Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.12.2011 10:45:09

Vlada sprejela mnenje o zahtevi Računskega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in Uredbe o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o zahtevi Računskega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in Uredbe o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov Racunovodja.com

Vlada RS je na 165. redni seji, ki je potekala 22. decembra 2011, sprejela Mnenje o zahtevi Računskega sodišča RS za oceno ustavnosti Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in Uredbe o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov in ga poslala Ustavnemu sodišču RS.

Računsko sodišče RS se v obrazložitvi pobude za oceno ustavnosti sklicuje na 148. člen Ustave RS, ki določa, da morajo biti vsi prihodki in izdatki države in lokalnih skupnosti za financiranje javne porabe zajeti v njihovih proračunih. Računsko sodišče RS v pobudi navaja neskladnost členov Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, ki predpisujejo plačilo prispevka delodajalcev zaradi neizpolnjevanja kvote zaposlenih invalidov v Sklad RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov in ne v proračun.

Vlada RS pojasnjuje, da je bil Sklad ustanovljen, kot pravilno navaja tudi Računsko sodišče RS, z namenom vzpodbujanja zaposlovanja invalidov in ohranjanja delovnih mest zanje, in ne z namenom financiranja javne porabe, kot to določa 148. člen Ustave RS za proračun. Sklad dodeljuje finančne vzpodbude delodajalcem za invalide, ki so kljub njihovi invalidnosti zaposljivi in imajo torej možnost, da z lastnim delom oziroma zaposlitvijo zagotavljajo socialno varnost sebi in svojim družinam.

Ustava RS določa, da je invalidom v skladu z zakonom zagotovljeno varstvo in usposabljanje za delo ter da imajo otroci z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter druge huje prizadete osebe pravico do izobraževanja in usposabljanja za dejavno življenje v družbi in da se le - to financira iz javnih sredstev. Vlada RS nadalje pojasnjuje, da položaj teh oseb in njihove pravice ureja Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, sredstva za izvajanje navedenega zakona pa zagotavlja proračun RS ter delno proračuni lokalnih skupnosti, kjer osebe bivajo.

Vlada RS ne soglaša z mnenjem Računskega sodišča RS, da gre v primeru plačila prispevka delodajalcev v Sklad za javno, obvezno dajatev, ki ima celo elemente davka, ki ga mora plačati vsak delodajalec. Kvotni sistem zaposlovanja invalidov v Republiki Sloveniji je zastavljen tako, da so zavezanci h kvoti delodajalci z vsaj dvajsetimi zaposlenimi delavci, torej manjši delodajalci v nobenem primeru niso dolžni plačati prispevka v Sklad, lahko pa so s strani Sklada deležni vzpodbud, če zaposlujejo invalide. V kolikor delodajalec ne zaposluje predpisanega odstotka invalidov, je sankcioniran z obveznostjo plačila prispevka v Sklad, ki ta sredstva nameni delodajalcu, ki ima zaposlenih več invalidov, kot je to predpisano z Uredbo o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov. Vsak delodajalec, ki je zavezanec h kvoti, ima možnost, da zaposli vsaj predpisano število invalidov in tako izpolni s strani države predpisano obveznost. V kolikor tega ne stori, ima tudi možnost, da s pogodbo o poslovnem sodelovanju z invalidskim podjetjem ali zaposlitvenim centrom nadomestno izpolni kvoto tako, da kupuje izdelke in storitve od delodajalcev, ki imajo zaposlenih vsaj štirideset odstotkov invalidov.

Vlada RS opozarja, da je uvedba kvotnega sistema zaposlovanja invalidov sovpadala z možnostjo odpovedi pogodbe o zaposlitvi invalidom. V kolikor neizpolnjevanje predpisane kvote zaposlenih invalidov ne bi bilo sankcionirano, bi lahko prišlo do situacije, da predpisanih kvot delodajalci ne bi spoštovali, kar bi lahko povzročilo množično odpuščanje zaposlenih invalidov. Podatki Zavoda RS za zaposlovanje kažejo, da se je zaposlovanje invalidov po uvedbi kvotnega sistema primerjalno z leti pred kvotnim sistemom, bistveno povečalo. Do uvedbe kvotnega sistema, ko so bili invalidi absolutno zaščitena kategorija delavcev pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, so bili delodajalci, ki so bili pripravljeni zaposliti invalide, redki.

Po mnenju Vlade RS je prav ustanovitev posebnega javnega finančnega sklada prepričala tako delodajalska združenja, kot tudi sindikate, da so dosegli soglasje glede same vsebine zakona in tudi pristali na plačilo prispevka v Sklad v primeru, ko delodajalec nima zaposlenih dovolj invalidov. Poraba vplačanih prispevkov delodajalcev, ki ne izpolnjujejo predpisanih kvot, je zato popolnoma transparentna, vplačana sredstva pa prejmejo tisti delodajalci, ki imajo zaposlenih več invalidov, kot je za njih predpisano z vladno uredbo.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT