Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.12.2011 14:39:51

Od 27. 12. 2011 spremembe glede obveznosti plačil na TRR

Rubrika: Davkiprint Natisni

Od 27. 12. 2011 spremembe glede obveznosti plačil na TRR Racunovodja.com

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Dne 12. 12. 2011 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije, številka 101/2011, objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku, ki začne veljati dne 27. 12. 2011.

Pomembnejše spremembe in dopolnitve Pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku (v nadaljevanju: Pravilnik) obsegajo tri sklope:

 • izjeme od obveznosti plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve na transakcijske račune (23.a člen Pravilnika),
 • postopki odpisa, delnega odpisa, odloga in obročnega plačila davčne obveznosti (29. – 43. člen Pravilnika) in
 • stroški davčne izvršbe (66., 67., 68., 69., 71. in 76. člen Pravilnika).

V nadaljevanju navajamo kratko pojasnilo k spremembam in dopolnitvam sprejetega pravilnika.

Primeri, v katerih se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ne nakazujejo na transakcijske račune (23. a člen Pravilnika)

Zakon o davčnem postopku (v nadaljevanju: ZDavP-2) v 36. členu določa obveznost nakazovanja plačil za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom na njihove transakcijske račune za pravne in druge osebe, samostojne podjetnike posameznike, posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, upravne in druge državne organe in organe samoupravnih lokalnih skupnosti ter nosilcev javnih pooblastil. Izjema je mogoča le, če gre za plačila v manjših zneskih ali če je zagotovljena evidenca o teh plačilih. Pravilnik v 23.a členu določa, kdaj gre za te primere.

Po spremenjenem 23.a členu Pravilnika plačilo v gotovini prejemniku fizični osebi NI več mogoče za:

1. vse dohodke iz delovnega razmerja iz 37. člena Zakona o dohodnini, ampak le še za dohodke iz 8. točke drugega odstavka 37. člena Zakona o dohodnini.

Plačilo na transakcijski račun je torej obvezno za naslednje dohodke:

 • plačo, nadomestilo plače in vsako drugo plačilo za opravljeno delo, ki vključuje tudi provizije,
 • regres za letni dopust, jubilejno nagrado, odpravnino, solidarnostno pomoč,
 • povračilo stroškov v zvezi z delom,
 • nadomestilo, ki ga zagotovi delodajalec na podlagi dogovora z delojemalcem zaradi kateregakoli pogoja v zvezi z zaposlitvijo ali zaradi spremembe v pogojih v zvezi z zaposlitvijo, vsako izplačilo delodajalca v zvezi s prenehanjem veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, vsako izplačilo zaradi prenehanja zaposlitve in podobni prejemki,
 • prejemke, prejete zaradi začasnega neizplačila dohodka iz zaposlitve,
 • nadomestila in druge prejemke, ki so prejeti od delodajalca ali druge osebe, skladno z drugimi predpisi, kot posledica zaposlitve oziroma obveznega zavarovanja za socialno varnost,
 • dohodek na podlagi udeležbe v dobičku, prejet iz delovnega razmerja.
 • dohodki, prejeti za vodenje ali vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba, na podlagi poslovnega razmerja,
 • dohodki izvoljenih ali imenovanih nosilcev funkcij v organih zakonodajne, izvršilne ali sodne oblasti v Sloveniji ali v organih lokalne samouprave, če za to funkcijo prejemajo plačo,
 • dohodki, prejeti v zvezi z opravljanjem funkcije poslanca Evropskega parlamenta,
 • dohodki, ki izhajajo iz avtorskega dela, ustvarjenega iz delovnega razmerja, iz izvedb avtorskih in folklornih del iz delovnega razmerja in dohodki, ki izhajajo iz inovacij, ustvarjenih v delovnem razmerju, ne glede na obliko pogodbe, ki je podlaga za izplačilo navedenih dohodkov,
 • dohodek, prejet za opravljanje malega dela po predpisih, ki urejajo preprečevanje dela in zaposlovanja na črno,
 • nadomestila in drugi dohodki iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, ki jih prejmejo fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, kmetje, družbeniki družb in druge osebe, ki niso v delovnem razmerju,
 • plačilo, ki se izplača fizični osebi, ki opravlja dejavnost, kmetu, družbeniku in drugi osebi, ki ni v delovnem razmerju, kot nadomestilo za izgubljeni zaslužek po posebnih predpisih, ki določajo sodelovanje določenih fizičnih oseb pri izvajanju dejavnosti državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, kot je primeroma sodelovanje pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Plačilo v gotovini je mogoče opraviti le še za pokojnine, nadomestila in drugi dohodke iz naslova (obveznega, obveznega dodatnega in prostovoljnega dodatnega) pokojninskega in invalidskega zavarovanja, razen izplačila odkupne vrednosti v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in Zakonom o prvem pokojninskem skladu Republike Slovenije in preoblikovanju pooblaščenih investicijskih družb.

2. dividende in obresti, ki presegajo 50 evrov (doslej 125 evrov);

3. prejemke od kmetijskih pridelkov, gozdnih plodov ter izdelkov domače in umetne obrti, ki presegajo 50 evrov (doslej 125 evrov; izpuščeni pa so dohodki iz naslova industrijskih in drugih odpadov).

Posebej poudarjamo, da tudi NISO VEČ MOGOČA plačila v gotovini za dobavljeno blago in opravljene storitve med poslovnimi subjekti, če plačila presegajo 50 evrov. Doslej so lahko poslovni subjekti med seboj poslovali v gotovini, če plačilo ni preseglo 420 evrov. Sedaj se ta meja znižuje na 50 evrov.

Sprememba je namenjena večji učinkovitosti nadzora nad izplačevanjem plačil in prejemkov na transakcijske račune, še posebej pa osebnih prejemkov in s tem povezanimi davčnimi obveznostmi ter v večji učinkovitosti davčne izvršbe na tako prejeta sredstva.

Izplačevalce tovrstnih dohodkov obveščamo, da bomo v okviru davčno inšpekcijskih nadzorov intenzivno preverjali, ali izplačevalci spoštujejo določbe 36. člena Zakona o davčnem postopku in zoper kršitelje dosledno izrekali globe. V kolikor zavezanec v nasprotju z zakonom ne nakazuje plačil in prejemkov na transakcijske račune prejemnikov, so določeni naslednji davčni prekrški:

 • z globo od 800 do 10.000 eurov se kaznuje za prekršek samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost,
 • z globo od 1.200 do 15.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba,
 • z globo od 3.200 do 30.000 eurov, se kaznuje pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo.

Poleg teh glob so predpisane tudi globe za odgovorne osebe, ki so določene v razponu od 400 do 4.000 evrov.

Vir: DURS

Ključne besede:
TRR
plačilo na TRR
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku
DURS

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

21.9.2020 16:46:17:
Prevoz na delo - negospodarstvo

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

21.9.2020 15:11:33:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT