Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.5.2012 13:30:21

Vlada sprejela predlog novele Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog novele Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno Racunovodja.com

Vlada RS je na 14. redni seji, ki je potekala 17. maja 2012, določila besedilo predloga Zakona o dopolnitvi Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno in ga poslala v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije po skrajšanem postopku.

Razlog za sprejem dopolnitve zakona je uskladitev predpisa z evropsko zakonodajo. Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno se mora uskladiti z Direktivo 2009/52/ES Evropskega parlamenta in Sveta z 18. junija 2009 o minimalnih standardih glede sankcij in ukrepov zoper delodajalce nezakonito prebivajočih državljanov tretjih držav, ki je začela veljati 20. julija 2011. Novela zakona namreč med drugim določa dolžnosti in obveznosti pravnih oseb, podjetnikov in posameznikov ob prepovedi zaposlovanja nezakonito prebivajočih državljanov tretjih držav, nadzor nad tovrstnimi dejavnostmi in morebitne sankcije za kršitev določb, ki se nanašajo na prenos direktive.

Ker pa se vsebina direktive nanaša le na državljane tretjih držav, ki nezakonito prebivajo v Sloveniji, bi uveljavitev pravic samo za tuje državljane pomenila kršitev 14. člena Ustave Republike Slovenije, ki določa enakost pred zakonom, zato se pravice iz direktive prenašajo tudi za državljane Republike Slovenije. Ustavno nedopustno bi namreč bilo, da bi bili prebivalci tretjih držav v privilegiranem položaju uveljavljanja zakonskih pravic glede na državljane Republike Slovenije.

Predlog zakona določa sankcije za kršitve obveznosti ter povečuje pristojnosti in obveznosti komisije Vlade RS za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja na črno. Določa tudi obveznost pravnih oseb, podjetnikov in posameznikov pred morebitno sklenitvijo delovnega razmerja z državljanom tretje države. Obveznost pravnih oseb, podjetnikov in posameznikov je, da morajo pred sklenitvijo delovnega razmerja od državljana tretje države nujno zahtevati predložitev dokazila o zakonitem prebivanju v Republiki Sloveniji. Predlog zakona zagotavlja tudi zaščito oziroma preprečevanje finančnega izkoriščanja oseb, ki delajo na črno. Tako mora pravna oseba, podjetnik in posamezni taki osebi izplačati vsa morebitna še neporavnana plačila za opravljeno delo v višini najmanj minimalne plače za vsak mesec opravljenega dela, kot če bi bila zakonito zaposlena in določa solidarno odgovornost za izplačila, kar pomeni, da so za zaposlitev na črno zaposlenih oseb odgovorni glavni izvajalec posla in vsi vmesni podizvajalci. S tem se preprečuje zloraba podizvajalca, kadar bi bil glavni izvajalec razbremenjen sankcij in obratno.

5. avgusta 2012 poteče tudi rok za prenos Direktive 2010/41/EU Evropskega parlamenta in Sveta z 7. julija 2010 o uporabi načela enakega obravnavanja moških in žensk, ki opravljajo samostojno dejavnost, in o razveljavitvi Direktive Sveta 86/613/EGS. Zaradi bližajočega se roka obvezne uskladitve vsebine navedene direktive z našim pravnim redom je smiselno in nujno, da se hkrati v dopolnitve zakona vnesejo tudi obvezne sestavine navedene direktive, kar je zajeto v 4. in 5. členu predloga dopolnitev zakona, v katerih se pri možnosti opravljanja kratkotrajnega dela zakonska zveza s predlogom dopolnitve zakona izenačuje z zunajzakonsko zvezo oz. registriranim partnerstvom v istospolni skupnosti, pri čemer se slednja ureja tudi pri institutu dela v lastni režiji.

Zaradi obveznosti prenosa direktive v pravni red Republike Slovenije in zaradi morebitnih sankcij je nujno, da se direktiva čim prej prenese, saj je Republika Slovenija v zvezi z nenotifikacijo direktive že prejela prvi uradni opomin. Vlada je zato predlog dopolnitve zakona v državni zbor poslala po skrajšanem postopku.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

27.7.2020 9:04:29:
Možnost delnega povračila nadomestila plače podaljšana do konca avgusta

25.7.2020 13:49:01:
Odpravljena prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT