Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.9.2011 12:25:30

Vlada potrdila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada potrdila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih

Vlada RS je na 150. redni seji, ki je potekala 14. septembra 2011, potrdila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih. Predlog zakona sledi zastavljenim ciljem, to je predvsem izboljšanju plačilne discipline in vsebuje določbe, katerih namen je olajšati poslovanje gospodarskih subjektov, saj je Ministrstvo za finance med uporabo ZPreZP prejelo številna vprašanja gospodarskih subjektov glede pravilne uporabe zakonskih določb – odgovori na ta vprašanja so objavljeni na spletni strani ministrstva.

ZPreZP se je na novo lotil razvoja pravnega in poslovnega okolja. Spodbuja pravočasno plačevanje in odpravljanje zamud pri plačilih v trgovinskih poslih med gospodarskimi subjekti ter med gospodarskimi subjekti in javnimi organi. ZPreZP je izraz dejstva, da se veliko plačil, zlasti zaradi finančno in gospodarsko zahtevnih razmer, opravi pozneje, kakor je bilo dogovorjeno, kljub dostavljenemu blagu ali opravljenim storitvam. Povečanje plačilne nediscipline, ki je bilo zaznano pred uveljavitvijo ZPreZP, je poslabšalo likvidnost, konkurenčnost in razvoj gospodarskih subjektov. Upniki so zaradi zamud pri plačilih potrebovali zunanje financiranje, ki je med gospodarskim upadom težje dostopno, kar je lahko celo vzrok za stečaj sicer zdravih podjetij, zlasti malih in srednje velikih.

S predlogom zakona se dodatno ureja:

  • Presečni dan: v skladu z ZPreZP velja, da je treba vpisati v pobot obveznost, s katero je dolžnik prišel v zamudo, dan pred obveznim pobotom. Ker navedeno močno obremenjuje dolžnike same in računovodske servise, se v predlogu zakona določa daljši rok za vpis obveznosti.
  • Minimalni znesek: ZPreZP ne vsebuje izjeme od pravila, da je neplačano zapadlo obveznost treba vnesti v obvezni večstranski pobot. Ker vpis majhnih obveznosti močno obremenjuje naslovnike, ne prispeva pa znatno k plačilni disciplini, predlog zakona predvideva vpeljavo minimalnega zneska.
  • Konkretizacija inšpekcijskega organa: Predlog novele jasno določa pristojne nadzorne organe.
  • Določitev izjem od uporabe ZPreZP: ZPreZP zahteva splošen vpis obveznosti v obvezni večstranski pobot. Praksa pa je pokazala, da je tako stroga zahteva v nekaterih primerih nepotrebna (npr. za obveznosti med povezanimi osebami, obveznosti, katerih poravnava je dogovorjena z bodočo večstransko kompenzacijo…).
  • Trenutek začetka teka plačilnega roka: obstoječe besedilo ZPreZP, da začnejo plačilni roki teči z dnem dobave blaga ali izvedbe storitve, se razlikuje od prakse v gospodarstvu. Predlog zakona to neskladnost odpravlja.
  • Uporaba zakona za solidarne dolžnike oziroma upnike: ZPreZP ni urejal odnosa med solidarnimi dolžniki oziroma solidarnimi upniki, katerih terjatev oziroma obveznost je treba vpisati v sistem obveznega večstranskega pobota.
  • Pristojnost Davčne uprave Republike Slovenije: S spremembo četrtega odstavka 17. člena ZPreZP se upravljavcu obveznega večstranskega pobota nalaga, da Davčni upravi Republike Slovenije posreduje podatke o obveznostih dolžnikov do posameznih upnikov, ki niso bile pobotane. Cilj uspešne davčne izterjave se tako zasleduje z določitvijo dolžnosti upravljavca sistema obveznega večstranskega pobota, da Davčni upravi Republike Slovenije posreduje podatke o nepobotanih obveznostih. Navedene podatke lahko Davčna uprava Republike Slovenije uporabi za izdajo sklepov o izvršbi na denarno terjatev dolžnika.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT