Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.7.2010 17:20:30

Oprostitev plačila DDV za dobavo v verižni transakciji dobav blaga, ki je namenjeno za izvoz iz EU

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Oprostitev plačila DDV za dobavo v verižni transakciji dobav blaga, ki je namenjeno za izvoz iz EU

Pojasnilo DURS, št. 4217-83/2010-2, 14. 6. 2010

Davčni zavezanec sprašuje, katero dobavo v verigi dobav blaga, ki je namenjeno za izvoz iz EU, Slovenija obravnava kot oproščeno plačila DDV. Opisuje štiri primere, na katere odgovarjamo:

 1. Družba A iz Litve dobavi blago družbi B iz Litve (incoterms FOB Klaipeda – Litva), družba B preproda blago družbi C iz Rusije (incoterms CIF St. Petersburg – Rusija). Družba B je na carinski deklaraciji navedena kot izvoznik, kot prejemnik blaga pa družba C iz Rusije. Kako se obdavči transakcija med družbama A in B, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobava blaga med družbo A in družbo B je transakcija, ki se obdavči z DDV. Plačila DDV je oproščena dobava blaga med družbo B in družbo C.

  Dobava blaga pomeni v skladu s prvim odstavkom 6. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 10/10 – UPB2) in prvim odstavkom 14. člena Direktive Sveta 2006/112/ES prenos pravice do razpolaganja z blagom.

  V skladu z določbo a) točke prvega odstavka 52. člena ZDDV-1 in a) točke prvega odstavka 146. člena direktive 2006/112/ES je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki ga prodajalec ali druga oseba za njegov račun odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Skupnosti prodajalec. Za uveljavljanje pravice do oprostitve plačila DDV je torej bistveno, kje je dobava blaga opravljena in ali se blago ob dobavi pošilja ali prevaža v drugo državo.

  Plačila DDV je lahko oproščena le ena dobava v verigi dobav blaga namenjenega za izvoz iz EU, in sicer tista, pri kateri dobavitelj blago sam ali kdo drug v njegovem imenu odpošlje ali odpelje v kraj zunaj Skupnosti. To je dobava blaga, pri kateri se kraj dobave določa v skladu z določbo prvega odstavka 20. člena ZDDV-1 in 32. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se odpošilja, šteje kraj, kjer se začne odpošiljanje ali prevoz blaga prejemniku.

  Dobava blaga, ki jo opravi družba A, je obdavčena z DDV, ker prodajalec ali kdo drug za njegov račun ne odpelje ali odpošlje blaga iz Skupnosti, ampak to opravi šele družba B, ki je navedena na izvozni deklaraciji kot izvoznik blaga. Prenos pravice do razpolaganja z blagom namreč na podlagi trgovinske klavzule FOB preide na kupca, družbo B, že na ozemlju Litve, zato dobava med družbo A in družbo B ne šteje kot dobava blaga s pošiljanjem ali prevozom v drugo državo. Kraj dobave blaga se v tem primeru določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava (Litva).

  V tem primeru je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki jo opravi družba B družbi C iz Rusije, ker družba B opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz EU.

 2. Družba A iz Litve dobavi blago družbi F iz Litve (incoterms CIF Akureyri – Islandija), družba F nato preproda blago islandski družbi E (incoterms DEQ Akureyri – Islandija). Na carinski deklaraciji je kot izvoznik navedena družba A. Kako se obdavči transakcija med družbama A in F, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobava blaga med družbo A in družbo F je oproščena plačila DDV.

  Dobava blaga, ki jo opravi družba A, je oproščena plačila DDV, ker prodajalec (na podlagi trgovinske klavzule CIF) opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz Skupnosti.

 3. Družba T iz Litve dobavi blago družbi U iz Nemčije (incoterms FOB Klaipeda – Litva), ki je identificirana za DDV v Litvi, nima pa v Litvi stalne poslovne enote. Nemška družba U preproda blago francoski družbi Z (incoterms DEQ Nouakchott – Mavretanija). Na carinski deklaraciji je kot izvoznik navedena družba U, kot prejemnik blaga pa mavretanijska družba Y. Kako se obdavči transakcija med družbama T in U, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobava blaga med družbo T in družbo U je transakcija, ki se obdavči z DDV. Plačila DDV je oproščena dobava blaga med družbo U in družbo Z.

  Dobava blaga, ki jo opravi družba T je obdavčena z DDV, ker prodajalec ali kdo drug za njegov račun ne odpelje ali odpošlje blaga iz Skupnosti, ampak to opravi šele družba U, ki je navedena na izvozni deklaraciji kot izvoznik blaga. Prenos pravice do razpolaganja z blagom namreč na podlagi trgovinske klavzule FOB preide na kupca, družbo U, že na ozemlju Litve, zato ta dobava ne šteje kot dobava blaga s pošiljanjem ali prevozom v drugo državo. Kraj dobave blaga se v tem primeru določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava (Litva).

  V tem primeru je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki jo opravi družba U družbi Z iz Francije, ker družba U na podlagi trgovinske klavzule DEQ opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz Skupnosti.

 4. Družba A iz Litve dobavi blago družbi B iz Litve (incoterms FAS Klaipeda – Litva). Družba B nato proda blago družbi C iz Belgije (incoterms FAS Klaipeda – Litva), ki preproda blago družbi E iz Norveške (incoterms CIF Oslo). Na carinski deklaraciji je kot izvoznik navedena družba C. Kako se obdavčijo transakcije med družbami A, B in C, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobave blaga med družbami A in B ter družbami B in C so transakcije, ki se obdavčijo z DDV. Plačila DDV je oproščena dobava blaga med družbo C in družbo E.

  Dobavi blaga, ki jih opravita družbi A in B sta obdavčeni z DDV, ker prodajalca ali kdo drug za njihov račun ne odpelje ali odpošlje blaga iz EU, ampak to opravi šele družba C, ki je navedena na izvozni deklaraciji kot izvoznik blaga. Prenos pravice do razpolaganja z blagom namreč na podlagi trgovinske klavzule FAS preide na kupca, družbi B in C, že na ozemlju Litve. Zato ti dobavi ne štejeta kot dobavi blaga s pošiljanjem ali prevozom v drugo državo. Kraj dobave blaga se v teh primerih določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava (Litva).

  V tem primeru je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki jo opravi družba C družbi E iz Norveške, ker družba C na podlagi trgovinske klavzule CIF opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz Skupnosti.

Ključne besede:
ddv
plačilo ddv
oprostitev plačila ddv
dobava blaga

Zadnji članki iz rubrike:

29.10.2019 17:58:49:
Uporaba nižje stopnje DDV pri storitvah čiščenja in vzdrževanja cest in javnih površin​

22.10.2019 11:08:26:
Kako prepoznati "missing trader" podjetje?

21.10.2019 7:26:52:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

22.10.2019 11:25:16:
Objavljen je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1 (ZDDV-1K)

3.10.2019 12:42:55:
Obračunavanje DDV pri opravljanju gostinske dejavnosti

Najnovejši članki:

12.11.2019 18:53:13:
Obvestilo FURS o posledicah napak pri predlaganju REK obrazcev in njihovih popravkov zaradi pravil zapiranja terjatev s plačili

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

12.11.2019 15:12:05:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede zaostritve ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

8.11.2019 15:28:45:
Vzorec: Začasna odreditev drugega dela

8.11.2019 15:10:45:
A1 potrdilo in delo na podlagi civilnih pogodb (e-gradivo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT