Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.3.2008 12:12:11

Obračunavanje DDV pri dajanju vodnih plovil v najem

Davčni bilten

Rubrika: Inšpekcijski pregledi (davčni bilten)print Natisni

Obračunavanje DDV pri dajanju vodnih plovil v najem Racunovodja.com

Pri malem davčnem zavezancu, čigar pretežna dejavnost je trgovanje z lastnimi nepremičninami, je bil opravljen inšpekcijski nadzor obračunavanja in plačevanja DDV za leto 2004.

V okviru preveritve izkazovanja prihodkov zavezanca za davek je davčni organ ugotovil, da je zavezanec večino svojih prihodkov dosegel z dajanjem vodnih plovil v najem in s prodajo vodnih plovil. Pri tem je davčni organ ugotovil, da zavezanec pri oddajanju plovil ni obračunaval DDV, saj se je skliceval na določila 5. točke prvega odstavka 31. člena ZDDV. Odgovorna oseba zavezanca za davek je pojasnila, da je takšno zaračunavanje v skladu z uveljavljeno poslovno prakso podjetij, ki se ukvarjajo z dejavnostjo dajanja plovil v najem v Sloveniji. ZDDV v omenjenem členu namreč določa, da so plačila DDV oproščeni dobava, izboljšave, popravilo, vzdrževanje, zakup in najem plovil iz podtočke a) in b) prejšnje točke ter dobava, najem, popravilo in vzdrževanje opreme, vključno z ribiško opremo, ki je vgrajena ali se v njih uporablja.

V nadaljevanju je davčni organ ugotovil, da je zavezanec resda lastnik plovil, vendar ima sklenjeno pogodbo z drugim podjetjem, ki je obvezano organizirati “booking” in skleniti za to potrebne agencijske, posredniške ali druge pogodbe, pri tem pa lastniku plovil pripada ustvarjena provizija. Iz pregledanih charter pogodb je bilo razvidno, da se zavezanec in drugo podjetje nista dogovorila za najem plovil v smislu podtočke a) in b) 4. točke prvega odstavka 31. člena ZDDV. Ta namreč določa, da je to promet blaga v zvezi z oskrbovanjem plovil za plovbo na odprtem morju, ki opravljajo prevoz potnikov za plačilo ali so namenjena za opravljanje komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti, in plovil za reševanje in pomoč na morju. Po presoji davčnega organa v obravnavanem primeru to ni oskrbovanje plovil na odprtem morju, ampak storitev dajanja plovil v najem. Predmet navedenih pogodb ni najem plovil za opravljanje komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti na odprtem morju, ampak dajanje plovil v najem za dajanje teh plovil v nadaljnji najem za sprostitev in razvedrilo. Iz sklenjenih pogodb pa prav tako ne izhaja, da bi se plovila uporabljala za plovno dejavnost oziroma za drug posel v zvezi s plovbo.

Na podlagi navedenega zavezanec za davek ne izpolnjuje pogojev za oprostitev plačila DDV in se je na izdanih računih neupravičeno skliceval na oprostitev po 5. točki prvega odstavka 31. člena ZDDV. V davčnem inšpekcijskem nadzoru je bilo tako zavezancu naložena dodatna obveznost za plačilo DDV v višini 3,2 mio SIT.

Ključne besede:
DDV
Davčni bilten
inšpekcijski pregledi

Zadnji članki iz rubrike:

Najnovejši članki:

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT