Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2011 10:44:56

Podlage za uvedbo davčnih blagajn (predlog Zakona o davčni službe z dne 17.1.2011)

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Podlage za uvedbo davčnih blagajn  (predlog Zakona o davčni službe z dne 17.1.2011) Racunovodja.com

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčni službi, ki je bil objavljen 17.1.2011 na strani Ministrstva za finance omenja izdelavo kopije podatkov v elektronski obliki.

Besedilo predloga zakona


Komentar Ministrstva za finance k predlogu zakona:


Z novim prvim in drugim odstavkom, ki po vsebini ne spreminja veljavne ureditve glede pristojnosti inšpektorja, se jasneje opredeli, da lahko inšpektor opravlja naloge v zvezi s preprečevanjem in odkrivanjem prekrškov, ki niso vedno povezane z davčnim inšpekcijskim nadzorom.
Veljavna ureditev inšpektorskih pooblastil v zvezi z podatki, ki jih davčni organ potrebuje za opravljanje svojih nalog, ne sledi več sodobnemu poslovanju zavezancev in davčne uprave. V skladu z 38. členom ZDavP-2 sicer morajo zavezanci za davek, ki elektronsko obdelujejo podatke, na zahtevo davčnega organa zagotoviti dostop in vpogled v podatke o svojih elektronsko vodenih poslovnih knjigah in evidencah ter dostop in vpogled v programsko in strojno opremo ter baze podatkov, ki se uporabljajo v okviru sistema za elektronsko vodenje poslovnih knjig in evidenc, ter omogočiti preizkus ustreznosti elektronskih programov in elektronske obdelave podatkov. Zagotavljanje podatkov in dostopi morajo biti zagotovljeni na enega izmed naslednjih načinov:
1. na elektronskih medijih,
2. z uporabo sodobnih telekomunikacijskih storitev,
3. z neposrednim priklopom davčnega organa v sistem zavezanca za davek (lokalni priklop) ali
4. s posrednim priklopom davčnega organa v sistem zavezanca za davek prek telekomunikacijskih poti (oddaljeni priklop).
Veljavna pooblastila davčnega inšpektorja ne zadoščajo za učinkovito vodenje davčnega inšpekcijskega nadzora, če davčni zavezanec ne omogoči davčnemu organu dostopa do podatkov, ki jih potrebuje v postopku nadzora. Davčni inšpektor po veljavni ureditvi lahko npr. reproducira listine, avdiovizualne zapise in druge dokumente (12. točka četrtega odstavka 18. člena ZDS-1), v primeru računalniških baz podatkov pa davčni inšpektor nima pravne podlage za opravo nalog, ki so predlagane.
DURS v postopkih davčnega inšpekcijskega nadzora ugotavlja, da nekateri davčni zavezanci, ki poslujejo z gotovino, uporabljajo računalniške računovodske programe in strojno opremo (predvsem računalniško vodene blagajne), ki omogoča naknadno spreminjanje evidentiranih podatkov o opravljenem gotovinskem prometu. Takšni programi oziroma strojna oprema omogočajo brisanje celotnih izdanih računov, brisanje posameznih podatkov na računih, spreminjanje zneskov na računih, napačno seštevanje celotnega prometa itd. Države EU in OECD nadzirajo takšne davčne utaje oziroma prevare s pomočjo digitalne oziroma računalniške forenzike,in sicer tako, da pri davčnem zavezancu kopirajo davčno pomembne datoteke ali naredijo kopijo celotnega nosilca podatkov, takšne podatke pregledajo in obdelajo ter poskušajo ugotoviti način davčne utaje oziroma prevare in znesek utajenega davka.
S spremembo 7. točke bo lahko inšpektor pregledoval podatke v elektronski obliki in zahteval izdelavo njihove kopije. Če bo pri pregledu elektronskih podatkov ugotovil morebitne nepravilnosti in bo menil, da je podatke potrebno obdelati s programi za elektronsko obdelovanje podatkov (npr. ACL), bo od zavezanca zahteval, da izdela kopijo določenih elektronskih podatkov (npr. datotek). Davčni zavezanec bo sam izdelal kopijo podatkov z ustaljenimi metodami kopiranja podatkov.
S spremembo 8. točke bo inšpektor v primeru, da zavezanec ne bo izdelal kopije, ob morebitnem sodelovanju forenzičnega strokovnjaka sam kopiral podatke, pri čemer bo lahko kopiral točno določene elektronske podatke (npr. vnaprej določene datoteke) ali pa bo kopiral cel nosilec podatkov tako, da bo izdelal istovetno kopijo. Če bodo za dostop do podatkov oziroma berljivost podatkov potrebni šifrirni ključi ali šifrirna gesla, jih bo inšpektor zahteval od davčnega zavezanca.
S spremembo 9. točke se določi, da lahko inšpektor pridobljene kopije podatkov v elektronski obliki pregleduje in obdela. Na podlagi te pristojnosti bo lahko inšpektor ugotovil višino utajenih davkov.
Z novim desetim odstavkom se ureja zavarovanje pridobljenih kopij podatkov v elektronski obliki z namenom zagotove ohranitve istovetnosti, integritete in uporabnosti podatkov v dokaznem postopku.

Ključne besede:
davčne blagajne
blagajna
maloprodajna blagajna
gostinska blagajna
blagajna
brisanje računov

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT