Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.1.2005 10:55:27

Upoštevanje dolgoročnih rezervacij v obračunu davka od dohodka pravnih oseb za leto 2004

Barbara Fekonja univ.dipl.ekon

Rubrika: Zaključni račun, letno poročilo, davčni obračunprint Natisni

Upoštevanje dolgoročnih rezervacij v obračunu davka od dohodka pravnih oseb za leto 2004 Racunovodja.com

Pojem dolgoročnih rezervacij obravnava SRS 10, ki opredeljuje, da se dolgoročne rezervacije oblikujejo za obveznosti, ki se bodo po predvidevanjih na podlagi obvezujočih preteklih dogodkov pojavile v obdobju, daljšem od leta dni, in katerih velikost je zanesljivo ocenjena.

Dolgorčne rezervacije so sestavni del virov obveznosti do virov sredstev z nalogo, da v obračunskem obdobju podjetje izkaže tudi stroške, ki na bilančni dan še niso zapadli v plačilo. Obveznosti se nanašajo na pravne in fizične osebe, do katerih bo nastal dolg. Pravno razmerje obveznosti do tretjega pri tem ni obvezno. Obstajati mora le verjetnost kasnejše uveljavitve in kasnejšega plačila stroškov.

Poznamo dve osnovni skupini dolgoročnih rezervacij:

- Dolgoročne rezervacije na raču dolgoročno odloženih prihodkov (jamstva ob prodaji proizvodov, rezervacije v zvezi z državnimi podporami prejetimi za pridobitev osnovnih sredstev...)
- Dolgoročne rezervacije na račun dolgoročno vnaprej vračunanih stroškov oziroma odhodkov (rezervacije za reorganizacije, za pokojnine, za davke, jubilejne nagrade, stroške vzdrževanja in čiščenja, pričakovane izgube iz kočljivih pogodb..)

Oblikovanje dolgoročnih rezervacij vedno temelji na preteklih dogodkih. Pogoji za pripoznavanje dolgoročnih rezervacij so naslednji:

- Znesek obveze je mogoče zanesljivo izmeriti,
- Zaradi preteklega dogodka obstaja sedanja obveza,
- Verjetno je, da bo pri poravnavi obvezen potreben odtok dejavnikov, ki omogočajo pritekanje gospodarskih koristi.

Obstoje sedanje obveze je torej eden izmed pogojev, da se dolgoročna rezervacija pripozna. Znesek, ki se pripozna kot dolgoročna rezervacija je opredeljen kot najboljša ocena izdatkov, potrebnih za poravnavo na dan bilance stanja. Kako si pomagamo pri oblikovanju dolgoročnih rezervacij opisuje naslednji primer:

1. REZERVACIJA SE PRIPOZNA – prodajalec svojim kupec zagotavlja tri letno jamstvo za popravila ali zamenjavo pomankljivih proizvodov (v preteklosti so se te zahtevki pojavljali). Torej obstaja sedanja obveza kot posledica preteklega obvezujočega dogodka (prodaja je obvezujoč dogodek, ki povzroči pravno obvezo). Odtok dejavnikov je verjeten, ker obstaja več možnosti, da bo prišlo do kakšnega zahtevka kot ne. Rezervacija se pripozna po najboljši oceni stroškov odprave pomankljivosti.
2. REZERVACIJA SE NE PRIPOZNA – iz tehničnih razlogov je potrebno vsaka 4 leta zamenjati oblogo plavža. Pri tem ne nastane sedanja obveza kot posledica preteklega obvezujočega dogodka, zato se rezervacija ne pripozna.

Dolgoročne rezervacije na račun vnaprej vračunanih stroškov oziroma odhodkov se zmanjšujejo neposredno za stroške oziroma odhodke, za pokrivanje katerih so bile oblikovane. To pomeni, da se v poslovnem letu takšni stroški ne pojavljajo več v izkazu poslovnega izida. Dolgoročne rezervacije za dolgoročno odložene prihodke se prenašajo med poslovne prihodke tistega poslovnega leta, v katerem nastajajo stroški oziroma odhodki za pokrivanje katerih so bile oblikovane. Po koncu obdobja za katero je bila oblikovana dolgoročna rezervacija, se njen neporabljeni del prenese med poslovne prihodke. Dolgoročne rezervacije se ne prevrednotujejo.

V obračunu davka od dohodka pravnih oseb za let 2004 moramo tako preveriti ali so izpolnjeni vsi zgoraj navedeni pogoji za pripoznavanje dolgoročnih rezervacij in če so jih kot take v davčnem obračunu lahko upoštevamo.


Barbara Fekonja univ.dipl.ekon., UNICONSULT d.o.o.

Zadnji članki iz rubrike:

20.6.2020 18:51:22:
Javna objava letnih poročil za leto 2019

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

25.5.2020 13:04:45:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 8:37:03:
Skrajni rok za predložitev letnih poročil in premoženjskih bilanc je 1. junij 2020

13.5.2020 8:42:47:
Vloga za spremembo akontacije DDPO ali DohDej (ZIUJP)

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT