Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.1.2012 14:19:19

Vlada sprejela stališče RS do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Evropskih skladih za socialno podjetništvo

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče RS do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Evropskih skladih za socialno podjetništvo Racunovodja.com

Vlada RS je na 169. redni seji, ki je potekala 19. januarja 2012, sprejela stališče, da Republika Slovenija podpira Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Evropskih skladih za socialno podjetništvo. Vlada Republike Slovenije pošlje predlog stališča v odločanje Državnemu zboru Republike Slovenije v skladu s prvim odstavkom 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije.

Socialna podjetja so tista podjetja, ki si v okviru svojih ciljev bolj kot za ustvarjanje dobička prizadevajo za družbeni razvoj. Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o evropskih skladih za socialno podjetništvo samih socialnih podjetij ne ureja. Predlog tako ne omejuje nabora statusnih oblik socialnih podjetij. Predlog evropski sklad za socialno podjetništvo definira kot kolektivni naložbeni podjem, ki je ne-UCITS sklad (v skladu z veljavno slovensko zakonodajo so to alternativni skladi in investicijske družbe) in ki vsaj 70 odstotkov svojih sredstev nalaga v kvalificirano naložbeno podjetje.

Kvalificirano naložbeno podjetje, torej podjetje, v katerega lahko vlaga evropski sklad za socialno podjetništvo, je definirano kvantitativno in kvalitativno. Kvantitativno je določeno, da letni promet kvalificiranega naložbenega podjetja ne sme preseči 50 milijonov evrov oziroma da končna letna bilančna vsota kvalificiranega naložbenega podjetja ne sme biti višja od 43 milijonov evrov. Kvalitativno pa je določeno, da mora podjetje, da pridobi status kvalificiranega naložbenega podjetja, v statutu kot cilj delovanja določiti merljiv oziroma preverljiv družbeno koristen cilj.

Predlog je neke vrste nadgradnja Direktive o upraviteljih alternativnih investicijskih skladov 2011/61/EU (v nadaljnjem besedilu: AIFMD), saj bo evropski sklad za socialno podjetništvo definiran kot podvrsta alternativnega investicijskega sklada, v katerem vsota zbranih sredstev ne presega 500 milijonov evrov. Ker so alternativni investicijski skladi v Evropski uniji urejeni le posredno, to je preko pravil delovanja, ki veljajo za upravitelje alternativnih investicijskih skladov, bodo posredno, to je preko pravil za upravitelje, urejeni tudi evropski skladi za socialno podjetništvo.

Namen Predloga je omogočiti, da lahko alternativni investicijski sklad, ki vlaga v družbeno koristne projekte in v katerega je vloženega manj kot 500 milijonov evrov (kar pomeni, da za tak sklad ne veljajo določbe o neposrednem opravljanju storitev v Evropski uniji, ki jih vsebuje AIFMD), pridobiva oziroma nalaga sredstva po vsej Evropski uniji, ne da bi bil podvržen dodatnim administrativnim zahtevam.

Uporaba naziva »evropski sklad za socialno podjetništvo« oziroma usklajenost z določbami Predloga bo prostovoljna. Če se nek kolektivni naložbeni podjem ne bo odločil za uporabo firme evropski sklad za socialno podjetništvo, ne bo podvržen pravilom Predloga.

Ključni elementi Predloga:

 • Določi se vseevropska firma za evropske sklade za socialno podjetništvo: Trenutno vlagatelji težko prepoznajo sklade, ki vlagajo v socialno podjetništvo, kar omogoča zlorabe naziva »sklad za socialno podjetništvo« in kar lahko oslabi zaupanje v trg socialnega podjetništva. Jasna in vsebinsko določno opredeljena vseevropska oznaka bo tako koristila:
  • vlagateljem v sklade za socialno podjetništvo, saj bodo vedeli, da njihov denar resnično služi širšim družbenim ciljem;
  • skladom za socialno podjetništvo, saj bodo, ker bodo vseevropsko prepoznavni, lažje pridobivali sredstva;
  • malim podjetjem, saj bodo skladi za socialno podjetništvo lahko sredstva vlagali le v mala in srednje velika podjetja; in
  • širši družbi, saj bo podjetje, da bo lahko pridobilo denar iz sklada, torej da bo sklad lahko vanj vložil svoje premoženje, moralo zasledovati nek družbeno koristen cilj.
 • Zasleduje se izboljšanje informacij za vlagatelje: Vlagatelji težko najdejo sklade, ki vlagajo v socialna podjetja, zato težko medsebojno primerjajo sklade za socialno podjetništvo. Vsi skladi, ki bodo uporabljali firmo »evropski sklad za socialno podjetništvo«, bodo morali objavljati informacije o ciljnih socialnih podjetjih, njihovi izbiri, vrsti pomoči zanje in spremljanju ter poročanju o družbenih vplivih.
 • Preprečevanje ovir za pridobivanje sredstev v Evropi: Pravila o skladih za socialno podjetništvo se razlikujejo glede na državo članico. Predlog bo poenotil pravila delovanja skladov za socialno podjetništvo. Uporaba določb Predloga bo prostovoljna oziroma bo vezana le na uporabo firme evropski sklad za socialno podjetništvo. V kolikor upravljavec sklada ne bo želel uporabljati firme evropski sklad za socialno podjetništvo oziroma ne bo potreboval pravice do neposrednega opravljanja storitev v drugi državi članici, ne bo podvržen določbam Predloga.
 • Omeji se nabor možnih vlagateljev v evropski sklad za socialno podjetništvo: Ker je lahko vlaganje v socialna podjetja tvegano, bodo naložbe v evropski sklad za socialno podjetništvo na začetku dovoljene le profesionalnim vlagateljem. Pričakuje se, da bo, ko bo Predlog sprejet, Evropska komisija preučila možnost, da se dostop do takih naložb omogoči tudi ostalim morebitnim vlagateljem.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT