Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.3.2011 21:17:43

Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju Racunovodja.com

Vlada RS je na 124. redni seji, ki je potekala 10. marca 2011, sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Predstavniki ministrstva za pravosodje in Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na sestanku 7. marca 2011, ki je potekal na ministrstvu za pravosodje, dosegli konstruktivni dogovor o rešitvah novele Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) in novele Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki bo upnikom v prisilni poravnavi in v izvršilnih postopkih zagotavljal dodatno varstvo pravic ter večje možnosti za poplačilo njihovih terjatev.

Ministrstvo za pravosodje je v skladu z dogovorom z OZS pripravilo predlog novele ZFPPIPP-D, v katerem se ponovno vzpostavlja obvezni pogoj minimalnega poplačila upnikov, v višini najmanj 50% v obdobju največ 4 let. Po predlogu novele bo torej moral dolžnik v prisilni poravnavi upnikom ponuditi najmanj 50% plačilo terjatev v obdobju, ki ne bo smelo biti daljše od 4 let. Podobno ureditev je Slovenija v 90ih letih že imela in sicer jo je urejal Zakon o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji.

Tako se v noveli ZFPPIPP-D ohranja institut prisilne poravnave z namenom ohranitve zdravih jeder podjetij. S tem bomo pod določenimi pogoji omogočili preživetje podjetju, ki se znajde v stanju insolventnosti, medtem ko bomo po drugi strani preprečili oz. omejili možnosti za špekulativno poslovanje podjetij z namenom izzigravanja upnikov. V primerih uspešnega prestrukturiranja podjetja se namreč poznajo pozitivni učinki nadaljevanja poslovanja tako na gospodarskem kot tudi na socialnem področju, saj se na ta način ohranijo delovna mesta.

Omenjeni pogoj, ki ga dolžnik mora izpolnjevati za začetek prisilne poravnave, velja tudi za vse tiste predloge prisilnih poravnav, ki bodo vloženi do uveljavitve zakona - če sodišče o teh še ni odločilo. Sodišča bodo v takšnih primerih morala zahtevati dopolnitev vloženih predlogov; če jih dolžniki ne bodo izpolnili, sledi stečaj.

Predlog novele ZFPPIPP-D poleg omenjenega uvaja pa še tri pomembne spremembe:

a) novela izrecno določa dodatno upravičenje upniškega odbora v stečajnem postopku, da lahko ta pregleda poslovne knjige in celotno dokumentacijo, ki jo je prevzel stečajni upravitelj, na zahtevo upnikov pa jih bo upniški odbor moral obveščati o stanju stečajne mase.

b) Podobno kot pri Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije predlog ZFPPIPP–D uvaja omejitev oddaje storitev za potrebe stečajnega postopka določenim gospodarskim subjektom, ki so povezani z upraviteljem oziroma z njegovimi ožje povezanimi osebami. Se pravi, da stečajni upravitelj ne bo več smel oddati storitev za potrebe stečajnega postopka osebam, ki so z njim ožje povezane, izločena bodo denimo podjetja, v katerih ima upravitelj ali z njim ožje povezana oseba več kot 5% lastniški delež.

c) Predlagane pa so tudi višje globe oziroma večji razpon za določitev glob za prekrške storjene po 489.a členu ZFPPIPP-D (gre za prekrške poslovodstva, članov nadzornega sveta ali upravnega odbora pred uvedbo postopka zaradi insolventnosti - gre za kršitve obveznosti, da je potrebno analizirati vzroke insolventnosti ter uveljaviti ustrezne ukrepe in obveznosti enakega obravnavanja upnikov po nastopu insolventnosti družbe), saj gre lahko v teh primerih za hude prekrške (npr. primeri obvodnega poslovanja).

Trenutno veljavni razpon za določitev globe, ki je od 800 do 4.100 eurov, se bo tako povišal na od 2.000 do 10.000 eurov.

Predlog novele ZFPPIPP-D naj bi Državni zbor RS obravnaval po nujnem postopku.

Vir: ukom

Besedilo predloga 10.3.2011: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-G), nujni postopek, EPA 1683-V

Ključne besede:
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju
postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju
ZFPPIPP-G

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT