Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.12.2010 16:53:05

Vlada sprejela mnenje o zahtevi Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o zahtevi Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Vlada RS je na 111. redni seji, ki je potekala 9. 12. 2010, sprejela mnenje o zahtevi Državnega sveta Republike Slovenije, da Državni zbor Republike Slovenije ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini ter ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije. Z navedeno novelo se v sistem obdavčevanja dohodkov fizičnih oseb z dohodnino vnašajo pomembne spremembe, in sicer za fizične osebe, ki opravljajo kmetijsko in gozdarsko dejavnost, za prejemnike pokojninskih rent in ter za nerezidente - nastopajoče izvajalce in športnike.

Državni svet svojo zahtevo utemeljuje na sprejetih spremembah, ki se nanašajo na obdavčitev dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, in sicer:

  • spremembe bodo bistveno povečale davčno obremenitev kmečkih gospodinjstev in uvedle nove administrativne obveznosti glede vodenja knjigovodstva. Prag 7.500 evrov skupnega dohodka, kot meja za obvezen vstop v obdavčevanje po dejanskem dohodku, je prenizek; odpirajo vprašanje obdavčevanja subvencij generalno; prag za obvezno vodenje knjig naj se določi v višini 15.000 evrov katastrskega dohodka in ne skupnega dohodka kmetijske dejavnosti v okviru kmečkega gospodinjstva, predlagajo, da se v prehodnem obdobju v davčno osnovo všteva le 30 % dejansko prejetih subvencij;
  • sprejete rešitve naj bi tudi poslabšale dohodkovni in socialni položaj kmetov, saj se bo, zaradi višjega dohodka, velikemu delu kmetij zmanjšala možnost uveljavljanja različnih socialnih pravic, kot so štipendije, otroški dodatki itd., ki so vezane na dohodkovni kriterij;
  • zakon je bil sprejet po nujnem postopku brez predhodnega usklajevanja z zainteresirano javnostjo.

Vlada meni, da se z obveznostjo vodenja knjig se ne bo pomembno povečalo administrativno breme in stroški kmetijske dejavnosti. Kmetije, za katere se določa, da naj bi z letom 2013 prešle na sistem ugotavljanja dohodka na podlagi vodenja knjig, so kmetije, ki imajo najmanj 7.500 evrov skupnega dohodka in imajo v uporabi preko 20 ha kmetijskih zemljišč. Torej gre za kmetije, ki so praviloma profesionalne ali vsaj polprofesionalne in zagotavljajo delovno mesto vsaj eni osebi. Kmetij, ki presegajo 7.500 evrov skupnega dohodka, je v Sloveniji okoli 3.100 (in ne 6.100 kot navaja Državni svet), kar je 5 % od vseh kmetij, ki uveljavljajo plačila za ukrepe kmetijske politike. Poleg tega se bo v letu 2013 in 2014 v sistem moralo vključiti le okoli 1.000 kmetij, ker se bo za ugotovitev cenzusa upošteval dohodek iz leta 2011, ko se bo v davčno osnovo dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti poleg pavšalne ocene tržnega dohodka (katastrski dohodek in pavšalna ocena dohodka na panj) vštevalo le 50 % dejansko prejetih obdavčljivih dohodkovnih subvencij. To pa so kmetije z več kot 10.000 evri skupnega dohodka.

Določitev praga za prehod na sistem vodenja knjig na ravni 15.000 evrov katastrskega dohodka, kot predlaga Državni svet, bi bila nesmiselna, saj je takih kmetij v Sloveniji le okoli 25.

Kmetije, za katere je predviden obvezen vstop v vodenje knjig, in ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov, že danes vodijo vsaj FADN knjigovodstvo (FADN knjigovodstvo vodi v Sloveniji preko 4.000 kmetij), veliko pa jih je tudi v sistemu DDV (preko 3.200 kmetij). V zvezi z dodeljevanjem subvencij morajo kmetije tudi za namene nadzora voditi podrobne evidence.

Le ugotavljanje davčne osnove na podlagi vodenja poslovnih knjig zagotavlja ugotovitev prave davčne osnove. Vlada tudi ocenjuje, da bo mogoče v primeru vodenja knjigovodstva nekatere druge oblike vodenja evidenc opustiti, saj bo knjigovodstvo pokrilo tudi te potrebe. V smislu administrativnega poenostavljanja pa se proučujejo tudi možnosti za vnos določenih posebnih rešitev za kmetijsko dejavnost na kmetijah v računovodske standarde, s čimer bi se olajšalo zahtevnost vodenja knjig za to skupino zavezancev.

- Prehod na nov način pripisovanja dohodkov iz naslova dohodkovnih subvencij kmečkim gospodinjstvom oziroma posameznim zavezancem, nikakor ne pomeni generalno povečanja davčnega bremena. Okoli 1/3 gospodinjstev, ki uveljavljajo pravico do subvencij (takih je v Sloveniji skupaj okoli 60.000), se bo z novim načinom davčna osnova znižala. To so kmečka gospodinjstva, ki se jim s pripisom teh dohodkov na podlagi povprečnih zneskov subvencij pripisovalo višje zneske subvencij od dejansko prejetih in so bili v položaju, ko so plačevali davek od dohodkov, ki jih niso dejansko prejeli. Ugotavlja se, da so to praviloma manjše kmetije. Davčna osnova so bo pa povečala na tistih kmetijah, ki jim je bil skozi sistem povprečenja pripisan manjši zneske od dejansko prejetega, in so bile s tem v boljšem položaju.

Upoštevanje 50 % dejansko prejetih subvencij v prehodnem obdobju in seveda posebna rešitev za leto 2010, v katerem se bo zavezancem upoštevalo 50 % dejansko prejetih subvencij ali povprečni znesek, kar bo za njih ugodneje, je primerna in dovolj ugodna rešitev. Na ta način se bo za leto 2010 v davčno osnovo od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti vključilo okoli 30 % manj dohodkov kot v sistemu povprečenja subvencij, za nobenega od davčnih zavezancev pa davčna osnova ne bo višja, kot bi bila v sistemu povprečenja subvencij. V letih 2011 in 2012 pa bo skupna davčna osnova od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ostala približno na enaki ravni kot do sedaj. Šele z letom 2013 se začne v davčno osnovo vštevati 100 % prejetih obdavčljivih subvencij.

- Ob sprejetih rešitvah se prihodki iz naslova dohodnine od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki danes prispevajo med 11 in 12 mio. evrov, do leta 2013 ne bi povišali. Nasprotno, v letu 2010 bi bili celo nekaj nižji. Šele z letom 2013 pa bi se ti prihodki povečali za približno tretjino. Torej rešitve v ZDoh-2H sledijo dogovoru, da se davčna obremenitev zasebne kmetijske dejavnosti v prehodnem obdobju ne bo povečevala.

- Zakon je bil sprejet z usklajevanjem z interesnimi skupinami (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza), tako v fazi priprave, ko so bile njihove pripombe že delno upoštevane, še bolj pa v fazi zakonodajnega postopka v državnem zboru, ko so bile s strani vlade predlagane rešitve dodatno omiljene.

- Sprejeto je bilo veliko ukrepov, ki so vplivali na položaj kmetijstva: investicijske olajšave, oprostitev za OMD plačila – v obdavčitev se zajema le okoli 113 mio. evrov ali manj kot 50 % , znižanje KD v letu 2010 za 36 %; povečanje deleža vračila trošarine s 50 na 70 % (dodatnih 3,9 mio. evrov); povišanje pavšalnega nadomestila vstopnega DDV s 4 na 8 % (dodatnih 12 mio. evrov).

- Spremembe v ZDoh-2H kar v največji meri povzemajo namen zakonodajalca, da uredi to področje obdavčitve v skladu s temeljnim načelom obdavčevanja, to je obdavčevanja po ekonomski moči in z načelom legitimnosti obdavčevanja, ki temelji na pravični obdavčitvi dohodkov fizičnih oseb. Vlada tudi ocenjuje, da so do meja, ki še zagotavljajo prej navedena načela, ustrezno upoštevane tudi zahteve interesnih skupin.

Iz vseh navedenih razlogov vlada predlaga Državnemu zboru Republike Slovenije, da ob ponovnem odločanju Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini, sprejme.

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT