Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.6.2010 17:07:29

Pobuda za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pobuda za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino Racunovodja.com

Vlada je na 85. seji, 3. junija 2010, sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino in jo poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora RS.

1. julija 2008 je začel veljati Sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino, ki med drugim v 5. členu določa, da se denarno nadomestilo v zvezi z brezposelnostjo upravičencu izplačuje le, če ima upravičenec stalno prebivališče na ozemlju države, po katere predpisih uveljavi pravico in se torej ne izplačuje v drugo državo pogodbenico. Enako določilo je tudi v sporazumu z Makedonijo, medtem ko sporazum s Hrvaško določa le, da se nadomestilo za primer brezposelnosti ne izplačuje v drugo državo pogodbenico, kar pomeni, da lahko pravico do denarnega nadomestila uveljavijo tudi tujci z začasnim prebivanjem v Sloveniji.

Po določilih Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti lahko uveljavi pravico do denarnega nadomestila zavarovanec, če izpolnjuje zakonske pogoje, kot so zavarovanje za primer brezposelnosti pred nastankom brezposelnosti, brezposelnost brez volje ali krivde, trajanje delovnega razmerja, prijava v roku in druge pogoje. To velja tudi za tujce, ki lahko ob izpolnjevanju zakonskih pogojev uveljavijo pravico iz zavarovanja, ki je pravica iz delovnega razmerja. Denarno nadomestilo se jim izplačuje, če v Sloveniji prebivajo - če ne prebivajo pa pravica miruje, razen če mednarodni sporazum določa drugače.

Določila sporazuma z BiH tako v primeru zahteve po stalnem prebivališču zavarovanca kot pogoju za izplačevanje, le te postavljajo v neenakopraven položaj s tujci, kjer so določila sporazuma blažja (Hrvaška) oziroma s tujci, ki prihajajo iz držav, s katerimi Slovenija nima sklenjenega sporazuma (npr. Črna gora) in za katere se uporabi nacionalna zakonodaja.

Problem določil sporazuma z Bosno in Hercegovino je toliko večji zaradi števila delavcev iz BiH na slovenskem trgu dela in prenehanja pogodb o zaposlitvi oziroma nepodaljševanja le teh s temi delavci, ki so zaradi trenutne gospodarske situacije vse številčnejši.

Vlada podpira spremembe sporazuma tako, da bi pravico do denarnega nadomestila imeli tudi državljani BiH z začasnim prebivanjem v Sloveniji, kar pomeni, da bi pravico do denarnega nadomestila imeli vsi imetniki osebnih delovnih dovoljenj in dovoljenj za zaposlitev oziroma 5.272 državljanov BiH.

Vir: UVI

Ključne besede:
sporazum
socialno zavarovanje
zavarovanje
bosna in hercegovina
bih

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

27.7.2020 9:04:29:
Možnost delnega povračila nadomestila plače podaljšana do konca avgusta

25.7.2020 13:49:01:
Odpravljena prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT