Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.8.2011 9:30:21

Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin Racunovodja.com

Vlada RS je na 146. redni seji, ki je potekala 28. julija 2011, izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin. S predlagano uredbo se veljavna Uredba o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin spreminja in dopolnjuje z izvedbenimi pravili, za katera je bil zakonski okvir uveljavljen z:

1. Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (novelo ZFPPIPP-C) in

2. Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (novelo ZIZ-I).

Veljavna Uredba o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin v 4. točki prvega odstavka 21. člena določa, da če ni z zakonom ali s to uredbo določeno drugače, vloži notar zahtevo za vpis nastanka, prenosa, spremembe ali prenehanja zastavne pravice v register na predlog vsake osebe, ki mu predloži eno izmed v uredbi taksativno naštetih listin – med drugim tudi kupoprodajno pogodbo, sklenjeno med stečajnim upraviteljem in kupcem, če je premičnina, ki je predmet te pogodbe, vpisana v register, skupaj s potrdilom stečajnega upravitelja o plačilu kupnine.

Z 61. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-C) se je dopolnil četrti odstavek 342. člena ZFPPIPP, po katerem se je določila smiselna uporaba pravil o prenehanju vknjiženih hipotek iz prvega in drugega odstavka 342. člena ZFPPIPP tudi za prenehanje zastavnih pravic, ki se vodijo v registru neposestnih zastavnih pravic. To pomeni, da tudi pri prodaji, natančneje prenosu lastninske pravice na premičnini, na katerih je ustanovljena neposestna zastavna pravica, sodišče kupcu premičnine izda sklep o izročitvi premičnine, po njegovi pravnomočnosti pa lahko kupec doseže izbris neposestne zastavne pravice iz registra.

Glede na navedeno je treba določbe uredbe uskladiti z določbami ZFPPIPP-C tako, da je namesto dosedanje listine, tj. kupoprodajne pogodbe, sklenjene med stečajnim upraviteljem in kupcem, če je premičnina, ki je predmet te pogodbe, vpisana v register, skupaj s potrdilom stečajnega upravitelja o plačilu kupnine, po novem podlaga za vpis prenehanja zastavne pravice pravnomočen sklep o izročitvi premičnine, vpisane v register, kupcu.

Spremembe uredbe so potrebne tudi zaradi določb Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-I), s katerimi je bila določena izrecna zakonska podlaga za vpis pravnega dejstva, da je dolžniku glede posamezne premičnine, na kateri sicer lahko nastane registrska zastavna pravica, sodišče za zavarovanje denarne terjatve z začasno odredbo odredilo prepoved razpolaganja oziroma prepoved odtujitve in obremenitve premičnine, v register neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin (271. in 273. člen ZIZ). V teh primerih upnik ne pridobi zastavne pravice, se pa na ta način bolje zavaruje njegov položaj, saj podatek o dolžnikovi prepovedi razpolaganja s premičnino postane javen.

Poleg uskladitve z določbami ZIZ-I in ZFPPIPP-C se spremembe uredbe nanašajo tudi na način vložitve zahteve za vpis v register, saj so bile ustrezne tehnične možnosti za vlaganje zahtev z informacijsko tehnologijo zagotovljene že s 1. 12. 2004, s tem pa tudi njihova vložitev pisno po pošti ali neposredno pri izpostavah AJPES od tega datuma ni več možna. Posledično se spremembe uredbe zaradi sprejema Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih potrebne tudi na področju hrambe listin, ki so podlaga za vpis v register, in sicer na način ureditve hrambe listin v elektronski obliki.

Zaključno je potrebna uskladitev veljavne uredbe tudi s spremenjeno terminologijo nekaterih drugih predpisov. Tako se uredba na primer v 12. členu terminološko usklajuje s spremenjeno terminologijo Zakona o motornih vozilih, ki ureja evidenco registriranih vozil.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT