Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 30.8.2010 15:25:58

Sprejet Predlog Zakona o pravilih cestnega prometa

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Sprejet Predlog Zakona o pravilih cestnega prometa Racunovodja.com

Vlada je na današnji seji določila besedilo Predloga Zakona o pravilih cestnega prometa in ga posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije v sprejem.

Predlog Zakona o pravilih cestnega prometa zasleduje temeljne cilje prometnovarnostne politike v Republiki Sloveniji, in sicer:

  • da do konca leta 2010 na slovenskih cestah ohranimo najmanj 1397 življenj, do konca leta 2011 pa najmanj 154 življenj
  • da povečamo varnost vseh udeležencev cestnega prometa.

Bistvene spremembe, ki jih prinaša Zakon o pravilih cestnega prometa, so:

1. Strožje sankcioniranje voznikov, ki so zaloteni pri storitvi prekrškov, ki so neposredno povezani s posledicami prometnih nesreč (alkohol, prepovedane droge, psihoaktivne snovi, prekoračitev hitrosti, ipd.) ter znižanje glob za prekrške, ki bistveno ne vplivajo na varnost cestnega prometa (odstranitev izločenega vozila, nalaganje in razlaganje tovora na cesti, …).

2. Natančna opredelitev pristojnosti občinskega redarstva

V predlogu zakona so pooblastila občinskega redarstva našteta taksativno, s čimer odpravljamo različna tolmačenja o obsegu njihovih pristojnosti.

3. Razširitev instituta začasnega zasega motornega vozila na druge hujše kršitve cestnega prometa

Institut začasnega zasega motornega vozila se razširja tudi na druge hujše kršitve v cestnem prometu, kot so npr. vožnja v času, ko se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila, vožnja v času, ko je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje ali se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja, …).

4. Milejši pogoji za pridržanje voznikov

Novost glede na dosedanjo ureditev predstavlja izenačitev pogojev za pridržanje pri različnih kategorijah voznikov (več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka) ter diskrecija policista, da v določenih primerih pridržanja ne odredi (kadar se vozniku ob izpolnjevanju zakonskih pogojev zaseže motorno vozilo in če je kraj postopka neposredno pred objektom, v katerem voznik dejansko biva).

5. Obvezno pisanje zapisnika tudi v primeru odklonitve preizkusa za ugotavljanje alkohola

6. Uvedba novega instituta - odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja

Posameznik, kateremu je že bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, bo ob izpolnitvi določenih pogojev lahko zaprosil za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja (pogoji bodo: opravljen kontrolni zdravstveni pregled in določen rehabilitacijski program, prav tako pa v preizkusni dobi ne bo smel storiti hujšega prekrška).

7. Obvezna uporaba zaščitne kolesarske čelade za vse kolesarje

Predlog zakona določa obvezno uporabo zaščitne kolesarske čelade za vse kolesarje, torej tako za otroke kot tudi za mladoletne in polnoletne kolesarje in ne več samo za otroke, kot to predpisuje trenutno veljavni Zakon o varnosti cestnega prometa.

8. Obvezna uporaba ustreznih zaščitnih motorističnih oblačil za voznika in potnika motornega kolesa

S predlogom želimo spodbuditi voznike in potnike motornih koles k uporabi zaščitnih motorističnih oblačil, pri čemer je namen določbe zgolj preventivne narave (za kršitev ne predvidevamo sankcije – gre predvsem za preventivno zaščito).

9. Dodatni pogoji za opravljanje gospodarske vožnje – prevoz oseb s cestnim turističnim vlakom

Dodatni pogoj: najmanj vozniško dovoljenje za vožnjo motornega vozila kategorije D1 ter da voznik ni voznik začetnik po predlogu zakona, ki ureja voznike.

10. Dodatni pogoji za prevoz oseb z vozilom, s katerim se lahko poleg voznika prevaža več kot osem oseb

Dodatni pogoji:

  • oseba, ki v zadnjih treh letih ni bila pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt ene ali več oseb, ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči,
  • da v evidenci kazenskih točk nima več kot 7 kazenskih točk.

11. Začasen odvzem vozniškega dovoljenja

Postopek o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, če voznik stori prekršek, za katerega je predpisano tolikšno število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja, bo uredil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških (po predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških bo o vrnitvi začasno odvzetega vozniškega dovoljenja odločalo sodišče).

12. Črtanje določbe o povzročitvi prometne nesreče kot kvalificirane oblike prekrška

Predlog Zakona o pravilih cestnega prometa ukinja pojem prometne nesreče z neznatno nevarnostjo, prav tako pa je glede na pisno mnenje SVZ-ja in MP črtana povzročitev prometne nesreče kot kvalificirane oblike prekrška, saj po njihovem mnenju takšna določba ni skladna z Ustavo RS.

Udeleženec cestnega prometa bo v primeru povzročitve prometne nesreče I. ali II. kategorije kaznovan le za temeljni prekršek (npr. neprilagojena hitrost, rdeča luč, nepravilna stran/smer vožnje,…), kar pomeni, da se za navedene prometne nesreče vzročna zveza med kršitvijo in nastalo posledico ne bo ugotavljala, temveč se bo ugotavljalo samo, ali je kršitelj storil dejanje, ki je določeno kot prekršek, ali ne.

Vir: UVI

Ključne besede:
Predlog Zakona o pravilih cestnega prometa
Zakon o pravilih cestnega prometa

Zadnji članki iz rubrike:

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT