Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.12.2011 12:15:11

Vlada sprejela stališče Republike Slovenije o skupnem sistemu davka na finančne transakcije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče Republike Slovenije o skupnem sistemu davka na finančne transakcije Racunovodja.com

Vlada RS je na 162. redni seji, ki je potekala 8. decembra 2011, sprejela stališče Republike Slovenije do Predloga direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije in spremembi Direktive 2008/7/ES. Republika Slovenija podpira uvedbo davka na finančne transakcije na globalni ravni. V kolikor uvedba davka na globalni ravni ne bo dosežena, lahko Republika Slovenija podpre uvedbo davka tudi na ravni EU. Republika Slovenija pa ne podpira uvedbe tega davka zgolj na območju evra, saj je potrebno zagotoviti konkurenčnost finančnega sektorja in preprečiti možnosti relokacije finančnega sektorja v države članice, ki nimajo evra. Zagotoviti je potrebno čim večjo harmonizacijo davka na finančne transakcije na ravni EU, zato bi bilo primerno določiti enotno davčno stopnjo za obdavčitev finančnih transakcij na ravni EU, in ne zgolj predpisati minimalne stopnje obdavčitve.

Namen in cilji uvedbe davka na finančne transakcije so, da bi finančne institucije prispevale svoj delež k stroškom finančne krize, da bi se preprečila razdrobitev notranjega trga finančnih storitev ter da bi se v prihodnosti preprečilo tvegano obnašanje finančnih institucij. EK meni, da se lahko ti cilji dosežejo samo preko harmonizacije davka v vseh državah članicah ter da je to prvi korak k možni globalni uvedbi tega davka. Poleg tega EK meni, da posamezne države članice s samostojno uvedbo davka na finančne transakcije ne bi mogle doseči takšnega učinka, kot bi bil lahko dosežen, če bo davek uveden na nivoju celotne EU.

Predlog za uvedbo davka na finančne transakcije je povezan s predlogom EK glede sprememb sistema virov lastnih sredstev. Z davkom na finančne transakcije bi bil zagotovljen nov vir proračunskih prihodkov, ki bi postopoma nadomestil oz. zmanjšal prispevke držav članic v EU proračun, kar bi posledično zmanjšalo tudi bremena za proračune držav članic.

Poglavitne rešitve predloga davka na finančne transakcije:

Davek na finančne transakcije je predviden kot davek s široko davčno osnovo, saj zajema obdavčitev instrumentov kapitalskega in denarnega trga (razen plačilnih instrumentov), delnice in deleže v podjemih za kolektivno investiranje (vključno s t.i. UCITS in AIF skladi) ter pogodbe na izvedene finančne instrumente. Predvidena obdavčitev ni omejena le na trgovanje na organiziranih trgih, ampak vključuje tudi t.i. trgovanje OTC (over the counter).

Iz obdavčenja bodo izvzete transakcije z vrednostnimi papirji (delnice, obveznice) na primarnem trgu; transakcije z valutami (razen izvedenih finančnih instrumentov, ki imajo za osnovo valutne transakcije); posojilni in kreditni posli, namenjeni gospodinjstvom, podjetjem in finančnim institucijam ter ostale vsakdanje finančne aktivnosti, kamor spadajo npr. hipotekarna posojila, potrošniški krediti, zavarovalne pogodbe, plačilne transakcije. Poleg tega bodo izvzete tudi transakcije z Evropsko centralno banko in nacionalnimi centralnimi bankami.

Predlog direktive predlaga obdavčitev po kraju sedeža dejavnosti davčnega zavezanca, kar pomeni, da bi bil davčni zavezanec obdavčen v državi članici, v kateri je ustanovljen, ne glede na to, kje se je finančna transakcija dejansko izvršila. Da bo finančna transakcija obdavčena znotraj EU, mora biti najmanj ena izmed strank, vključenih v transakcijo, ustanovljena v državi članici EU. V primerih, ko bodo transakcije izvedene izven ozemlja EU, bodo predmet obdavčitve samo takrat, ko bo eden izmed subjektov, vključenih v izvedeno transakcijo, imel sedež znotraj EU.

Davčna obveznost nastane v trenutku, ko se finančna transakcija izvede. Kot davčna osnova se šteje cena ali druga oblika nadomestila za finančni instrument, razen pri izvedenih finančnih instrumentih, kjer bo davčna osnova navidezna glavnica. Predlagana minimalna davčna stopnja za vse finančne transakcije je 0,1 %, razen za transakcije z izvedenimi finančnimi instrumenti, za katere je predvidena 0,01 % davčna stopnja.

V predlogu direktive je predvideno, da morajo države članice sprejeti ukrepe za preprečevanje davčnih utaj, izogibanja davkom in zlorabe na področju davkov. EK lahko v tej zvezi sprejme delegirane akte na podlagi pooblastila Sveta.

Predlog direktive določa še, da države članice ne ohranijo že obstoječih davkov na finančne transakcije ter ne uvedejo drugih oz. svojih davkov na finančne transakcije.

Uporaba direktive je predvidena od 1. januarja 2014 dalje.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

6.7.2020 15:52:52:
Podatki za obračun plač za junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT