Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.12.2010 16:43:54

Vlada sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o plačilnih storitvah in sistemih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o plačilnih storitvah in sistemih

Vlada RS je na 110. redni seji, ki je potekala 2. 12. 2010, sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o plačilnih storitvah in sistemih. S predlogom zakona se v slovenski pravni red prenaša Direktiva 2009/110/ES, katere cilj je omogočiti oblikovanje novih, inovativnih in varnih storitev izdajanja elektronskega denarja, zagotoviti dostop do trga novim udeležencem ter spodbuditi resnično in učinkovito konkurenco med vsemi udeleženci na trgu.

Predlog zakona določa izdajatelje elektronskega denarja: banke, družbe za izdajo elektronskega denarja, družbe za izdajo elektronskega denarja z opustitvijo, Banka Slovenije in Uprava Republike Slovenije za javna plačila. S pogodbo o izdajanju elektronskega denarja se bodo skladno s predlogom zakona urejala pogodbenega razmerja med izdajateljem in imetnikom elektronskega denarja (v nadaljnjem besedilu: imetnik). Pomembno je tudi dejstvo, da se elektronski denar v časovnem obdobju od izdaje do porabe ne sme obrestovati. Izdajatelj imetniku ne sme ponuditi niti drugih koristi, povezanih s časovnim obdobjem, v katerem imetnik hrani elektronski denar.

Predlog zakona podrobneje določa pravico imetnika zahtevati unovčenje sredstev. Imetnik tako lahko kadarkoli zahteva, da mu izdajatelj izplača protivrednost izdanega elektronskega denarja. Izdajatelj lahko imetniku zaračuna nadomestila in druge stroške v primeru zahteve za unovčenje sredstev le, če so izpolnjeni pogoji, ki jih določa predlog zakona.

Predlog zakona definira družbo za izdajo elektronskega denarja in skladno z namenom Direktive 2009/110/ES določa smiselno uporabo nekaterih določb zakona, ki veljajo za plačilne institucije, za določena področja delovanja družb za izdajo elektronskega denarja pa so postavljene strožje zahteve kakor za plačilne institucije; strožje, na primer, so kapitalske zahteve. Pravna oseba, ki zaprosi za dovoljenje za opravljanje storitev izdajanja elektronskega denarja, mora imeti v času izdaje dovoljenja začetni kapital vsaj 350.000 evrov.

Predlog zakona določa, da lahko družba za izdajo elektronskega denarja poleg izdajanja elektronskega denarja opravlja tudi druge dejavnosti, in sicer plačilne storitve in pomožne storitve za izvrševanje plačilnih transakcij ter druge gospodarske posle, vključno s storitvami upravljanja plačilnih sistemov. V takem primeru govorimo o hibridni družbi za izdajo elektronskega denarja.

Družba za izdajo elektronskega denarja ne sme sprejemati depozitov od javnosti. Poleg tega mora družba za izdajo elektronskega denarja sredstva, ki jih prejme od imetnika elektronskega denarja, takoj zamenjati za elektronski denar.

Družba za izdajo elektronskega denarja mora sredstva, ki jih je prejela v zameno za izdani elektronski denar, varovati smiselno enako, kakor zakon plačilnim institucijam nalaga varovanje sredstev, z nekaterimi posebnostmi, ki jih določa predlog zakona.

Predlog zakona ureja tudi posebno obliko družb za izdajo elektronskega denarja, to so družbe za izdajo elektronskega denarja z opustitvijo. Banka Slovenije lahko namreč na zahtevo družbe za izdajo elektronskega denarja odloči, da zanjo, če izpolnjuje pogoje iz predloga zakona, ne veljajo posamezne zahteve glede sistema upravljanja notranjih kontrol, kapitala in kapitalskih zahtev, imetništva kvalificiranih deležev in glede varstva denarnih sredstev uporabnika. Družba za izdajo elektronskega denarja lahko opravlja storitve izdajanja elektronskega denarja le na območju Slovenije in območju tretje države.

Nadzor nad družbami za izdajo elektronskega denarja in družbami za izdajo elektronskega denarja z opustitvijo bo skladno s predlogom zakona glede izdajanja elektronskega denarja ter glede plačilnih storitev in pomožnih storitev opravljala Banka Slovenije. Hkrati predlog zakona določa tudi prekrške in globe za kršitve določb zakona, ki zadevajo izdajanje elektronskega denarja.

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

13.12.2019 17:40:51:
Novosti Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2020

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

12.12.2019 11:28:03:
Poročanje o gostih in prenočitvah

12.12.2019 11:12:22:
DDV in davčno potrjevanje računov pri oddajanju preko posrednikov (Airbnb, Booking...)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT