Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.7.2010 18:17:33

Predlog Zakona o urejanju trga dela

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o urejanju trga dela Racunovodja.com

Vlada je na 87. seji, 16. junija 2010, določila besedilo predloga Zakona o urejanju trga dela in ga predložila Državnemu zboru RS v obravnavo po rednem postopku.

Zakon o urejanju trga dela bo nadomestil Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ki ga je Državni zbor RS sprejel v letu 1991 in je bil nato velikokrat dopolnjen in spremenjen. Obstoječi zakon, ki ureja področje zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti, je zastarel, zaradi številnih sprememb v preteklih letih pa je tudi nekonsistenten, zato je pri njegovem izvajanju veliko težav, obenem pa ne dopušča hitrega odzivanja na dinamične spremembe na trgu dela.

Poglavitni namen novega Zakona o urejanju trga dela je povečanje varnosti iskalcev zaposlitve in uvajanje koncepta varne prožnosti na trgu dela v Republiki Sloveniji. Za doseganje tega namena je predvidena mreža izvajalcev ukrepov, ki bo omogočala hitrejše odzivanje države na dinamične spremembe na trgu dela, povečala vlogo vseživljenjske karierne orientacije pri odločitvah posameznika o poklicni poti in omogočila hitrejšo obravnavo tistih brezposelnih oseb, ki to potrebujejo.

Koncept varne prožnosti na trgu dela v Republiki Sloveniji bo dosežen v povezavi s spremembami sistemskih zakonov, ki urejajo delovna razmerja in sistem socialne varnosti na eni strani ter povečano vlogo aktivne politike zaposlovanja in večjo varnostjo brezposelnih oseb na drugi strani.

Zakon bo podlaga za izvajanje naslednjih ukrepov države na trgu dela: storitve za trg dela, aktivna politika zaposlovanja, zavarovanje za primer brezposelnosti, pravice iz obveznega in prostovoljnega zavarovanja za primer brezposelnosti.

Predlog Zakona o urejanju trga dela prinaša nove rešitve na področju aktivne politike zaposlovanja, zaradi katerih se bo mogoče zaradi novih izvajalcev, ukrepov in poenostavljenih postopkov učinkoviteje odzivati na hitre spremembe na trgu dela. Gospodarska in finančna kriza v letu 2009 je namreč pokazala, da je potrebno hitrejše prilagajanje na tem področju, predvsem pri usposabljanju in izobraževanju iskalcev zaposlitve za povečanje njihove zaposljivosti. S spremembo zakona želimo spodbujati k delovni aktivnosti tudi neaktivne in osebe, ki bodo kmalu izgubile zaposlitev, in jih na ta način spodbuditi k bolj aktivnemu pristopu reševanja brezposelnosti.

Na področju zavarovanja za primer brezposelnosti se širi krog obveznih zavarovancev in oseb, ki se lahko prostovoljno zavarujejo za primer brezposelnosti, posledično pa tudi krog upravičencev do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti. S spremembo vstopnih pogojev bodo do denarnega nadomestila pogosteje upravičeni predvsem mladi, ki imajo malo delovnih izkušenj, kar bo povečalo njihovo socialno varnost.

S predlogom povečujemo tudi dovoljeni obseg dela brezposelnih, s ciljem, da ohranijo stik s trgom dela, pri tem pa bodo ohranili pravico do denarnega nadomestila. Uvajamo tudi delno brezposelnost, kjer brezposelni ob sprejemu zaposlitve za krajši delovni čas ohranijo pravico do sorazmernega dela denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

Bolj natančno se ureja tudi področje evidenc in nadzora nad delovanjem institucij na trgu dela, poleg tega pa se uvaja sistematičen pristop k poročanju ter spremljanju in vrednotenju ukrepov, kar bo prispevalo tudi k učinkovitejši in gospodarnejši porabi javnih sredstev.

Predlog novega zakona bo vplival tudi na povečanje števila upravičencev do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, saj širi krog upravičencev do tega nadomestila. Zaradi ugodnejših gibanj na trgu dela od predvidenih pa je število prejemnikov na novo ocenjeno na 26.000 povprečno mesečno v letu 2011. Zakon bo po predvidevanjih uveljavljen v začetku leta 2011, zato bodo finančne posledice nastopile v letu 2011. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ima v proračunu za leto 2011 na voljo 193 milijonov evrov.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o urejanju trga
urejanje trga dela
trg dela

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT