Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.7.2011 9:39:01

Predvideni ukrepi za preprečevanje davčnih utaj pri poslovanju z gotovino

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predvideni ukrepi za preprečevanje davčnih utaj pri poslovanju z gotovino Racunovodja.com Vlada obravnavala Poročilo Medresorske delovne skupine za pripravo ukrepov za preprečevanje davčnih utaj pri poslovanju z gotovino.

Vlada RS je na seji 14. julija 2011 obravnavala Poročilo Medresorske delovne skupine za pripravo ukrepov za preprečevanje davčnih utaj pri poslovanju z gotovino.

Medresorska delovna skupina je kot prvi ukrep pripravila predlog zakonskih podlag za uvedbo davčnih blagajn, ki je bil obravnavan na 117. seji Vlade, dne 20. 1. 2011. Tokratno poročilo medresorske delovne skupine je sestavljeno iz petih delov, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

Problem davčnih utaj je posebej pereč pri dejavnostih, ki poslujejo z gotovino. Neprijavljena gotovina, ki mimo bančnih sistemov potuje od kupca k prodajalcu, predstavlja velik izziv za vse državne nadzorne sisteme. Po oceni Davčne uprave Republike Slovenije (DURS) utajijo davčni
zavezanci, ki poslujejo z gotovino, okoli 130 milijonov evrov davka na dodano vrednost (DDV) letno.

Medresorska delovna skupina mora do 30. 11. 2011 pripraviti predloge sprememb in dopolnitev zakonodaje s področja davkov, kaznivih dejanj in preprečevanja pranja denarja v skladu z ukrepi, ki so predlagani v obravnavanem poročilu.

Povzetek predlaganih ukrepov:
Odvzem in obdavčitev nezakonito pridobljenega premoženja:
a) Določitev pogojev in ustreznega postopka za začasno zavarovanje in odvzem premoženja nezakonitega izvora z uporabo instituta obrnjenega dokaznega bremena v ustreznem postopku.
b) Zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti v vseh primerih, ko davčni organ na podlagi indikatorjev tveganja, podatkov iz uradnih evidenc oziroma drugih podatkov, ki jih pridobi o zavezancu za davek, utemeljeno pričakuje, da bo izpolnitev davčne obveznosti onemogočena ali precej otežena. Po veljavni ureditvi lahko davčni organ zahteva zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti pred izdajo odločbe (pred nastankom izvršilnega naslova, torej pred izdajo odločbe v postopku davčnega nadzora oziroma drugem ugotovitvenem postopku) ali potekom roka za predložitev davčnega obračuna oziroma zavarovanje plačila v primeru odloga ali obročnega plačila davčne obveznosti, če utemeljeno pričakuje, da bo izpolnitev oziroma plačilo davčne obveznosti onemogočeno ali precej oteženo. Ker davčnemu organu v primeru zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti še ni na voljo izvršilni naslov, gre za zavarovanje davčne obveznosti, ki je v fazi ugotavljanja s strani davčnega organa. Po novi ureditvi pa bi bilo omogočeno zavarovanje tudi v drugih fazah postopka, torej že pred začetkom ugotavljanja davčne obveznosti, če bi davčni organ na podlagi indikatorjev tveganja, podatkov iz uradnih evidenc oziroma drugih podatkov utemeljeno pričakoval, da bo izpolnitev davčne obveznosti onemogočena ali precej otežena.
c) Preučitev uvedbe pooblastil v zakonu o kazenskem postopku za DURS in CURS za odkrivanje in preiskovanje davčnih kaznivih dejanj in pranja denarja.
d) Celovito spremljanje ukrepov z davčnega področja, s podatki o zamrznjenem premoženju, dodatno odmerjenem in plačanem davku ter globah.
e) Celovito spremljanje ukrepov zamrznitve, odvzema premoženja nezakonitega izvora v kazenskem postopku in ostalih določil kazenske zakonodaje, ki zadevajo premoženjsko plat kaznivih dejanj (povračilo škode, plačilo stroškov postopka, plačilo denarnih kazni..).

Okrepitev sodelovanja med DURS, CURS in UPPD:
a) UPPD omogoči DURS-u in CURS-u pridobivanje podatkov iz podatkovne zbirke gotovinskih transakcij (sprememba ZPPDFT);
b) DURS in CURS sodelujeta pri sestavi seznama indikatorjev pri posameznih segmentih zavezancev po ZPPDFT;
c) sprememba ZPPDFT ki bo omogočila, da bo DURS postal pobudnik po 60. členu ZPPDFT;
d) ustanovitev stalne koordinacijske skupine DURS, CURS, UPPD in MF (t.i. kontaktne točke, ki skrbi za strategijo (so)delovanja navedenih organov, spremljanje sprejetih ukrepov, odpravo morebitnih ovir, predlaga usposabljanja, ..).


Ureditev gotovinskega poslovanja in omejitev gotovinskih transakcij nad določenim zneskom:
a) v ZPPDFT znižati zgornjo dovoljeno mejo za plačevanje blaga v gotovini in preučiti možnosti za razširitev omejitve, ki po obstoječi ureditvi velja samo za gotovinska plačila za blago, tudi za plačila storitev in ostalih gotovinskih transakcij;
b) preučitev omejitev gotovinskih transakcij med fizičnimi osebami;
c) znižanje praga gotovinskih transakcij, pri katerem za zavezance po ZPPDFT nastopi obveznost sporočanja UPPD;
d) podrobnejša ureditev gotovinskega poslovanja za poslovne subjekte (kot npr. omejitev gotovinskih dvigov nad 5.000 evrov) v ZDavP-2.

Učinkovitejši pregon nedobrovernih dobaviteljev registrskih blagajn:
Preučitev dopolnitev oz. sprememb KZ-1, tako da bo omogočeno samostojno sankcioniranje izdelovanja, pridobivanja, prodaje ali uporabe registrskih blagajn, ki omogočajo spremembo ali izbris v njih zapisanih podatkov, ki so določeni z davčnimi predpisi.

Izhodišča za odnose z javnostjo in promocijo predlaganih ukrepov:
Poslovanje z gotovino je področje, ki ima lahko veliko stranskih negativnih posledic – sivo ekonomijo, izogibanje plačevanja dajatev, davčne utaje, nezakonito bogatenje, spodbujanje zaposlovanja in dela na črno, negativni vpliv na konkurenčnost na tržišču itd. Zato je primerno aktivnosti delovne skupine izkoristiti tudi za pripravo in izvedbo komunikacijske kampanje, ki bi jo delovno lahko poimenovali »Davčna kultura«.

Vir: Ukom

Ključne besede:
davčne blagajane
poslovanje z gotovino
davčna blagajna

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT