Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.2.2011 12:23:54

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah Zakona o dohodnini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah  Zakona o dohodnini Racunovodja.com

Vlada je na 119. redni seji, 3. februarja 2011, sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah Zakona o dohodnini, ki ga je Državnemu zboru RS predložila v obravnavo in sprejetje skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom. Vlada meni, da je Predlog zakona o spremembah Zakona o dohodnini v nasprotju z mednarodno sprejetimi obveznostmi Republike Slovenije, zato mu nasprotuje.

Skupina poslancev je predložila Državnemu zboru v obravnavo predlog zakona o spremembah zakona o dohodnini, po katerem se predlaga, da se da se dohodki rezidentov Slovenije, ki jih prejmejo kot uslužbenci EU (institucij Evropskih skupnosti, Evropske centralne banke, Evropske investicijske banke in vključno Evropskega investicijskega sklada), ki so v navedene institucije napoteni na podlagi sklepa Vlade RS oziroma Državnega zbora RS obdavčijo z dohodnino na način kot velja za poslance Evropskega parlamenta (ki doplačujejo razliko do dohodnine po slovenskem predpisu). V ta namen predlagajo spremembe 6., 34., 37. in 136. člena zakona o dohodnini. Svoj predlog utemeljujejo s tem, da je potrebno davčni položaj teh uslužbencev izenačiti s položajem poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije.

Davčna obravnava dohodkov rezidentov Slovenije, ki prejemajo dohodke kot zaposleni v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropski investicijski banki ali Evropskem investicijskem skladu je, upoštevajoč Protokol o privilegijih in imunitetah Evropske unije (C 310/261; v nadaljevanju Protokol), določena z ZDoh-2. Države članice EU so se s Protokolom dogovorile o privilegijih in imunitetah, ki jih navedene entitete in posamezniki, zaposleni v njih, potrebujejo za opravljanje svojih nalog. Republika Slovenija je navedeni protokol sprejela s Sporazumom o izvajanju Protokola o privilegijih in imunitetah Evropskih skupnosti v Republiki Sloveniji.

V Protokolu je določeno, da so uradniki in drugi uslužbenci Skupnosti dolžni plačevati davek v korist Skupnosti od plač, mezd in prejemkov, ki jih prejemajo od Skupnosti, v skladu s pogoji in postopki, ki jih določi Svet na predlog Komisije (prvi odstavek), nadalje je v drugem odstavku določeno, da so oproščeni nacionalnih davkov od plač, mezd in prejemkov, ki jih plačajo Skupnosti. V prvem odstavku 14. člena Protokola pa je določeno, da se pri izvajanju davka od dohodka ter pri uporabi konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja za uradnike in druge uslužbence, ki zaradi zaposlitve pri Skupnosti postanejo rezidenti druge države, šteje, da so obdržali domicil v prvi državi. Oprostitev se nanaša samo na osebje, ki izpolnjuje navedene pogoje.

V Protokolu ni dana možnost državam članicam, da drugače uredijo davčni status uslužbencev entitet, navedenih v Protokolu.

Upoštevajoč navedeno, je v ZDoh-2 v 3.c točki 6. člena navedeno, da se tak uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropski investicijski banki ali Evropskem investicijskem skladu, šteje za rezidenta Slovenije in v 34. členu, da se dohodnine ne plačuje od dohodka iz zaposlitve, ki ga prejme rezident kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropski investicijski banki ali Evropskem investicijskem skladu, pod pogojem, da se od tega dohodka plačuje dohodnina v institucijah Evropske skupnosti, Evropski centralni banki, Evropski investicijski banki ali Evropskem investicijskem skladu. Ta dohodek se ne upošteva pri izračunu višine dohodnine od preostalega obdavčljivega dohodka takega rezidenta.

Iz navedenih razlogov Vlada meni, da bi bilo sprejetje izjeme, kot je predlagana v 3. členu predloga zakona, po kateri bi za uslužbence EU, ki so napoteni na podlagi sklepa Vlade RS oziroma Državnega zbora RS ne veljala oprostitev, kot velja za druge uslužbence EU po 34. členu ZDoh-2, nesprejemljivo in v nasprotju s Protokolom; prav tako so v nasprotju s Protokolom določbe, ki izenačujejo rezidentski status navedenih uslužbencev in naravo njihovega dohodka ter pravico do odbitka dohodnine, z določbami, ki se nanašajo na poslance Evropskega parlamenta.

Nasprotno Protokolu, namreč Statut poslancev Evropskega parlamenta (v nadaljnjem besedilu: Statut), sprejet s Sklepom Evropskega parlamenta z dne 28. septembra 2005, ki ureja pravico poslancev Evropskega parlamenta (v nadaljnjem besedilu: poslanci EP) do plače in drugih dohodkov, določa drugače.

Skladno s prvim odstavkom 12. člena Statuta EP se od plač oziroma dohodkov poslancev EP za opravljanje funkcije plačuje davek Skupnosti, in sicer v skladu s pogoji, določenimi na podlagi 13. člena Protokola.

V skladu s tretjim, četrtim in petim odstavkom 12. člena Statuta lahko država članica navedene dohodke obdavči v skladu z nacionalno zakonodajo, če pri tem ne pride do dvojne obdavčitve; navedeni dohodki se lahko upoštevajo pri določitvi davčne stopnje za druge dohodke. Navedena davčna obravnava v skladu s petim odstavkom 12. člena Statuta velja tudi za začasna nadomestila ter starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine. Za določene ugodnosti, vključno s povračili stroškov in prispevki v prostovoljni pokojninski sklad pa je v skladu s šestim odstavkom 12. člena Statuta določeno, da niso obdavčljivi.

V Sloveniji je bila sprejeta odločitev, da se dohodki poslancev EP obdavčijo v skladu z nacionalno zakonodajo (novela ZDoh-2E, Uradni list RS, št.10/10).

Na tej podlagi je bila v ZDoh-2 urejena davčna obravnava poslancev EP, in sicer v delu, ki se nanaša na rezidentstvo (zanje velja eksteritorialna razširitev koncepta rezidentstva Slovenije, po katerem se za navedene osebe šteje, da ostanejo slovenski rezidenti tudi v času, ko bivajo v tujini), na njihove dohodke ter na priznavanje odbitka davka od navedenih dohodkov, ki se plačuje Skupnosti. Navedeno pomeni, da poslanci EP dohodke, ki jih prejemajo v zvezi z opravljanjem funkcije poslanca EP, napovedujejo v Sloveniji in plačajo razliko v dohodnini, če je davek, odmerjen od teh dohodkov na ravni Skupnosti, nižji kot dohodnina, odmerjena od teh dohodkov v Sloveniji

Iz prikaza ureditve v drugih pravnih sistemih pod točko 4. predloga zakona, je razvidno, da tudi druge države članice obdavčujejo dohodke poslancev EP.

Iz navedenih razlogov vlada meni, da je predlog zakona nesprejemljiv.

Vir: UKOM

Ključne besede:
zakon o dohodnini
dohodnina
zdoh
zdoh-2

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT