Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.12.2011 11:44:27

Pojasnilo glede zavezancev za dajanje podatkov pod oznako 5800

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pojasnilo glede zavezancev za dajanje podatkov pod oznako 5800 Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 42150-5928/2011-4, 30. 11. 2011

Na podlagi Pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2011, ki je bil dne 25. 11. 2011 objavljen v Uradnem listu številka 94, je treba davčnemu organu do 31. januarja 2012 posredovati med drugim tudi podatke, zapisane v datoteki VIRODIV.DAT, in sicer podatke o obrestih ih dividendah, ki se vpišejo pod oznako 5800.

Pod oznako 5800 se vpišejo podatki o znesku obresti od:

  • vrednostnih papirjev, katerih izdajateljica je Republika Slovenija in so izdani na podlagi zakona, ki ureja javne finance,
  • dolžniške vrednostne papirje, ki jih izda gospodarska družba, ki je ustanovljena v skladu s predpisi v Sloveniji, če:
    1. ne vsebujejo opcije zamenjave za lastniški vrednostni papir (oziroma ne vsebujejo opcije imetnikov, z uresničitvijo katere dosežejo zamenjavo za lastniški vrednostni papir, če je izdajatelj dolžniškega vrednostnega papirja banka), in
    2. so uvrščeni v trgovanje na organiziranem trgu ali se z njimi trguje v večstranskem sistemu trgovanja v državi članici EU ali v državi članici Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (v nadaljnjem besedilu: OECD),

razen v primeru dolžniških vrednostnih papirjev, ki so izdani za plačilo odškodnin v skladu z zakonom, ki ureja denacionalizacijo.

Vpišejo se tudi podatki o dohodku iz finančnih instrumentov:

  • z virom izven Slovenije, ki je prejet v naravi (v obliki novih delnic ali drugih vrednostnih papirjev) ali je v tujini neposredno reinvestiran ali
  • z virom v Sloveniji in je prejet v naravi (v obliki novih delnic ali drugih vrednostnih papirjev) ter ga je izplačala oseba in 1. točke prvega odstavka 58. člena ZDavP-2 drugi osebi iz drugega odstavka navedenega člena, ki se šteje za plačnika davka.

Zavezanci za dajanje podatkov pod oznako 5800 so določeni v prvem in drugem odstavku 337. člena ZDavP-2.

V prvem odstavku 337. člena ZDavP-2 je določeno, da mora plačnik davka iz 58. člena tega zakona davčnemu organu dostaviti podatke, potrebne za pobiranje dohodnine, določanje davčne osnove in uveljavljanje davčnih olajšav ter identifikacijo zavezanca za davek in zavezanca za dajanje podatkov. Plačnik davka mora davčnemu organu dostaviti tudi podatke o vzdrževanih družinskih članih.

Nadalje je določeno, da mora po 1. in 2. točki drugega odstavka istega člena podatke iz prvega odstavka 337. člena ZDavP-2 davčnemu organu dostaviti tudi pravna oseba oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, ki je brez pravne osebnosti, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če je v skladu z zakonom o obdavčenju rezident Republike Slovenije ali nerezident Republike Slovenije (ki ima v skladu z zakonom o obdavčenju poslovno enoto nerezidenta v Republiki Sloveniji), razen diplomatsko-konzularno predstavništvo tuje države ali predstavništvo mednarodne organizacije, ki fizični osebi izplačajo dohodek, oproščen plačila dohodnine v skladu z zakonom o dohodnini, ali dohodek, ki se ne všteva v letno davčno osnovo na letni ravni, od katerega se dohodnina izračuna z odmerno odločbo, in sicer ne glede na to, ali jih tak dohodek bremeni.

Skladno z navedenim je zavezanec za dajanje podatkov iz prvega odstavka 337. člena ZDavP-2 davčnemu organu oseba, opredeljena v prvem in drugem odstavku 337. člena ZDavP-2, v primeru, ko obresti ali dividende na vrednostne papirje izplača neposredno fizičnim osebam rezidentom in nerezidentom Slovenije. Torej v primeru, ko se npr. obresti na vrednostne papirjev, katerih izdajateljica je Republika Slovenija in so izdani na podlagi zakona, ki ureja javne finance izplačajo rezidentu ali nerezidentu Slovenije preko več posrednikov (npr. se izplačajo slovenski banki, pri kateri ima fizična oseba obveznice na gospodarjenju), je zavezanec za dajanje podatkov pod oznako 5800 posrednik (npr. slovenska banka), ki je obresti ali dividende izplačal (tj. posrednik, ki je zadnji v verigi).

Za lažje razumevanje navedenih zakonskih določb navajamo primer, v katerem so uporabljene prej navedene določbe ZDavP-2 glede izvajanja 337. člena:

Slovenska banka A je izdajateljica obveznice. Ob zapadlosti kupona slovenska banka A izplača obresti banki B v Sloveniji, pri kateri imajo fizične osebe obravnavane obveznice na gospodarjenju, pravne osebe pa v skrbništvu.

  • Kdo je dolžan poročati o doseženih obrestih DURS, skladno z drugim odstavkom 337. člena ZDavP-2, ter davčnemu zavezancu, skladno s sedmim odstavkom 337. člena ZDavP-2, banka A ali banka B?

Banka B, tako po drugem odstavku kot tudi po sedmem odstavku 337. člena ZDavP-2, ker je banka B zadnja v verigi, ki izplača dohodek fizični osebi.

V prvem odstavku 337. člena ZDavP-2 je določeno, da mora plačnik davka iz 58. člena tega zakona davčnemu organu dostaviti podatke, potrebne za pobiranje dohodnine, določanje davčne osnove in uveljavljanje davčnih olajšav ter identifikacijo zavezanca za davek in zavezanca za dajanje podatkov. Plačnik davka mora davčnemu organu dostaviti tudi podatke o vzdrževanih družinskih članih. Po 1. in 2. točki drugega odstavka istega člena mora podatke iz prejšnjega odstavka davčnemu organu dostaviti tudi pravna oseba oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, ki je brez pravne osebnosti, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če je v skladu z zakonom o obdavčenju rezident Republike Slovenije ali nerezident Republike Slovenije (ki ima v skladu z zakonom o obdavčenju poslovno enoto nerezidenta v Republiki Sloveniji), razen diplomatsko-konzularno predstavništvo tuje države ali predstavništvo mednarodne organizacije, ki fizični osebi izplačajo dohodek, oproščen plačila dohodnine v skladu z zakonom o dohodnini, ali dohodek, ki se ne všteva v letno davčno osnovo na letni ravni, od katerega se dohodnina izračuna z odmerno odločbo, in sicer ne glede na to, ali jih tak dohodek bremeni.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
pojasnila DURS
ZDavP-2
VIRODIV.DAT
dostava podatkov za odmero dohodnine za leto 2011
dohodnina
dohodnina 2011
zavezanci za dajanje podatkov pod oznako 5800
5800

Zadnji članki iz rubrike:

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

24.8.2020 15:38:15:
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 31. 8. 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT