Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.6.2010 17:12:20

Predlog Zakona o potrošniških kreditih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o potrošniških kreditih Racunovodja.com

Vlada je določila besedilo Predloga zakona o potrošniških kreditih in ga poslala v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije.

S predlaganim zakonom se v pravni red Republike Slovenije prenaša Direktiva 2008/48/ES o potrošniških kreditnih pogodbah (direktiva 2008/48/ES). Države članice jo morajo prenesti v svoje notranjepravne predpise do 11. 6. 2010. Direktiva 2008/48/ES uvaja načelo popolne (največje mogoče) harmonizacije, ki državam članicam načeloma ne dopušča, da ohranijo ali uvedejo strožje ali blažje ukrepe varstva potrošnikov. Čeprav za direktivo 2008/48/ES velja načelo popolne harmonizacije, to vključuje nekatere diskrecijske pravice, ki državam članicam dajejo možnost, da same odločijo, ali bodo za posamezna področja uporabile določbe direktive 2008/48/ES ali pa bodo zanje ohranile že veljavna oziroma uvedle nova pravila.

Enoten zakonodajni okvir naj bi omogočal bolj učinkovito delovanje notranjega trga na področju potrošniškega kreditiranja, potrošnikom v državah članicah pa naj bi se zagotavljala visoka in primerljiva raven varovanja njihovih ekonomskih in pravnih interesov. Cilj Direktive 2008/48/ES je tudi zagotovitev preglednosti in stabilnosti kreditnih trgov z ustreznimi ukrepi za urejanje in nadzor nad dajalci kreditov. Direktiva 2008/48/ES uvaja načelo odgovornega posojanja denarja, ki od držav članic zahteva, da sprejmejo ustrezne ukrepe za spodbujanje odgovornega ravnanja dajalcev kreditov in kreditnih posrednikov v vseh fazah kreditnih razmerij do potrošnikov. V predlaganem zakonu se načelo odgovornega posojanja denarja konkretizira z vrsto določb. To je na primer obveznost dajalcev kreditov, da potrošniku zagotovijo vrsto podrobnih informacij o ponujenem kreditu še pred sklenitvijo pogodbe. Pri tem imajo dajalci še posebno razlagalno obveznost, da informacije zagotavljajo na način, da potrošnik razume tudi finančne in pravne posledice najema kredita. K večji skrbnosti pri dajanju kreditov spodbujajo tudi določbe, ki urejajo obveznost dajalcev kreditov, da predhodno ocenijo kreditno sposobnost potrošnika.

Glede na načelo popolne harmonizacije predlagatelj zakona v večjem delu zakona ni imel možnosti za večjo prožnost, zato nove rešitve ali že uveljavljene rešitve predlaga na področjih, ki jih Direktiva 2008/48/ES dopušča. Glede na veljavni Zakon o potrošniških kreditih (ZPotK) je razširjen obseg uporabe zakona. Tako so v področje uporabe po novem vključeni tudi t. i. »mali krediti«, ki znašajo manj kot 170 evrov. Kot do zdaj so v področje uporabe še naprej vključeni potrošniški hipotekarni krediti in finančni najemi (lizinške pogodbe), pri katerih je predviden prenos lastninske pravice na najemojemalca. Za nekatere vrste kreditov se uvaja blažji režim, kar pomeni, da zanje ne veljajo vse določbe zakona. Blažji režim velja za kredite v obliki možnosti prekoračitve na plačilnem računu (limiti), kreditne pogodbe, v katerih se predvideva, da bosta stranki sklenili pogodbo o odlogu plačil in bo s tem odvrnjena možnost sodnega procesa.

Novost zakona je na novo opredeljen pojem skupnih stroškov kredita, ki je podlaga za izračun efektivne obrestne mere. Novost predlaganega zakona je uvedba standardnih evropskih obrazcev o potrošniškem kreditu, s katerimi bodo dajalci kreditov zagotavljali obveznost seznanitve potrošnika z ustreznimi informacijami o kreditu, ki ga potrošnik najema, že pred sklenitvijo pogodbe.

Nova je tudi uvedba obvezne ocene kreditne sposobnosti potrošnika ob doslednem upoštevanju varstva osebnih podatkov. Podrobno je predpisana vsebina kreditne pogodbe. Širše so opredeljene pravice potrošnika ob povezani kreditni pogodbi.

Na novo je uvedena pravica dajalca kredita do nadomestila ob predčasnem odplačilu kredita. Nova po matematični obliki zapisa, vendar vsebinsko nespremenjena je enačba za izračun efektivne obrestne mere. Sprememba je pri načinu podeljevanja dovoljenj, ki jih dajalcem kreditov, ki niso banke ali hranilnice, izdaja Urad RS za varstvo potrošnikom. Po novem dajalci kreditov, ki sodijo v to kategorijo, ne bodo mogli več pridobiti dovoljenja za nedoločen čas, pač pa ga bodo morali vsake tri leta podaljšati.

Predlagajo se tudi novi ukrepi pri odvzemu dovoljenj dajalcem kreditov te kategorije in nadzoru nad njimi. Ukrepi se uvajajo zaradi zagotovitve učinkovitejšega nadzora.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o potrošniških kreditih
kredit
potrošniški kredit
potrošnik

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT