Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.6.2010 18:28:58

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju

Vlada je na 85. seji, 3. junija 2010, sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o izvršbi in zavarovanju. Državnemu zboru RS bo vlada predlagala sprejem zakona po nujnem postopku, saj je sprejem predlaganega zakona nujno potreben zaradi izrednih potreb države v razmerah gospodarske krize.

Osrednji cilj novele je zagotovitev večje učinkovitost izvršbe s skrajšanjem in poenostavitvijo izvršilnih postopkov. S tem se zasleduje tudi zmanjšanje plačilne nediscipline, varovanje interesov gospodarstva in zmanjšanje učinkov krize. Vsebina poglavitnih rešitev predlaganih sprememb je:

– Določajo se natančna pravila iskanja dolžnikovega premoženja, predlaga pa se tudi izboljšanje instituta seznama dolžnikovega premoženja, saj le učinkovit sistem iskanja dolžnikovega premoženja v veliki meri prispeva k uspešnosti postopkov izvršbe. Pri tem pa so spoštovane konvencijske in ustavne zahteve na področju varstva osebnih podatkov. S predlagano spremembo se katalog podatkov, ki jih sodišča, izvršitelji in upniki lahko pridobivajo, natančneje določa. Krog zavezancev za posredovanje podatkov se širi tudi na zasebnike (zdravnike, notarje, odvetnike, kmete ali druge fizične osebe, ki niso podjetniki in ki kot poklic opravljajo določeno dejavnost). Na novo se določa način, kako se mora izvršitelj izkazati za pridobivanje podatkov. Izvršitelj bo lahko pridobival podatke, ki se nanašajo na dolžnika iz sklepa o izvršbi, ki ga bo predložil upravljavcu zbirk podatkov, če pa bo v zadevi določen za izvršitelja s posebnim sklepom, bo moral predložiti tudi ta sklep. Natančneje je opredeljeno kdo lahko pridobiva podatke o dolžniku in njegovem premoženju, na kakšen način, in kateri so ti podatki. Z razširitvijo vpogledovanja sodišča v dostopne evidence je olajšan položaj upnika pri iskanju podatkov. Tudi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova je razširjeno opravljanje poizvedb sodišča po uradni dolžnosti za podatke pri najučinkovitejših izvršilnih sredstvih, ki je sedaj določeno le za izvršbo na podlagi verodostojne listine. Upravljavec je zahtevane podatke upravičenim osebam določan posredovati nemudoma, najkasneje pa v 8 dneh. O zahtevi za pridobitev podatkov pa je dolžnik lahko obveščen samo, če to zahteva.

– Določa se širitev možnosti poplačila upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi. Po predlagani ureditvi bo možno poplačilo pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi na podlagi kateregakoli izvršilnega naslova (ne le tistega, izdanega v postopku v gospodarskih sporih) na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet, pod pogojem, da bo predlogu za izvršbo priložen izvršilni naslov.

– Določa se za upnika učinkovitejši postopek izvršbe na podlagi menice tako, da bo imel upnik možnost v postopku izvršbe na podlagi menice kot verodostojne listine, ki bo predlogu za izvršbo priložena, doseči rubež sredstev pri organizacijah za plačilni promet in poplačilo še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi. Predlagano je, da mora sodišče o tem predlogu odločiti v petih delovnih dneh, s čimer se zagotovi primerljiva hitrost izdaje sklepa o izvršbi kot je v praksi pri izdaji sklepa o predlogu za izvršbo na podlagi verodostojne listine pri CoVL.

- Zaradi pospešitve pravdnih postopkov, ki se vodijo na podlagi obrazloženega dolžnikovega ugovora zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine, se na novo določa rok za opravo procesnih dejanj sodišča, tako, da mora sodišče praviloma opraviti poravnalni narok, oziroma, če ni poravnalnega naroka, prvi narok za glavno obravnavo najpozneje v treh mesecih od prejema odgovora na ugovor.

– Zaradi racionalizacije poslovanja in pospešitve izvršbe se določa pravilo odločanja po sodniku posamezniku v postopku o pritožbi. Senat treh sodnikov pa odloča le v težjih primerih.

– K racionalnejšemu poslovanju in poenotenju sodne prakse bo prispevala spremenjena pristojnost za odločanje o pritožbah na podlagi verodostojne listine. O pritožbah zoper sklepe, ki jih v postopku izvršbe na podlagi verodostojne listine izda CoVL kot poseben oddelek Okrajnega sodišča v Ljubljani, bo odločalo Višje sodišče v Ljubljani.

– Z natančnejšo določitvijo identifikacijskih podatkov upnika in dolžnika bo sodišče z uporabo informacijske tehnologije v postopku izvršbe hitreje in nedvoumno lahko identificiralo premoženje dolžnika.

– Razširja se možnost elektronskega vlaganja v izvršbi. Za odvetnike, notarje, izvršitelje in državno pravobranilstvo se določa obveznost vlaganja vseh vlog in drugih pisanj v elektronski obliki.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o izvršbi in zavarovanju
izvršba
zavarovanje

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

10.12.2019 12:30:16:
Določanje urne postavke za študentsko delo

9.12.2019 14:11:14:
FURS opozarja: Če oglašujete stanovanja/sobe preko Airbnb ali Bookinga, ste zavezanec za DDV

9.12.2019 11:54:15:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT