Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2012 12:59:03

Vlada sprejela Poročilo o napredku Republike Slovenije na področju zavarovalništva in zasebnih pokojnin v času od njenega pristopa k OECD

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Poročilo o napredku Republike Slovenije na področju zavarovalništva in zasebnih pokojnin v času od njenega pristopa k OECD

Vlada RS je na 9. redni seji, ki je potekala 8. aprila 2012, sprejela Poročilo o napredku Republike Slovenije na področju zavarovalništva in zasebnih pokojnin v času od njenega pristopa k Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj je 20. 12. 2011 povabila Republiko Slovenijo, da v sklopu rednih popristopnih pregledov pripravi poročilo o napredku na področju zavarovalništva in zasebnih pokojnin. Skladno z odločitvijo OECD (C(2010)72/FINAL) z dne 11. 5. 2010 je Republika Slovenija dolžna poročati o napredku v okviru šestih odborov OECD. Tako je potrebno poročati tudi Odboru za zavarovanja in zasebne pokojnine (IPPC) v roku dveh let po pristopu Republike Slovenije k OECD.

Poročilo o napredku Republike Slovenije na področju zavarovalništva in zasebnih pokojnin v času od njenega pristopa k OECD v prvem delu predstavi razvoj zavarovalniškega sektorja in razvoj na področju prostovoljnega pokojninskega zavarovanja v letu 2011. V nadaljevanju pa se osredotoči na izvršitev devetih priporočil, ki jih je v pristopnem pregledu izpostavil IPPC:

1. V skladu z mednarodno prakso in cilji reform v teku mora biti zagotovljena neodvisnost zavarovalniškega nadzornika na področju opravljanja nalog tako de iure, kot tudi de facto. Prav tako mora biti zagotovljeno pravno varstvo in finančno zavarovanje v pravnih postopkih. Zavarovalniški nadzornik mora biti sposoben zaposliti in zadržati usposobljene zavarovalniške strokovnjake. 2. Posvetovanje z ustreznimi deležniki, različnimi ministrstvi in nadzorniki, vključenimi v zakonodajno reformo, bo moralo biti okrepljeno z namenom, da se nadalje izboljša kakovost zakonodajnega in regulatornega dela. 3. Na osnovi sprejete politike o korporativnem upravljanju podjetij v državni lasti naj bodo izvedeni nadaljnji koraki, da bodo zavarovalnice v popolni ali delni državni lasti deležne najboljših praks s področja korporativnega upravljanja, vključno z okvirom za imenovanje in izbiro neodvisnih in usposobljenih direktorjev. 4. Delovanje nadzornih svetov naj bo izboljšano v smeri večje učinkovitosti. Nadzornim svetom naj bodo podeljene razširjene pristojnosti in jasneje naj se določi odgovornost za nadzor delovanja zavarovalnic. 5. Na tveganju temelječ nadzor naj se v okviru priprav na izvajanje Solventnosti II nadalje razvije. 6. Lastništvo, posojanje in delitev tveganj med različnimi finančnimi subjekti mora biti nadzorovano in upravljano, v izogib prenosu tveganj z bank na zavarovalniški sektor prek garancij bančnih posojil gospodinjstvom. 7. Okrepitev zasebnega pokojninskega sistema preko primernih spodbud in regulacije. Področja, ki naj bodo naslovljena, vključujejo: redno plačilo premij, varstvo neplačanih prispevkov v primeru stečaja sponzorja pokojninskega načrta, višje zahteve glede razkritij, razširitev izplačilnih možnosti, naložbeno izbiro vključno z oblikovanjem primernih možnosti v primeru neplačila, konkurenco ali druga sredstva za zmanjšanje premij, standardizacijo metod vrednotenja med različnimi pokojninskimi subjekti in izboljšano upravljanje pokojninskih skladov. 8. Republika Slovenija naj premisli glede določitve enega nadzornika za zasebne pokojnine in okrepi nadzor s tem, da nadzornika oskrbi s cilji, naravnanimi k rezultatom in specifičnimi za nadzor pokojninskega sistema, zadostno neodvisnostjo, primernimi resursi in pristojnostmi, močnim notranjim upravljanjem in usmerjenostjo na tveganja. 9. Republika Slovenija naj razvije in izvrši državni program finančnega izobraževanja na področju zavarovalništva in zasebnih pokojnin.

Poročilo mora RS posredovati sekretariatu OECD do 30. 4. 2012. Predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Agencije za zavarovalni nadzor bodo Poročilo predstavili na sestanku Delovne skupine o zasebnih pokojninah 5. 6. 2012 in sestanku Delovne skupine vladnih strokovnjakov s področja zavarovalništva 6. 6. 2012. Obe delovni skupini sodita v okvir IPPC, ki bo o zaključkih obeh delovnih skupin razpravljal na sestanku 7. ali 8. 6. 2012.

Poročilo je pripravljeno na podlagi prispevkov Ministrstva za finance, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Agencije za zavarovalni nadzor in Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami Republike Slovenije.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

7.12.2019 13:07:06:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT