Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.8.2011 8:55:50

Predlog Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

Vlada RS je na 146. redni seji, ki je potekala 28. julija 2011, določila besedilo predloga Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAMS).

Predlog zakona določa pravice, obveznosti in odgovornosti pravnih ter fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost ponujanja avdiovizualnih medijskih storitev. S tem zakonom se v pravni red Republike Slovenije prenaša Direktiva 2010/13/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 10. marca 2010 o usklajevanju nekaterih zakonov in drugih predpisov držav članic o opravljanju avdiovizualnih medijskih storitev - Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah (kodificirana različica).

Direktiva ureja vse avdiovizualne medijske storitve; tako tradicionalno televizijo (linearna avdiovizualna medijska storitev - program na podlagi sporeda, ki ga vnaprej določi izdajatelj programa), kot video na zahtevo (nelinearna avdiovizualna medijska storitev oziroma avdiovizualna medijska storitev na zahtevo). Osnovni namen direktive je vzpostavitev pravnega okvira za delovanje enotnega evropskega trga na področju avdiovizualnih medijskih storitev. Direktiva uvaja liberalnejša pravila za oglaševanje, tako se na primer ukinja dnevna kvota oglaševanja ter uvede omejitev oglaševanja na uro (12 minut ali 20 % oglaševalskih vsebin na uro), avdiovizualna dela se lahko prekinejo vsake pol ure (do sedaj na 45 minut). Postavlja pravila za promocijsko umeščanje izdelkov, kjer gre za poseben način oglaševanja proizvodov, blagovnih znamk ali storitev, in sicer na tak način, da so ti proizvodi ali blagovne znamke vključeni v samo programsko vsebino. Direktiva tudi prinaša spremenjena pravila na področju ugotavljanja jurisdikcije nad programi, ki se razširjajo preko satelitov. Pri ugotavljanju jurisdikcije nad izdajatelji oziroma ponudniki avdiovizualnih medijskih storitev je najpomembnejše načelo države izvora, ki določa, da pri zagotavljanju storitev (programov) v druge države, veljajo tista pravila, ki so v veljavi v državi, kjer ima izdajatelj sedež. To je pomembno za spodbujanje čezmejnih storitev, saj izdajatelj ni več odvisen od pravil države, v katero pošilja signal. Hkrati posebno pozornost namenja promociji evropskih avdiovizualnih del. Cilj direktive je tudi spodbujanje koregulacije in samoregulacije, spodbujanje razvoja medijske pismenosti, večje dostopnosti medijskih vsebin za invalide in starejše osebe.

Določbe predloga zakona se uporabljajo za vse avdiovizualne medijske storitve, to je televizijske programe in druge linearne avdiovizualne medijske storitve ter avdiovizualne medijske storitve na zahtevo oziroma nelinearne avdiovizualne medijske storitve. Predlog zakona razveljavlja posamezne določbe veljavnega Zakona o medijih, ki urejajo televizijske programe, saj bo to področje po novem v celoti urejeno z Zakonom o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Predlog zakona obravnava izključno vprašanja, ki se jih dotika direktiva. Vsebuje določbe, ki so bile vsebovane že v zavrnjenem Zakonu o medijih-1, sama določila pa niso bila sporna v nobeni fazi postopka zavrnjenega zakona. Posamezne določbe, ki urejajo Radiotelevizijo Slovenija, pa so prenesene iz veljavnega Zakona o medijih, ker niso v nasprotju z direktivo.

Osnovni cilji, ki jih zasleduje predlog zakona, so: uskladitev s pravnim redom EU; regulacija vseh avdiovizualnih medijskih storitev in vzpostavitev učinkovitega nadzora nad izvajanjem zakonskih določil, s prenosom pristojnosti nad regulacijo vseh avdiovizualnih medijskih storitev na Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Predlog zakona temelji na naslednjih splošnih načelih: varstvo otrok in mladoletnikov; varstvo ranljivih družbenih skupin; svoboda razširjanja avdiovizualnih medijskih storitev iz drugih držav; prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti; varstvo avtorske in sorodnih pravic ter pravica do popravka in odgovora.

Poglavitna področja v predlogu zakona so: zaščita otrok in mladoletnikov; spodbujanje distribucije in produkcije evropskih avdiovizualnih del; avdiovizualno komercialno sporočanje ter izključne pravice in pravica do kratkega poročanja v televizijskih programih.

Predlog zakona bo vlada poslala Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo in sprejetje po nujnem zakonodajnem postopku.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

7.12.2019 13:07:06:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT