Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.12.2011 14:41:14

Od 27. 12. 2011 spremembe glede odlaganja davčne obveznosti

Rubrika: Davkiprint Natisni

Od 27. 12. 2011 spremembe glede odlaganja davčne obveznosti Racunovodja.com

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Dne 12. 12. 2011 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije, številka 101/2011, objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku, ki začne veljati dne 27. 12. 2011.

Pomembnejše spremembe in dopolnitve Pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku (v nadaljevanju: Pravilnik) obsegajo tri sklope:

 • izjeme od obveznosti plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve na transakcijske račune (23.a člen Pravilnika),
 • postopki odpisa, delnega odpisa, odloga in obročnega plačila davčne obveznosti (29. – 43. člen Pravilnika) in
 • stroški davčne izvršbe (66., 67., 68., 69., 71. in 76. člen Pravilnika).

V nadaljevanju navajamo kratko pojasnilo k spremembam in dopolnitvam sprejetega pravilnika.

Odpis, delni odpis, odlog in obročno plačilo davčne obveznosti

a) davčni zavezanec je fizična oseba

Fizična oseba (ali samostojni podjetnik, če se obveznost ne nanaša na opravljanje dejavnosti) lahko zaprosi za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo davčne obveznosti po 101. členu ZDavP-2, če bi bilo s plačilom davka ogroženo njeno preživljanje in preživljanje njenih družinskih članov. Podrobnejše pogoje določa Pravilnik v 29. do 39. členu.

Najpomembnejše novosti, ki zadevajo fizične osebe na področju odpisa, delnega odpisa, odloga ali obročnega plačila davčne obveznosti so:

 • Določen je nov (spremenjen) predpisan obrazec vloge za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo davčne obveznosti (Priloga 5 pravilnika). Obrazec je prilagojen načinu ugotavljanja dohodkov, premoženja in prihrankov davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov, s strani davčnega organa. Slednji lahko večino podatkov pridobi sam iz ustreznih evidenc, le v izjemnih primerih še mora podatke dostaviti davčni zavezanec (npr. o plačani preživnini, o premoženju o katerem davčni organ ne vodi evidenc, ipd.).
 • Obrazec vloge je predpisan tudi za primere odloga ali obročnega plačevanja davčne obveznosti z zavarovanjem (Priloga 16 pravilnika) in za primere obročnega plačila davčne obveznosti za fizične osebe (Priloga 17 pravilnika).
 • V kratkem bo omogočena oddaja vlog za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo preko eDavkov.
 • Med dohodke zavezanca in njegovih družinskih članov, katere davčni organ ugotavlja v okviru reševanja vloge zavezanca, se ne štejejo dohodki, ki so prejeti z določenim namenom porabe, ki ni preživljanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov.
 • V okviru ugotavljanja premoženja zavezanca in njegovih družinskih članov, davčni organ ne bo upošteval stanovanja oziroma stanovanjske hiše, v kateri zavezanec stalno biva (oziroma začasno, če v Sloveniji ni stalnega prebivališča) ter enega osebnega vozila, katerega vrednost ne presega 12 minimalnih plač, četudi bo davčni organ na tem premoženju imel zastavno pravico. Doslej se je to premoženje upoštevalo kot premoženje zavezanca, s katerim lahko poravna davčni dolg in posledično ni bil mogoč odpis oziroma delni odpis.
 • Delni odpis davčne obveznosti je po novem mogoč le, če mesečni dohodki zavezanca in njegovih družinskih članov ne presegajo 1,5-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke (doslej 60 odstotkov minimalne plače po zakonu, ki ureja minimalno plačo). Sprememba je bila potrebna zaradi zvišanja minimalne plače po Zakonu o minimalni plači (Uradni list RS, št. 13/2010), zaradi katerega je prišlo do nesorazmerij med kriteriji za delni odpis in odlog oziroma obročno plačilo davčnega dolga, saj je bila razlika med njimi zelo majhna v primerjavi z razliko pred povečanjem minimalne plače. Nova ureditev bo ponovno vzpostavila prvotno razmerje med pogoji za odpis, delni odpis in odlog oziroma obročno plačilo davka.
 • Davčni organ bo dovolil odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo mimo osnovnih kriterijev zaradi obstoja izrednih okoliščin le v primerih, če bo davek zapadel v plačilo največ tri mesece pred nastankom izjemnih okoliščin. Pravilnik določa tudi nov način dokazovanja izjemnih okoliščin.

Postopki za odpis, delni odpis, odlog oziroma obročno plačilo davka, ki na dan uveljavitve sprememb in dopolnitev Pravilnika še niso bili pravnomočno končani, se končajo po doslej veljavnem Pravilniku.

b) davčni zavezanec je poslovni subjekt – oseba iz 5. odstavka 102. člena ZDavP-2

Po 102. členu ZDavP-2 lahko davčni organ dovoli odlog plačila davka za čas do dveh let oziroma dovoli plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, če bi davčnemu zavezancu zaradi trajnejše nelikvidnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz razlogov, na katere davčni zavezanec ni mogel vplivati, nastala hujša gospodarska škoda in bi davčnemu zavezancu odlog ali obročno plačevanje davka omogočilo preprečitev hujše gospodarske škode. Podrobnejše pogoje določa Pravilnik v 40. do 43.a členu.

Najpomembnejše novosti, ki zadevajo poslovne subjekte na področju odloga ali obročnega plačila davčne obveznosti so:

 • Po novem je tudi za poslovne subjekte za vložitev vloge za odlog ali obročno plačilo davka, zaradi grožnje hujše gospodarske škode, predpisan obrazec vloge (Priloga 15).
 • Obrazec vloge je predpisan tudi za primere odloga ali obročnega plačevanja davčne obveznosti z zavarovanjem (Priloga 16 pravilnika).
 • V kratkem bo omogočena oddaja vlog za odlog ali obročno plačilo preko eDavkov.
 • Kriteriji za odlog ali obročno plačilo davčne obveznosti so prilagojeni trenutno veljavni zakonodaji. Tako ima »trajnejša nelikvidnost« iz Pravilnika drugačen pomen, kot ga ima v Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih insolventnosti in prisilnem prenehanju (v nadaljevanju: ZFPPIPP), saj so s »trajnejšo nelikvidnostjo« po ZFPPIPP že izpolnjeni pogoji za začetek insolventnega postopka. Po Pravilniku pa gre pri »trajnejši nelikvidnosti« za stanje, v katerem je poslovni subjekt, ko ni sposoben pravočasno izpolnjevati zapadlih obveznosti, ne izpolnjuje pa še pogojev za začetek enega od insolventnih postopkov.

Postopki za odlog oziroma obročno plačilo davka, ki na dan uveljavitve sprememb in dopolnitev Pravilnika še niso bili pravnomočno končani, se končajo po doslej veljavnem Pravilniku.

Vir: DURS

Ključne besede:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku
Odpis davčne obveznosti
delni odpis davčne obveznosti
odlog davčne obveznosti
obročno plačilo davčne obveznosti
DURS

Zadnji članki iz rubrike:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

20.7.2020 13:42:31:
Odmera davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT