Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.4.2011 17:11:30

Vlada se je seznanila z informacijo o odprtju poslovnih pisarn na slovenskih diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je seznanila z informacijo o odprtju poslovnih pisarn na slovenskih diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini Racunovodja.com

Slovenska diplomatska mreža ima 57 diplomatskih predstavništev in konzulatov (DKP), kjer deluje 26 ekonomskih svetovalcev.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) se je odločilo, da predstavnikom slovenskih podjetij v uporabo ponudi poslovne pisarne v tujini. Namen poslovnih pisarn bo slovenskim poslovnežem olajšati vstop na tuje trge.

Posamezno DKP bo predstavnikom slovenskih podjetij v začasno uporabo nudilo eno ali več pisarn. Na ta način bo poslovnež takoj dobil dostop do popolnoma delujoče pisarne na trgu, na katerem želi poslovati, in bo lahko takoj začel s poslovanjem in raziskovanjem poslovnih priložnosti.

Istočasno mu bodo ekonomski svetovalec in ostalo osebje na DKP s svojimi izkušnjami in znanjem lahko pomagali pri spoznavanju trga, poslovnih navad, kulture, zakonodaje itd.

Poslovne pisarne v tujini bodo namenjene predstavniku podjetja, ki je registrirano v Republiki Sloveniji (RS), pod pogojem, da je njegova dejavnost v interesu RS in njenega gospodarstva. Prednost bodo imeli predstavniki malih in srednjih podjetij, saj so relativni stroški njihovega vstopanja na tuji trg praviloma večji od stroškov velikih podjetij. Med dejavnosti, ki koristijo gospodarskim interesom RS, se štejejo: preučevanje poslovnih priložnosti na tujem trgu za slovensko podjetje, izvajanje študij o izvedljivosti projektov, pogajanje za poslovno sodelovanje in izvajanje ostalih poslovnih dejavnosti, ki koristijo RS in njenemu gospodarstvu.

Te koristi se kažejo kot:

  • povečevanje poslovnih povezav s tujino,
  • odpiranje novih delovnih mest v RS,
  • širjenje in odpiranje novih tržišč za slovenske proizvode,
  • spodbujanje slovenskega izvoza,
  • spodbujanje neposrednih tujih investicij v RS,
  • prenos novih ali naprednejših tehnologij in znanj kot oblike investicije v RS,
  • prestrukturiranje neprofitabilnega obstoječega podjetja v RS.

MZZ bo poslovne pisarne odpiralo predvsem v mestih, kjer že delujejo DKP RS. Pri odpiranju poslovnih pisarn bo MZZ sledilo predvsem interesu gospodarstva oz. povpraševanju podjetij po takih pisarnah na posameznih tujih trgih. MZZ bo poslovne pisarne najprej odprlo na trgih, ki so za slovenske poslovneže privlačni, a je hkrati zaradi zelo različnega jezika, načina poslovanja ali kulture vanje težje vstopiti.

Trenutno je poslovnežem na voljo poslovna pisarna v Moskvi, ki je bila odprta februarja 2011. V kratkem bo MZZ odprlo poslovne pisarne še v New Delhiju, Istanbulu in Šanghaju.

Poslovne pisarne se bodo načeloma lahko najemale za največ en mesec. Posamezno poslovno pisarno bo načeloma lahko dobil v uporabo tisti podjetnik, ki se bo prej prijavil. V primeru velikega povpraševanja bo MZZ podjetnika izbralo na podlagi v naprej določenih kriterijev.

Predvidoma do konca leta 2011 bo trajalo poskusno obdobje obratovanja poslovnih pisarn.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT