Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.8.2010 18:11:57

Celostna grafična podoba organov državne uprave

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Celostna grafična podoba organov državne uprave Racunovodja.com

Vlada je na 90. redni seji, 8. julija 2010, sprejela Uredbo o celostni grafični podobi Vlade Republike Slovenije in drugih organov državne uprave.

Namen Uredbe o celostni grafični podobi Vlade Republike Slovenije in drugih organov državne uprave (v nadaljnjem besedilu Uredba) je določitev minimalnih normativnih standardov celostne grafične podobe, ki jih bodo zavezani organi morali upoštevati pri svojem delu. Nova celostna podoba temelji na enotni uporabi grba Republike Slovenije kot osrednjega simbola in logotipa. Ob tem so predpisana oblikovalska izhodišča za njuno postavitev v različnih življenjskih situacijah, na primer na dokumentih, poslovnih vizitkah, pisemskih ovojnicah, označevalnih tablah ipd. Zaradi enotnega nastopanja se tudi pri neformalnem komuniciranju z javnostmi (npr. na plakatih, letakih ipd.) postavlja zavezujoč standard, saj bodo z uveljavitvijo Uredbe vse pojavne oblike morale temeljiti na kompozicijskem principu rabe dekonstruiranega lika Triglava, ki je razvit posebej za ta namen.

Poleg obvezne uporabe grba Republike Slovenije je z uredbo predpisana oblika logotipa. Za potrebe celostne podobe je bila oblikovana posebna črkovna vrsta »Republika«, ki se bo uporabljala v logotipu. Z Uredbo se uveljavljajo minimalni standardi za poenotene oblike dokumentov. Z upoštevanjem določb Uredbe o upravnem poslovanju, ki določa nekatere vsebinske zahteve, na primer glede podatkov, ki se navajajo na dokumentih (poštnem in elektronskem naslovu organa oziroma organizacijske enote, naslovu spletne strani, telefonski številki, številki faksa, številki dokumenta, datumu), se opredeljujejo oblikovalske rešitve glede njihove postavitve. Dokumenti organov bodo zaradi monolitne strukture celostne podobe le izjemoma lahko opremljeni z dodatnimi znaki oziroma simboli. To je dovoljeno v tistih primerih, ko uporabo dodatnega znaka predpisuje drug predpis (ne interni akt!). Dokumenti bodo uporabljali črkovno vrsto »Arial« v vseh pojavnih oblikah, velikost črk 10 pt.

Zaradi pomembne racionalizacije poslovanja vlade in državne uprave se uvaja obvezna uporaba ovojnic z dvojnim prozornim oknom v vseh primerih kot je to normativno (npr. upoštevaje tajnosti podatkov) ali dejansko mogoče. Postavitev znaka organa na dokumentu in navedba naslovnika bo omogočila, da bo skozi okni na ovojnici razviden tako pošiljatelj kot tudi naslovnik dokumenta. S tem se bo v veliki večini primerov mogoče izogniti javnim naročilom predtiskanih ovojnic, kot tudi tiskanju ovojnic z naslovom pošiljatelja. Ocenjuje se, da bo zgolj z zamenjavo klasičnih ovojnic s prej omenjenimi mogoče doseči pomemben prihranek proračunskih sredstev, saj se bo omejilo tudi število različnih formatov ovojnic, ki jih sedaj uporabljajo organi. Njihovo naročilo pa bo predmet javnega naročila.

Celostna grafična podoba se bo uveljavljala postopoma. Organi bodo do uporabe zalog oziroma najkasneje do 31.12.2010 uporabljali obstoječe predtiskane tiskovine. Pričakuje se, da bodo tako uporabljene vse obstoječe predtiskane tiskovine, do navedenega datuma pa bo implementirana tudi nova celostna podoba na predstavitvenih spletnih straneh organov.

Vir: UVI

Ključne besede:
grafična podoba
celostna grafična podoba
državna uprava

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT