Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.7.2010 17:24:42

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnih taksah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnih taksah Racunovodja.com

Vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnih taksah, ki pa ne spreminja osnovnega koncepta in načel veljavnega zakona, temveč predstavlja njegovo nadgradnjo, ki se je v praksi sodišč pokazala za potrebno.

Cilji predlagane novele so predvsem naslednji:

  • izboljšanje postopka plačevanja in ugotavljanja plačanih sodnih taks,
  • zagotovitev pravne varnosti v postopkih, ki se nanašajo na odločanje o obveznosti plačila sodnih taks in
  • ustreznejša in popolnejša določitev sodnih taks v okviru taksne tarife.

Glavne novosti novele zakona o sodnih taksah:

1. Oprostitev, odlog in obročno plačilo sodnih taks: Na novo bo določena takšna oprostitev za centre za socialno delo, kadar so predlagatelji v postopkih za ureditev osebnih stanj in družinskih razmerij. Taks po novem ne bo treba plačevati tudi v upravnih sporih o priznanju mednarodne zaščite po zakonu, ki ureja mednarodno zaščito.

Širijo se možnosti za odložitev plačila taks in olajšuje obročno plačevanje taks. Sodišče bo lahko stranki odložilo plačilo taks najdlje do izdaje odločbe, glede obročnega plačevanja pa ne bo več nobenih časovnih omejitev.

Na novo bo vzpostavljena domneva, po kateri se bo štelo, da bi bila s plačilom taks občutno zmanjšana sredstva, s katerimi se preživlja stranka ali se preživljajo njeni družinski člani, če stranka prejema denarno socialno pomoč, kar pomeni, da bo taka stranka oproščena plačila sodnih taks.

2. Posebne omejitve se uvajajo pri povprečni taksi za stečajni postopek (največ 2.000 evrov), povprečni taksi za postopek prisilne poravnave (največ 2.000 evrov), taksi za overitve (največ 50 oz. 25 evrov) in taksi za pravno pomoč (največ 2.000 evrov).

3. Temeljito bodo spremenjene in znižane takse za zemljiškoknjižni postopek. V zemljiškoknjižnem postopku se vrednost predmeta za vknjižbo lastninske pravice določi po vrednosti nepremičnine, ki je predmet vpisa. Vpis v zemljiško knjigo za nobeno vrednost nepremičnine po novi predlagani ureditvi ne bo dražji. V okviru priprave novele Zakona o zemljiški knjigi in prenosa zemljiškoknjižnih postopkov na notarje se bodo sodne takse in notarske tarife za zemljiškoknjižne predloge temeljito spremenile in znižale. Tako bo storitev v vsakem primeru za stranke cenejša. (Npr. pri vrednosti predmeta vpisa, nižji od 20.000 EUR bo taksa 10 EUR, pri vrednosti nad 20.000 do 32.000 bo taksa 20 EUR, pri vrednosti predmeta nad 32.000 do 41.000 bo 40 EUR, pri vrednosti predmeta nad 41.000 do 70.000 bo 60 EUR; in tako proporcionalno dalje do vrednosti predmeta nad 60.000.000 EUR, ko bo taksa znašala 5.000 EUR.)

V primerih vpisa lastninske pravice bo predlagana ureditev sodnih taks ne glede na vrednost nepremičnine za stranke cenejša in ugodnejša. (se pravi taksa + storitev notarja bo po predlagani uredbi cenejša kot je danes).

Način določitve višine obravnavane sodne takse bo spremenjen tako, da se namesto dosedanje takse s količnikom 0,3, ki se odmerja glede na vrednost predmeta postopka, določa manjše število taksnih razredov. V vseh razredih bo znesek takse nižji od zneska po sedanji tarifni številki 91011.

Zvišala se bo taksa za postopek o predlogu za vpis zaznambe, vendar pa jo bo treba plačati le v primeru zaznambe vrstnega reda in zaznambe prepovedi odtujitve ali obremenitve, ostale zaznambe pa bodo takse proste.

4. V prekrškovnih sodnih postopkih pa bodo nekatere takse za storilce prekrškov nekoliko višje.

5. Odpravljata se taksa za prijavo terjatev v insolvenčnih postopkih in taksa za postopek o predlogu za odpust obveznosti pri osebnem stečaju.

6. Na novo bodo določene takse za postopek izdaje evropskega plačilnega naloga, za evropski postopek v sporih majhne vrednosti, za postopek za ureditev medsebojnih razmerij v primeru gradnje čez mejo nepremičnine ter za postopek za vzpostavitev etažne lastnine in za postopek za določitev pripadajočega zemljišča k stavbi.

7. Postopek plačevanja in ugotavljanja plačanih sodnih taks: Predlog zakona spreminja postopek plačila sodnih taks na način, da bodo sodišča lažje in hitreje ugotavljala, ali je bila v posameznem primeru sodna taksa pravilno plačana. Pri plačilu sodne takse bo potrebno navesti ustrezno referenco, ki jo bo taksnemu zavezancu predhodno sporočilo sodišče, ali pa bo potrebno sodišču predložiti potrdilo o plačilu. S tem bo sodiščem prihranjeno dodatno delo v zvezi z iskanjem plačil v posameznih postopkih.

Natančno bo tudi določeno, kdaj se bo taksa štela za plačano - načeloma na dan, ko bo denarno nakazilo takse prejeto v dobro prehodnega podračuna sodišča, od katerega se bo zahtevala oprava dejanja ali vodenje postopka. Z novelo se uvaja tudi domneva, v skladu s katero se bo štelo, da je plačilo pravočasno, če prispe na prehodni podračun ustreznega sodišča v treh delovnih dneh po izteku roka za plačilo.

V zvezi s plačilom sodne takse bo uveden tudi nov institut vrnitve v prejšnje stanje, natančneje pa bo tudi urejen postopek o ugovoru zoper plačilni nalog.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o sodnih taksah
sodna taksa
taksa

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT