Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.3.2011 15:13:40

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi Racunovodja.com

Vlada RS je na 123. redni seji, ki je potekala 3. marca 2011, sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi, ki ga je skupina poslancev s prvopodpisanim Borutom Sajovicem predložila v obravnavo Državnemu zboru RS.

Predlog zakona v pretežni meri povzema vse rešitve, ki jih je vseboval predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi, ki ga je na 89. redni seji dne 1. 7. 2010 obravnavala in v zakonodajni postopek posredovala Vlada Republike Slovenije, in o katerem je Državni zbor Republike Slovenije na 34. izredni seji dne 8. 12. 2010 po izglasovanem vetu Državnega sveta ponovno odločal in ga ni sprejel.

Vlada RS predlagane rešitve podpira. Predlog zakona predstavlja ustrezno nadgradnjo in dokončanje že začetih faz informatizacije zemljiške knjige, ki sta jih prinesli novela ZZK-1A (uvedba enotne krajevne pristojnosti za vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in elektronsko vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov) in novela ZZK-1B, ki je uporabo navedenih določb odložila do 1. 5. 2011.

Osrednji cilj predloga zakona je pospešiti in poenostaviti sam postopek vpisov v zemljiško knjigo in s tem povečati pravno varnost posameznikov v pravnem prometu z nepremičninami. Sredstvo za dosego teh ciljev pa (med drugim) predstavljajo tudi informatizacijske zmožnosti.

Po predlagani ureditvi je vložitev zemljiškoknjižnega predloga notarsko opravilo. Notar mora v imenu predlagatelja vložiti zemljiškoknjižni predlog kot pooblaščenec predlagatelja.

Poleg tega lahko zemljiškoknjižni predlog vloži tudi: vsaka fizična ali pravna oseba v svojem imenu, kot zastopnik predlagatelja tudi odvetnik, samostojni podjetnik posameznik ali gospodarska družba, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje storitev posredovanja v prometu z nepremičninami ter Državno ali občinsko pravobranilstvo.

Vlada RS meni, da predlog zakona v tem delu ustrezno sledi tudi mnenju Državnega sveta, ki je med razlogi v zahtevi za ponovno odločanje o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi, navedel, da zakonska ureditev po predlogu, ki ga je v zakonodajni postopek vložila Vlada RS, prinaša bistvene pravno–sistemske spremembe zlasti z vidika krčenja postulacijske sposobnosti. Predlog zakona sedaj ustrezno odpravlja vse pomisleke Državnega sveta glede omejevanja postulacijske sposobnosti posameznika. Po predlagani ureditvi lahko namreč zemljiškoknjižni predlog v elektronski obliki sestavi oziroma izpolni in pošlje vsakdo oziroma vsak, ki ima pravni interes za dosego vpisa v zemljiško knjigo.

Novost na področju kvalificiranih pooblaščencev je določitev nepremičninskih družb kot možnih pooblaščencev predlagateljev (3. točka tretjega odstavka 125.a člena). Predlog zakona daje izrecno podlago za njihovo zastopanje v zemljiškoknjižnih postopkih, vendar zgolj pod pogojem, da je nepremičninska družba posredovala pri sklenitvi prodajne pogodbe ali drugega pravnega posla, na podlagi katerega je bilo izstavljeno zemljiškoknjižno dovolilo, ki je podlaga za zahtevani vpis.

Predlagane rešitve glede hrambe izvorne zasebne listine, ki je podlaga za predlagani vpis, do nastopa pravnomočnosti vpisa v zemljiško knjigo, so prav tako ustrezne. Že po veljavni ureditvi v Zakonu o notariatu notarji hranijo izvirnike notarskih zapisov in strankam izdajo samo ustrezne odpravke ter že sedaj pogosto hranijo izvirnike zasebnih listin po pravilih o notarski hrambi (depozitu).

Predlagana ureditev tudi najbolj optimalno izkorišča vse prednosti informatizacije. Čas odločanja o zemljiškoknjižnih zadevah bo bistveno krajši, saj bodo sodišča močno razbremenjena pomožnih in administrativnih opravil.

Vlada RS ugotavlja, da so predlagane rešitve usklajene tudi z Vrhovnim sodiščem RS kot predstavnikom sodstva in subjektom, ki je zadolžen za projekt informatizacije pravosodja.

Vir: ukom

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT