Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.7.2011 14:05:16

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih

Vlada Republike Slovenije je na 143. redni seji, ki je potekala 7. julija, določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih.

Trenutna ureditev v Zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih določa, da se prenosi vrednostnih papirjev opravljajo na podlagi naloga dosedanjega imetnika (izročitelja), in sicer ne glede na voljo osebe, ki vrednostne papirje prejema. Taka ureditev odstopa od standardov, ki sta jih leta 2006 sprejeli dve izmed najpomembnejših organizacij na področju poslovanja z vrednostnimi papirji: European Securities Services Forum (ESSF) in European Central Securities Depositories Association (ECSDA).

Da bi bila zagotovljena skladnost s standardi omenjenih organizacij, je treba uvesti uparjanje kot novo fazo v prenosu vrednostnih papirjev med različnimi računi. Pri uvedbi uparjanja gre za uveljavitev procesa primerjave, ali se navodili potencialnega izročitelja in potencialnega prejemnika glede prenosa nematerializiranih vrednostnih papirjev ujemata ter do prenosa (ob odsotnosti ostalih ovir) tako lahko pride. Do izročitve (prenosa) vrednostnih papirjev tako pride le ob sodelovanju obeh strank posla, tako izročitelja kot pridobitelja (prejemnika). Ni mogoče, da pridobitelj ne bi imel vpliva na to, ali bo vrednostne papirje prevzel ali ne. Ker bo sistem Target2-Securities (v nadaljnjem besedilu: T2S) uporabljal omenjene standarde, mora biti s temi standardi usklajeno tudi poslovanje klirinško depotne družbe, da bi bila na ta način omogočena informacijsko tehnična implementacija sistema centralnega registra in sistema T2S.

Trenutno veljavna ureditev v ZNVP določa, da za klirinško depotno družbo in njene člane velja režim neposlovne objektivne odškodninske odgovornosti. Vendar pa ta pravni režim ne velja v razmerju do vseh uporabnikov, saj so zaradi nomotehnične uporabe taksativnega naštevanja a contrario izvzeti številni potencialni oškodovanci, ki v zakonu niso izrecno navedeni. Ravno tako ta pravni režim ne velja za vsa ravnanja v zvezi z nematerializiranimi vrednostnimi papirji, saj so zaradi nomotehnične uporabe taksativnega naštevanja protipravnih ravnanj a contrario izvzeta številna ravnanja, ki v zakonu niso izrecno navedena. Navsezadnje se urejanju pravnoposlovnih razmerij med klirinško depotno družbo oziroma njenimi člani in uporabniki njihovih storitev v zvezi z nematerializiranimi vrednostnimi papirji bolj od pravnega režima neposlovne odškodninske odgovornosti prilega pravni režim poslovne odškodninske odgovornosti. Za vključitev klirinško depotne družbe v sistem T2S je vprašanje pravnega režima odškodninske odgovornosti pri opravljanju dejavnosti v zvezi s centralnim registrom nematerializiranih vrednostnih papirjev odločilnega pomena, saj bo tudi v razmerju med Evrosistemom, ki bo upravljal s sistemom T2S, ter klirinško depotno družbo, uveljavljen določen režim odškodninske odgovornosti, ter je posledično za vključitev v sistem T2S treba v razmerju med klirinško depotno družbo in njenimi člani ter uporabniki njihovih storitev zagotoviti enak pravni režim odškodninske odgovornosti, kot bo veljal v razmerju med klirinško depotno družbo (in posredno med člani klirinško depotne družbe) ter Evrosistemom. Od ustreznega delovanja sistema T2S bodo namreč odvisne poravnave vseh poslov z vrednostnimi papirji, Ker bo Evrosistem odgovarjal po splošnih pravilih (poslovne) odškodninske odgovornosti, je takšno ureditev treba povzeti tudi v ZNVP.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT