Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.1.2012 11:30:50

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih financah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih financah Racunovodja.com

Vlada RS je na 168. redni seji vlade, ki je potekala 12. januarja 2012, sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih financah.

V okviru Evropske unije je bil v novembru 2011 sprejet paket zakonodajnih predlogov petih uredb in direktive, katerih namen je okrepiti fiskalno odgovornost držav članic in okrepiti ekonomsko upravljanje v državah članicah. S predlagano spremembo zakona v slovensko zakonodajo prenaša vsebina Direktive Sveta o zahtevah v zvezi s proračunskimi okviri držav članic, s čimer se želi vzpostaviti zakonske okvire za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ. Iz navedenega razloga predlog zakona določa obveznost priprave srednjeročnega javnofinančnega okvirja, ki ga sprejme državni zbor za obdobje pet let.

Predlog zakona, za vzdrževanje fiskalne discipline določa zgornjo mejo javnofinančnih izdatkov za naslednjih pet let in določa, da zaradi dolgoročne vzdržnosti javnih financ bruto dolg sektorja države ne sme preseči 48 % bruto domačega proizvoda in da skupni obseg poroštev, ki so jih izdale enote sektorja država za zadolževanje enot izven sektorja države, ne sme preseči 20%. Zaradi uvedbe srednjeročnega javnofinančnega okvira in fiskalnih pravil je potrebno prilagoditi sam postopek priprave in sprejemanja proračuna države. Zaradi nujnosti usklajenega proračunskega načrtovanja na ravni države in lokalnih oblasti je potrebno tudi za lokalne skupnosti predvideti obveznost dvoletnega proračunskega načrtovanja. Le-to pa je mogoče le, če tudi posredni proračunski uporabniki pripravljajo finančne načrte za dvoletno obdobje. Hkrati je potrebno zaradi večje preglednosti javnofinančnega načrtovanja urediti sistemsko poročanje o davčnem dolgu ter o davčnih potroških, t. j. obsegu izgube davčnih prihodkov zaradi specifičnih davčnih oprostitev in olajšav. Zaradi zagotavljanja večje javnofinančne discipline se krepijo pristojnosti Fiskalnega sveta, ki postaja posvetovalno telo pri Državnem zboru in dobiva tudi pristojnosti glede ocenjevanja srednjeročnega javnofinančnega okvirja in izvajanja fiskalnih pravil.

Na področju zadolževanja predlog zakona, določa namene za katere se država lahko zadolži, in navezuje na zakon, v katerem se določi obseg zadolževanja države. S predlagano določbo se jasno določa kdaj se država lahko zadolži več, kot je določeno v letnem zakonu o izvrševanju proračuna države. Na ta način se odpravljajo tudi nekatere pomanjkljivosti obstoječe določbe zakona, na katere opozarja Računsko sodišče (sprememba 81. člena). Hkrati se določajo ostrejša pravila za zadolževanje posrednih uporabnikov državnega proračuna (predvsem javnih zavodov), saj predlagani zakon dopušča zadolževanje le v primeru, če uporabnik izkaže, da bo lahko pridobil vire za servisiranje dolga iz sredstev, ki niso sredstva blagajn javnega financiranja (tržna dejavnost). Ministrstvo za finance na podlagi soglasja resornega ministrstva v teh primerih izda soglasje, če je zadolžitev še v okviru kvote, ki je določena z vsakoletnim zakonom o izvrševanju proračuna.

Z uvedbo novega podpoglavja se vzpostavljajo pravni okvir za izvajanje ukrepov za omilitev finančne krize, pri čemer gre za obnovitev ukrepov, ki so bili uveljavljeni že v letu 2009 in 2010.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT