Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.3.2012 13:23:20

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS je na 5. redni seji, ki je potekala 8. marca 2012, določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije.

Ključne spremembe:

  • Za upravljanje s kapitalskimi naložbami v mednarodnih finančnih institucijah, kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja izvrševanje kazenskih sankcij, in kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja dedovanje, je pristojno ministrstvo, pristojno za finance.
  • Pri uveljavljanju glasovalnih pravic na skupščinah družb in imenovanju članov organov nadzora družb, za katero je pooblaščena po tem ali drugem zakonu, agencija deluje po predhodni uskladitvi z vlado na predlog ministrstva, pristojnega za področje dejavnosti, ki jo opravlja posamezna družba, ki mora biti pred posredovanjem vladi usklajen z ministrstvom, pristojnim za finance.
  • Agencija pripravi program razpolaganja za vsako posamezno naložbo pred začetkom postopkov. Program razpolaganja mora obsegati zlasti ekonomsko utemeljenost razpolaganja, predmet, obseg in metode razpolaganja. Za posamično naložbo, katere skupna knjigovodska vrednost presega 20 milijonov eurov, in za strateške naložbe mora dati k programu razpolaganja soglasje vlada.

Novela zakona natančneje ureja način upravljanja kapitalskih naložb v prehodnem obdobju do sprejema prve strategije v skladu z zakonom in uvedba nekaterih drugih rešitev, zaradi katerih bo upravljanje bolj operativno.

Načela novele zakona so določitev sodelovanja vlade in resornih ministrstev z agencijo pri pomembnejšem odločanju o kapitalskih naložbah Republike Slovenije ter sodelovanje Vlade in Državnega zbora v nujnih primerih, ko je Agencija zaradi nesprejetja strateških dokumentov neoperativna, potrebno pa je hitro odločanje o upravljanju kapitalskih naložb zaradi zagotavljanja stabilnosti.

Poglavitne rešitve predlagane novele zakona omogočajo večjo operativnost in funkcionalnost upravljanja kapitalskih naložb.

Strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami in letni načrt upravljanja še nista pripravljena in sprejeta. Že v letu 2011 je bilo treba sprejeti začasno rešitev z zakonsko novelo, ki je predvidela sprejetje dokumentov do konca leta, kar se ni zgodilo. Zato mora zakon na sistemski ravni urediti problem, ki se pojavi zaradi nesprejetja strateških dokumentov, vsaj za nujne primere zagotavljanja stabilnosti. Predlog novele predvideva sodelovanje Državnega zbora in Vlade, s čimer dosega ravnotežje med sistemsko ureditvijo upravljanja kapitalskih naložb po Agenciji, ki mora delovati na podlagi strateških dokumentov, in potrebo po hitrem odzivanju v izjemnih primerih. Novela določa Vlado kot predlagatelja, ki se lahko hitro odziva na urgentne situacije. Državni zbor je državni organ, ki mora sprejeti strategijo; s tem, da mu zakonska novela določa pristojnost, da odloči o izjemnem ukrepanju za preprečitev nestabilnosti, je upoštevana njegova siceršnja vloga pri upravljanju kapitalskih naložb.

Že trenutno veljavni zakon o izvrševanju proračunov določa, da se upravljanje nekaterih kapitalskih naložb, ki je izrazito tehnične narave, prenese na Ministrstvo za finance. Predlog novele to rešitev določa kot trajno. Zaradi učinkovite koordinacije med različnimi upravljavci državnega premoženja in med različnimi politikami države predlog novele določa predhodno uskladitev med agencijo in resornim ministrstvom za izvrševanje glasovalnih pravic. Prav tako niža prag vrednosti naložb, za razpolaganje s katerimi je potrebno soglasje Vlade, z 20 na 5 milijonov evrov. Novela določa, da je pridobivanje podatkov iz evidenc AJPES brezplačno.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

26.11.2020 16:41:59:
Državni zbor sprejel #PKP6

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Najnovejši članki:

26.11.2020 17:24:18:
Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga v času koronavirusa (e-gradivo)

25.11.2020 16:45:36:
Odlaganje davčnih obveznosti v obdobju do začetka veljavnosti PKP6

25.11.2020 11:41:51:
Vlada soglaša z amandmaji k zakonu o ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije

25.11.2020 11:39:34:
Prehod na novo verzijo podpisne komponente na portalu SPOT

24.11.2020 17:53:06:
Odločba o delni razveljavitvi četrtega in tretjega odstavka 68.a člena Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT