Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.10.2011 14:56:53

Vlada sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona javnih financah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona javnih financah Racunovodja.com

Vlada RS je na 152. redni seji vlade, ki je potekala 29. septembra, določila besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih financah in ga bo Državnemu zboru Republike Slovenije posredovala v obravnavo po nujnem postopku. Vlada je ocenila, da ne more Državnemu zboru RS predlagati v sprejem celovite reforme zakona o javnih financah, hkrati pa je presodila, da je zaradi preprečitve hudih negativnih posledic za državo na mednarodnih finančnih trgih primerno, da se po nujnem postopku obravnavajo tiste spremembe zakona o javnih financah, ki dajejo močna zakonska zagotovila glede zavezanosti Slovenije k ciljem srednjeročne vzdržnosti javnih financ.

Veljavni Zakon o javnih financah je bil sprejet v letu 1999. V vmesnem obdobju se je sicer nekoliko spreminjal, nekatere njegove določbe pa so prenehale veljati na podlagi sprejema drugih zakonov. V preteklem obdobju je bil na različnih področjih sistema javnih financ v Sloveniji in tujini storjen velik napredek. Govorimo o razvoju programskega proračunskega financiranja, ki je usmerjeno k ciljem in rezultatom in napredku pri razvoju računalniške podpore. Za zagotovitev finančne vzdržnosti je nujno potrebno v sistemskem zakonu določiti fiskalno pravilo, kar bo posledično vplivalo na bistveno bolj nadzorovano porabo javnih sredstev. Prav tako je potrebno v okviru postopka proračunskega načrtovanja predvideti srednjeročno načrtovanje, preko instituta srednjeročnega fiskalnega okvira. Gre za instrumente, ki so se v letošnjem letu v praksi že uporabljali, prav pa je, da se tem pravilom da zakonsko moč.

S predlaganim zakonom se prvenstveno želi vzpostaviti vzdržne javne finance. Iz navedenega razloga zakon vsebuje obveznost priprave srednjeročnega fiskalnega okvirja, ki ga sprejme državni zbor za obdobje pet let. Nadalje predlog zakona za vzdrževanje fiskalne discipline določa zgornjo mejo javnofinančnih odhodokov za naslednjih pet let in določa, da zaradi dolgoročne vzdržnosti javnih financ bruto dolg sektorja države ne sme preseči 48 % bruto domačega proizvoda in da skupni obseg poroštev, ki so jih izdale enote sektorja država za zadolževanje enot izven sektorja države, ne sme preseči 20 %.

Vlada predlaga, da se predlog zakona obravnava in sprejme po nujnem postopku skladno s 143. členom Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije saj je sprejetje zakona nujno, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, ki lahko nastopijo, če Slovenija ne bo pravočasno in na ravni zakonskega predpisa oblikovala fiskalnih pravil, ki naj zagotovijo ustrezno fiskalno disciplino. Če predlagane rešitve ne bi bile pravočasno sprejete, bi lahko prišlo do poslabšanja položaja RS na mednarodnih finančnih trgih, kar bi pomenilo povečanje stroškov zadolževanja države, posledično pa tudi poslabšanje položaja slovenskih finančnih institucij in gospodarskih subjektov na mednarodnih finančnih trgih.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT