Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.8.2010 13:43:17

Informacija o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2G)

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Informacija o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2G) Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4210-94/2010, 9. 6. 2010

V Uradnem listu RS, št. 43/2010, z dne 31. 5. 2010 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2G), ki je začel veljati naslednji dan po objavi, to je 1. 6. 2010. Določbe spremenjenega 61. člena, novega 61.a člena zakona in spremenjenega 62. člena zakona pa se uporabljajo že pri odmeri dohodnine za leto 2010.

Novosti, ki jih prinaša novela ZDoh-2G povzemamo v nadaljevanju.

33. člena ZDoh-2 (1. člen ZDoh-2G) – dohodki nerezidentov

Z novim šestim odstavkom tega člena se določa oprostitev plačila dohodnine za nerezidente Slovenije, ki prejemajo dohodek v obliki obresti na dolžniške vrednostne papirje, ki jih izda gospodarska družba, ki je ustanovljena v skladu s predpisi v Sloveniji, če sta izpolnjena dva pogoja, in sicer:

  1. dolžniški vrednostni papirji ne vsebujejo opcije zamenjave za lastniški vrednostni papir (oziroma ne vsebujejo opcije imetnikov, z uresničitvijo katere dosežejo zamenjavo za lastniški vrednostni papir, če je izdajatelj dolžniškega vrednostnega papirja banka), in
  2. so uvrščeni v trgovanje na organiziranem trgu ali se z njimi trguje v večstranskem sistemu trgovanja v državi članici EU ali v državi članici OECD.

Nerezidenti niso oproščeni plačevanja dohodnine od obresti iz dolžniških vrednostnih papirjev, ki so izdani za plačilo odškodnin v skladu z zakonom, ki ureja denacionalizacijo (tj. obveznice SOS2E).

61. člen ZDoh-2 (2. člen ZDoh-2G) – olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj

S tem členom je določeno povečanje splošne olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj, in sicer iz 20 % na 40 % zneska vlaganja. Ostali pogoji glede uveljavljanja olajšave se ne spreminjajo. Višina dodatne davčne regijske olajšave se ne spreminja. Tako bo zavezanec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove v višini 50 % zneska, ki predstavlja vlaganja v raziskave in razvoj, če ima sedež in opravlja svojo dejavnost na področjih države, ki imajo bruto domači proizvod na prebivalca nižji od povprečja države do 15 %, in v višini 60 % zneska, ki predstavlja vlaganja v raziskave in razvoj, če ima sedež in opravlja svojo dejavnost na področjih države, ki imajo bruto domači proizvod na prebivalca nižji od povprečja države za več kot 15 %.

61.a člen ZDoh-2 (3. člen ZDoh-2G) – olajšava za zaposlovanje

Olajšavo za zaposlovanje lahko uveljavlja zavezanec, ki na novo zaposli osebo mlajšo od 26 let ali osebo starejšo od 55 let, ki je bila pred zaposlitvijo vsaj 6 mesecev prijavljena na Zavodu za zaposlovanje ter v obdobju 24 mesecev ni bila zaposlena pri tem zavezancu ali njegovi povezani osebi. Znižanje davčne osnove znaša 45 % izplačane plače te osebe, omejitev je davčna osnova. Zavezanec lahko uveljavlja olajšavo, če zaposli osebe za nedoločen čas na podlagi pogodbe o zaposlitvi v skladu s predpisi o delovnih razmerjih. Olajšavo lahko uveljavlja za prvih 24 mesecev zaposlitev navedenih oseb v davčnem letu zaposlitve in v naslednjih davčnih letih glede na izplačane plače navedenim osebam v posameznem davčnem letu. Določeno je tudi, da lahko zavezanec uveljavlja olajšavo le, če poveča skupno število zaposlenih delavcev v davčnem letu, v katerem na novo zaposli delavca, za katerega uveljavlja olajšavo. Pri ugotavljanju povečanja števila zaposlenih delavcev se zaposleni za delovni čas, krajši od polnega časa, upoštevajo sorazmerno, pri čemer se zaposleni za določen čas ne upoštevajo. Olajšava za zaposlovanje se v primerih prenehanja opravljanja dejavnosti in ob prenosu opravljanja dejavnosti na drugo osebo, če so izpolnjeni pogoji po četrtem in devetem odstavku 51. člena ZDoh-2, lahko prenese na novega zasebnika, novo pravno osebo oziroma prevzemno pravno osebo, pri čemer se šteje, da je olajšava prenesena pod pogoji, kot bi veljali če do prenehanja ne bi prišlo. Olajšava za zaposlovanje se izključuje z olajšavo za zaposlovanje invalidov in z olajšavami za zaposlovanje po Zakonu o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2015.

62. člen ZDoh-2 (4. člen ZDoh-2G) – olajšava za zaposlovanje invalidov

S tem členom je spremenjen naslov člena. Sprememba je bila potrebna zaradi novega 61.a člena, s katerim se uvaja splošna olajšava za zaposlovanje.

134. člen ZDoh-2 (5. člen ZDoh-2G) – izračun in plačilo dohodnine od obresti in dividend

S tem členom se določa, da se dohodnina od obresti, ki jih dosegajo zavezanci rezidenti Slovenije na dolžniške vrednostne papirje, ki jih izda gospodarska družba, ustanovljena v skladu s predpisi v Sloveniji, če:

  1. dolžniški vrednostni papirji ne vsebujejo opcije zamenjave za lastniški vrednostni papir (oziroma ne vsebujejo opcije imetnikov, z uresničitvijo katere dosežejo zamenjavo za lastniški vrednostni papir, če je izdajatelj dolžniškega vrednostnega papirja banka), in
  2. so uvrščeni v trgovanje na organiziranem trgu ali se z njimi trguje v večstranskem sistemu trgovanja v državi članici EU ali v državi članici OECD, plačuje na podlagi napovedi zavezanca in ne z davčnim odtegljajem.

Navedena rešitev ne velja v primeru obresti, ki jih dosegajo zavezanci na dolžniške vrednostne papirje, ki so izdani za plačilo odškodnine v skladu z zakonom, ki ureja denacionalizacijo (tj. obveznice SOS2E). Dohodnina od tovrstnih obresti, ki jih dosegajo rezidenti in nerezidenti EU, se plačuje na enak način kot doslej (tj. z davčnim odtegljajem).

Ključne besede:
dohodnina
ZDoh-2
ZDoh-2G
dohodki nerezidentov
olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj
olajšava za zaposlovanje
olajšava za zaposlovanje invalidov
izračun in plačilo dohodnine od obresti in dividend
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Zadnji članki iz rubrike:

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

24.8.2020 15:38:15:
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 31. 8. 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

Najnovejši članki:

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

21.9.2020 16:46:17:
Prevoz na delo - negospodarstvo

21.9.2020 15:11:33:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2020

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT