Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.9.2010 19:02:20

Odgovor na vprašanje v zvezi z zagotavljanjem varstva delavcev pri gradbenih projektih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na vprašanje v zvezi z zagotavljanjem varstva delavcev pri gradbenih projektih Racunovodja.com

Vlada je na 94. seji, 26. avgusta 2010, sprejela odgovor na poslansko vprašanje Jožeta Tanka v zvezi z zagotavljanjem varstva delavcev pri gradbenih projektih in ga posredovala Državnemu zboru RS.

Vlada na vprašanje podaja naslednji odgovor. V zvezi s problematiko odpuščanja delavcev s strani tako imenovanih slamnatih družb, pri čemer delavci ostanejo brez plač in odpravnine, gre za izigravanje oziroma zlorabo instituta spremembe delodajalca, ki ga ureja 73. člen Zakona o delovnih razmerjih. Izpostavljena problematika je še posebej pereča v gradbeništvu in v grafični dejavnosti.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je takoj, ko je čas gospodarske krize opozoril na tovrstne zlorabe v praksi, to problematiko predstavilo Strokovni delovni skupini za pripravo strukturnih sprememb ZDR (člani katere so nekateri najbolj priznani strokovnjaki in poznavalci delovnega prava), ki je obravnavala in zavzela stališča glede možnih sprememb in dopolnitev 73. člena ZDR, načelna ugotovitev te skupine pa je bila, da je ureditev spremembe delodajalca v ZDR v skladu s pravom EU.

Dne 8. 7. 2010 je Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide DZ RS s sklepom naložil Vladi RS, da prouči ustreznost zakonske ureditve v ZDR in v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) v primeru sprememb delodajalca, in v roku treh mesecev pripravi predlog rešitev, ki bodo zagotavljale ustrezno varstvo delavcev z vidika njihovih pravic.

Na podlagi navedenega sklepa se je MDDSZ, z namenom vsaj delne preprečitve zlorab pri »prezaposlovanju« delavcev na tako imenovane slamnate družbe, lotilo priprave sprememb ZDR. Predlogi teh sprememb so bili dne 16. 7. 2010 predstavljeni socialnim partnerjem na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri so bili oblikovani sklepi, iz katerih (med drugim) izhaja naslednje:

  • ESS ustanovi delovno skupino, ki bo delala »pod okriljem« MDDSZ, in bo obravnavala problematiko slamnatih podjetij z vidika ZDR, oblikovala svoja stališča in predloge ter z njimi seznanila ESS;
  • naloga delovne skupine je, da v čim krajšem možnem času za vlado pripravi informacijo, ki bo pokazala na razsežnost problema slamnatih podjetij in nakazala na odgovornost oziroma na vprašanja, ki jih je treba rešiti tudi na drugih področjih;
  • ESS ob tem poziva vlado, da poleg MDDSZ zadolži tudi druge resorje, ki jih zadeva ta problematika, predvsem Ministrstvo za gospodarstvo in Ministrstvo za pravosodje, da pripravijo ustrezne rešitve s svojega delovnega področja.

Po obravnavi predlogov sprememb in dopolnitev ZDR na navedeni delovni skupini bo MDDSZ pripravilo vladno gradivo za dopolnitev novele ZDR-B. Ob tem pa velja opozoriti, da morajo biti spremembe delovne zakonodaje premišljene, pri čemer se je še posebej treba izogibati »ad hoc« posegom, ki bi pomenili prevelik poseg v obstoječ sistem delovnega prava.

Vir: UVI

Ključne besede:
varstvo delavcev
delavec
gradbeništvo

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT