Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.10.2010 14:57:14

Besedilo predloga Zakona o garancijah Republike Slovenije za garancije gospodarskim družbam za izvedbo investicijskih poslov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Besedilo predloga Zakona o garancijah Republike Slovenije za garancije gospodarskim družbam za izvedbo investicijskih poslov Racunovodja.com

Vlada je na 103. redni seji, 14. oktobra 2010, obravnavala besedilo predloga Zakona o garancijah Republike Slovenije za garancije gospodarskim družbam za izvedbo investicijskih poslov.

Cilj predlaganega zakona je omogočiti gospodarskim družbam s sedežem v Republiki Sloveniji pridobitev garancije bank pri izvedbi investicijskih poslov.

Predlog zakona ne uzakonja posebnih načel, saj sledi 149. členu ustave Republike Slovenije. Temu načelu predlog zakona sledi, tako da vsebuje bistvene elemente, ki so potrebni za izdajo garancij države. Zakon tako določa pogoje, merila in okvirni postopek izdajanja garancij države.

Namen zakona je izdaja garancij, ki jih izdajajo poslovne banke s sedežem v Republiki Sloveniji za vračilo avansa, garancija za dobro izvedbo del ali garancija za odpravo napak v garancijski dobi. Za pridobitev garancije države mora upravičenec izpolnjevati pogoje, in sicer: nastopati v okviru konzorcija podjetij, ki med seboj niso pretežno lastniško povezana, iz analize učinkov investicijskega posla, ki jo pripravi upravičenec, mora biti razviden pozitiven vpliv investicijskega posla na slovensko gospodarstvo in dodana vrednost, ki se izkazuje v Sloveniji, mora biti izkazana najmanj v višini 20 % od vrednosti posla, imeti mora sklenjeno pogodbo o izvedbi posla izven Evropske unije, imeti mora za zavarovanje investicijskega posla izdano veljavno garancijo banke garanta, je pridobil vsa potrebna soglasja in dovoljenja v državi, v kateri izvaja ali namerava izvesti posel, imeti mora zagotovljene vse potrebne vire financiranja posla, imeti mora zagotovljene vse ostale potrebne pogoje za izvedbo posla, ki jih zahteva naročnik posla, imeti mora zagotovljeno zadostno in primerno lastno premoženje in premoženje članov uprave za zavarovanje garancije države, obstajati mora izjava uprave upravičenca o zastavi osebnega premoženja za zavarovanje garancije države po tem zakonu ter izjava uprave o prevzemu vseh stroškov, izdaji pooblastila in o zagotovitvi dostopa do vseh potrebnih dokumentov, podatkov in informaciji v zvezi s tem poslom posebnemu pooblaščencu, celotni plačilni promet iz posla mora potekati preko banke s sedežem v Republiki Sloveniji.

Poleg teh pogojev mora za pridobitev garancije države po tem zakonu upravičenec izpolniti še naslednje posebne pogoje, in sicer: v zadnjih šestih mesecih pred oddajo vloge za pridobitev garancije države ni imel blokiranega nobenega transakcijskega računa, ni v postopku prekrška zaradi neporavnanih zapadlih obveznosti do podizvajalcev ali dobaviteljev, ne sme imeti neporavnanih zapadlih obveznosti iz naslova prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje delavcev, mora imeti poravnane vse davke in druge javnofinančne dajatve, ne sme biti v postopku ugotavljanja kršitev davčne zakonodaje, ne sme biti stranka v sodnih postopkih iz naslova poslov, opravljenih po zakonu, ki ureja javno naročanje, ne sme biti v postopku zaradi kršenja predpisov o varstvu konkurence ali predpisov, ki urejajo trg finančnih instrumentov.

Ta člen tudi določa, da zgoraj navedene določbe veljajo tudi za pravne osebe, v katerih ima upravičenec več kot 25% lastniški delež in za ostale družbe, ki se po zakonu, ki ureja prevzeme, smatrajo za povezane osebe.

Poglavitne rešitve zakona so v tem, da bo vlada imenovala komisijo za pregled vlog in za pridobitev garancije države iz vrst strokovnjakov s področja posameznega investicijskega posla, finančnega in pravnega področja.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o garancijah
garancije
garancija
investicijski posli
gospodarska družba

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT