Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.6.2011 15:07:26

Bistvene novosti predlaganega Zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno (referendumski predlog)

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Bistvene novosti predlaganega Zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno (referendumski predlog) Racunovodja.com

Ključne novosti zakona glede na veljavni zakon iz leta 2000:

1. Obseg pristojnosti nadzornih organov

Največje spremembe so predlagane na področju obsega pristojnosti nadzornih organov. Te so v novem zakonu natančneje določene in razmejene med posameznimi nadzornimi organi, kot nadzorni organ se na novo vključuje tudi Carinska uprava RS, ki bo delno prevzela področje nadzora nad zaposlovanjem na črno, natančneje je določen postopek nadzora, prav tako se razširjajo pristojnosti nadzornih organov, ki bodo po novem lahko izdajali tudi odločbe o prepovedi dejavnosti na področjih, za katere so pristojni. Carinska uprava bo 170 zaposlenih, ki imajo velika pooblastila, namenila za povečanje učinkovitosti nadzora.

Dopolnjena je tudi sankcija, da lahko inšpektor odvzame predmet, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, in da bo po novem mogoče odvzeti tudi premoženjsko korist, pridobljeno z delom na črno (v skladu z zakonom, ki ureja prekrške).

2. Bistveno zvišanje glob

Globe se bistveno zvišujejo glede na trenutno najnižje predpisane in niso več v razponu, ampak so določene v fiksnem znesku. Glede sankcij je tudi pomembno, da se uvajajo višje globe za delodajalce in dodajajo globe tudi za posameznike v primeru kršitev v zvezi z opravljanjem obstoječega študentskega dela. Po novem bo sankcij po tem zakonu oproščen posameznik, ki v času zaposlitve na črno prijavi delodajalca, ki ga je zaposlil na črno.

3. Nova sankcija: zaposlitev za nedoločen čas

Nova sankcija za delodajalca, ki na črno zaposluje brezposelno ali neaktivno osebo: delodajalec mora takšni osebi izročiti pogodbo za nedoločen čas v roku treh dni po tem, ko je kršitev ugotovljena, hkrati pa tudi poravnati vse obveznosti iz naslova delovnega razmerja za obdobje celotne zaposlitve pred ugotovitvijo dela na črno oziroma najmanj za tri mesece.

Osebi, ki je zaposlena na črno, po novem zakonu, v primeru ugotovljene zaposlitve na črno, delodajalec dolžan izročiti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas in ji za čas zaposlitve na črno plačati vso plačo in obvezne prispevke; če se časa ne da ugotoviti, pa najmanj za tri mesece pred ugotovitvijo. S tem zakon ščiti osebo, ki dela brez veljavne pogodbe o zaposlitvi.


4. Podrobnejša opredelitev oblik dela, ki ne predstavljajo dela na črno

Posamezne oblike dela, ki ne predstavljajo dela na črno, kot so sosedska pomoč, dopolnilno delo in kratkotrajno delo so podrobneje opredeljene oziroma omejene.


Določitev sosedske pomoči se tako na primer v primerjavi z obstoječim zakonom vsebinsko bistveno ne spreminja, dodan je samo odstavek, ki določa omejitev takšne pomoči na dela, vezana na dejavnost pravne osebe ali podjetnika in na opravljanje dela na nepremičninah in premičninah podjetja oziroma podjetnika.
Vir: MDDSZ

Ključne besede:
delo na črno
siva ekonomija

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT