Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.5.2011 16:09:13

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi

Vlada RS je na 135. redni seji, ki je potekala 19. maja 2011, sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi.

V primeru, da se etažni lastniki ne morejo dogovoriti o sporazumni ustanovitvi etažne lastnine (v nekaterih primerih je treba zagotoviti tudi sodelovanje investitorja- zemljiškoknjižnega lastnika), lahko vsak kupec posameznega dela stavbe (stanovanja) pri sodišču vloži predlog za vzpostavitev etažne lastnine po posebnem zakonu, Zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi (ZVEtL, Uradni list RS, št. 45/08) kot tudi postopek za določitev pripadajočega zemljišča k stavbi. Sodišče tako v nepravdnem postopku odloči o vzpostavitvi etažne lastnine in določitvi pripadajočega zemljišča k stavbi. Že v trenutku vložitve predloga oziroma prejema le tega s strani sodišča se začetek postopka zaznamuje v zemljiški knjigi, s tem pa je predlagatelju varovan vrstni red.

Predlog novele, ki jo je na današnji redni seji, sprejela vlada, s predlaganimi spremembami in dopolnitvami odpravlja ovire, ki so jih zaznala sodišča pri tri letnem izvajanju zakona, s ciljem omogočiti uspešno dokončanje obeh postopkov: postopek za vzpostavitev etažne lastnine s sodno odločbo na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in postopek za določanje pripadajočega zemljišča.

Novela veljavni zakon dopolnjuje s specialnimi določbami glede katastrskih vpisov. Sodišče bo v postopkih po ZVEtL v primerih, ko ugotovi, da stavba še ni vpisana v kataster, v okviru pripravljalnih opravil po uradni dolžnosti dolžno poskrbeti za vpis. S tem se onemogoča oziroma odpravlja nevarnost (potencialnega) zavlačevanja ali oviranja postopka zaradi izvajanja predhodnega katastrskega vpisa po Zakonu o evidentiranju nepremičnin (ZEN). V katastrskem postopku (poseben upravni postopek) so namreč udeleženci ponovno deležni vseh kavtel, upravni organ pa ponovno soočen z morebitnimi problemi vročanja in drugimi procesnimi vprašanji. V praksi je to močno podaljšalo postopek po ZVEtL, saj sodišče ne more postopka nadaljevati dokler stavba ni vpisana v kataster stavb.

Razširja se krog udeležencev po obeh postopkih. Z namenom olajšati delo sodišč novela zakona razširja krog udeležencev po obeh postopkih po ZVEtL. Tako se v postopek za vzpostavitev etažne lastnine pritegne tudi upravnik, saj lahko sodišču poda koristne podatke o evidentiranih pridobitelj, o stavbi kot celoti in njenih posameznih delih; po drugi strani pa njegova udeležba pomaga tudi pridobiteljem posameznih delov, da se vključijo v postopek, in tako v vsakem konkretnem primeru v čim večji meri prispeva k dosegu temeljnega cilja. V postopku za določitev pripadajočega zemljišča pa novela zagotavlja tudi udeležbo občine, ki lahko v sodnem postopku po eni strani zagotovi neposredno seznanitev sodišča z urbanističnimi vidiki posamične prostorske situacije, po drugi strani pa varuje javno dobro in s tem javni interes v posamičnem primeru.

Nadalje se omogoča amortizacija listin tudi v postopku po ZVEtL. Posameznikom, ki ne razpolagajo z izvirniki listin, se omogoča, da v postopku po ZVEtL dosežejo vpis svoje pravice v zemljiško knjigo (in se s tem izenačuje z drugimi posamezniki, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo). Novela namreč omogoča amortizacijo listin ob smiselni uporabi pravil zemljiškoknjižnega prava in s tem odpravlja nujnost dvojnega postopka.

Novela opredeljuje vse začete postopke do leta 2014 kot prednostne. To bo terjalo tudi organizacijsko aktivnost predsednikov okrožnih sodišč, saj bodo morali zagotoviti hitro in aktivno reševanje teh zadev.

Jasno se določa, da določitev oziroma ugotovitev lastninske pravice na pripadajočem zemljišču k stavbi ne vpliva na razmerja v zvezi z infrastrukturo državnega in lokalnega pomena, ki se nahaja na tej nepremičnini. S tem se varuje tudi njihov pravni položaj.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT