Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.10.2011 15:08:39

Povračila stroškov udeležencu izobraževanja odraslih

Rubrika: Davkiprint Natisni

Povračila stroškov udeležencu izobraževanja odraslih Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4210-23144/2011, 10. 10. 2011

Prejeli smo vprašanje zavezanca v zvezi s povračili stroškov udeležencu izobraževanja odraslih. V dopisu navaja, da udeleženec izobraževanja odraslih pri delodajalcu opravlja obvezno praktično delo. Zanima jih, ali se povračilo stroškov prehrane med delom, do višine določene v Uredbi in nagrada v višini, kot jo določa Uredba, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

V nadaljevanju pojasnjujemo:

Dohodki, ki jih v okviru opravljanja obveznega praktičnega dela prejme udeleženec izobraževanja odraslih, ki ni v delovnem razmerju, prijavljen kot brezposelna oseba in se ne izobražuje v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ter je mlajši od 27 let, se davčno obravnavajo skladno z določili 12. člena Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Povračila stroškov v zvezi z delom in službenim potovanjem se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, pod pogoji in do višin določenimi v navedeni Uredbi.

Po 8. točki prvega odstavka 44. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/11 UPB7) se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne vštevajo plačila vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo, do višine, ki jo določi vlada. Plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo, skladno s predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje, se po 12. členu Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja – Uredba (Uradni list RS, št. 140/06 s spremembami) ne vštevajo v davčno osnovo do višine 172 eur, za opravljeno obvezno praktično delo v obdobju enega meseca.

Plačila vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo veljajo za dohodke iz delovnega razmerja po ZDoh-2.

Morebitna izplačila povračil stroškov prevoza na delo in z dela ter povračila stroškov prehrane med delom udeležencem izobraževanja odraslih se davčno obravnavajo skladno s 3. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2. To pomeni, da se povračila stroškov prevoza na delo in z dela ter povračila stroškov prehrane med delom, ne vštevajo v davčno osnovo pod pogoji in do višin, določenih v Uredbi.

Zakon o izobraževanju odraslih – ZIO (Uradni list RS, št. 110/06 UPB1) v prvem odstavku 1. člena določa, da izobraževanje odraslih po tem zakonu obsega izobraževanje, izpopolnjevanje, usposabljanje in učenje oseb, ki so izpolnile osnovnošolsko obveznost in si želijo pridobiti, posodobiti, razširiti in poglobiti znanje, pa pri tem izobraževanju nimajo statusa učenca, dijaka ali študenta. Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo skladno z drugim odstavkom 4. člena ZIO pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti.

Skladno z navedenim se, ob upoštevanju pogojev določenih v drugem odstavku 4. člena ZIO, plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo, ki jih prejmejo udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih za pridobitev poklicne, srednje in višje oziroma visokošolske izobrazbe, davčno obravnavajo skladno z določili 12. člena Uredbe. Navedeno pomeni, da se ob izpolnjevanju pogojev, določenih v drugem odstavku 4. člena ZIO, nagrada dijaku ali študentu za opravljeno praktično delo v okviru enega meseca, do višine 172 eur ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Ključne besede:
izobraževanje odraslih
Povračila stroškov udeležencu izobraževanja odraslih
Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja
Uredba
ZDoh-2
Zakon o dohodnini
Zakon o izobraževanju odraslih

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT