Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.4.2011 17:11:30

Vlada se je seznanila z informacijo o odprtju poslovnih pisarn na slovenskih diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je seznanila z informacijo o odprtju poslovnih pisarn na slovenskih diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini

Slovenska diplomatska mreža ima 57 diplomatskih predstavništev in konzulatov (DKP), kjer deluje 26 ekonomskih svetovalcev.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) se je odločilo, da predstavnikom slovenskih podjetij v uporabo ponudi poslovne pisarne v tujini. Namen poslovnih pisarn bo slovenskim poslovnežem olajšati vstop na tuje trge.

Posamezno DKP bo predstavnikom slovenskih podjetij v začasno uporabo nudilo eno ali več pisarn. Na ta način bo poslovnež takoj dobil dostop do popolnoma delujoče pisarne na trgu, na katerem želi poslovati, in bo lahko takoj začel s poslovanjem in raziskovanjem poslovnih priložnosti.

Istočasno mu bodo ekonomski svetovalec in ostalo osebje na DKP s svojimi izkušnjami in znanjem lahko pomagali pri spoznavanju trga, poslovnih navad, kulture, zakonodaje itd.

Poslovne pisarne v tujini bodo namenjene predstavniku podjetja, ki je registrirano v Republiki Sloveniji (RS), pod pogojem, da je njegova dejavnost v interesu RS in njenega gospodarstva. Prednost bodo imeli predstavniki malih in srednjih podjetij, saj so relativni stroški njihovega vstopanja na tuji trg praviloma večji od stroškov velikih podjetij. Med dejavnosti, ki koristijo gospodarskim interesom RS, se štejejo: preučevanje poslovnih priložnosti na tujem trgu za slovensko podjetje, izvajanje študij o izvedljivosti projektov, pogajanje za poslovno sodelovanje in izvajanje ostalih poslovnih dejavnosti, ki koristijo RS in njenemu gospodarstvu.

Te koristi se kažejo kot:

  • povečevanje poslovnih povezav s tujino,
  • odpiranje novih delovnih mest v RS,
  • širjenje in odpiranje novih tržišč za slovenske proizvode,
  • spodbujanje slovenskega izvoza,
  • spodbujanje neposrednih tujih investicij v RS,
  • prenos novih ali naprednejših tehnologij in znanj kot oblike investicije v RS,
  • prestrukturiranje neprofitabilnega obstoječega podjetja v RS.

MZZ bo poslovne pisarne odpiralo predvsem v mestih, kjer že delujejo DKP RS. Pri odpiranju poslovnih pisarn bo MZZ sledilo predvsem interesu gospodarstva oz. povpraševanju podjetij po takih pisarnah na posameznih tujih trgih. MZZ bo poslovne pisarne najprej odprlo na trgih, ki so za slovenske poslovneže privlačni, a je hkrati zaradi zelo različnega jezika, načina poslovanja ali kulture vanje težje vstopiti.

Trenutno je poslovnežem na voljo poslovna pisarna v Moskvi, ki je bila odprta februarja 2011. V kratkem bo MZZ odprlo poslovne pisarne še v New Delhiju, Istanbulu in Šanghaju.

Poslovne pisarne se bodo načeloma lahko najemale za največ en mesec. Posamezno poslovno pisarno bo načeloma lahko dobil v uporabo tisti podjetnik, ki se bo prej prijavil. V primeru velikega povpraševanja bo MZZ podjetnika izbralo na podlagi v naprej določenih kriterijev.

Predvidoma do konca leta 2011 bo trajalo poskusno obdobje obratovanja poslovnih pisarn.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

22.10.2019 17:37:20:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž)

22.10.2019 11:08:26:
Kako prepoznati "missing trader" podjetje?

22.10.2019 7:23:34:
Notarska tarifa

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT