravili v dokumentu, ki ne bo presegal treh strani besedila, saj so za davčno upravo v tej fazi pomembne samo osnovne informacije za navedena področja.

Ponovno pa poudarjamo, da so za sodelovanje v pilotskem projektu zlasti primerne družbe, ki so reprezentativne za določeno dejavnost, imajo urejene notranje kontrole, ugodna revizijska mnenja in se zavedajo pomembnosti strateškega planiranja skupaj z davčnim planiranjem.

Dodajmo še to, da bodo omenjena delovna srečanja potekala v juniju 2010, pri čemer bodo vabilo prejeli teden dni pred samim terminom. Podatke oz. dodatne informacije, ki smo jih navedli, bodo zavezanci pošiljali s priporočeno pošto, vse informacije pa bomo seveda obravnavali kot poslovne skrivnosti.

Dodatne informacije lahko pridobite na zgoraj navedenem elektronskem naslovu.

Ključne besede:
horizontalni monitoring
monitoring

Zadnji članki iz rubrike:

30.3.2020 18:15:15:
Obrazec: Odlog oziroma obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

22.3.2020 10:55:01:
Davčna obravnava odškodnin po 5. točki 27. člena ZDoh-2 - Podrobnejši opis

20.3.2020 13:31:15:
Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

17.3.2020 11:15:42:
Podaljšali se bodo roki za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom (FURS, AJPES)

12.3.2020 13:25:16:
Predlog odloga plačila davčnih obveznosti zaradi zmanjšanja likvidnosti podjetij

Najnovejši članki:

30.3.2020 14:34:28:
Podaljšanje rokov za poročanje o odpadkih in embalaži

30.3.2020 12:33:11:
Za delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim in povračilo nadomestil plače zaposlenim zaradi odrejene karantene so pristojni pri Zavodu RS za zaposlovanje

30.3.2020 10:45:10:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

27.3.2020 16:05:03:
Število delovnih dni za leto 2022 (40-urni delovni teden)

27.3.2020 13:02:02:
Popis cigaret na dan 1. 4. 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT