Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.6.2012 17:45:55

Vlada o Uredbi o postopkih hrambe, upravljanja in prodaje premoženja nezakonitega izvora ter o Uredbi o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora ter o Uredbi o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o Uredbi o postopkih hrambe, upravljanja in prodaje premoženja nezakonitega izvora ter o Uredbi o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora ter o Uredbi o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora

Vlada RS je na 17. redni seji, ki je potekala 7. junija 2012, v skladu s 42. in 43. členom Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora izdala dve uredbi: Uredbo o postopkih hrambe, upravljanja in prodaje premoženja nezakonitega izvora ter Uredbo o spremembah Uredbe o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI), ki je začel veljati 29.11.2011, uporabljati pa 6 mesecev po njegovi uveljavitvi, 30.05.2012, v 42. členu ZOPNI določa, da postopke hrambe, upravljanja in prodaje začasno zavarovanega, začasno odvzetega in odvzetega premoženja nezakonitega izvora natančneje predpiše Vlada RS v posebni Uredbi.

Predlog Uredbe določa podrobnejšo ureditev postopkov hrambe, upravljanja in prodaje začasno zavarovanega, začasno odvzetega in odvzetega premoženja nezakonitega izvora. Uredba ureja pristojnosti posameznih zakonsko pristojnih organov glede izvajanja določb zakona s področji lastniških vrednostnih papirjev, drugega finančnega premoženja, premičnin, kmetijskih zemljišč, kmetij in gozdov, ter drugih nepremičnin.

Uredba ureja pristojnosti posameznih zakonsko pristojnih organov na podlagi določb ZOPNI glede različnih vrst premoženja. Določene so tudi komisije, ki bodo odločale o prodaji zaseženega premoženja. Prevzem premičnin v hrambo pa se bo zabeležil na posebnih obrazcih, ki urejata vsebino zapisnika o prenehanju hrambe in izdajo premičnin.

Omenjeno premoženje se v skladu z zakonom in izdano uredbo vodi v evidenci začasno zavarovanega, začasno odvzetega in odvzetega premoženja nezakonitega izvora pri organih, pristojnih za hrambo, upravljanje oziroma prodajo premoženja nezakonitega izvora v obliki, z vsebino in na način, ki ga določa uredba, ki ureja evidence na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Pri pripravi Uredbe o postopkih hrambe, upravljanja in prodaje premoženja nezakonitega izvora, pa se je pokazalo, da je treba še nekoliko spremeniti tudi pred kratkim sprejeto Uredbo o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora v smeri uskladitve s prej navedeno uredbo. Tako ZOPNI v 43. členu, določa tudi sprejetje sprememb Uredbe o evidencah na področju odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Predlog uredbe prinaša nekaj novosti in sicer se v skladu s spremembo uredbe vpis v evidence ne izvrši le na podlagi sklepa sodišča o začasnem zavarovanju odvzema, oz. o začasnem odvzemu temveč tudi na podlagi izvršljive odločbe sodišča o podaljšanju, spremembi, razveljavitvi ali odpravi začasnega zavarovanja odvzema oziroma začasnega odvzema. S tako določeno ureditvijo so zajeta vsa stanja premoženja nezakonitega izvora.

Z Uredbo o evidencah je odpravljen tudi pogoj, da se vpis v evidence izvrši na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča, saj po 502. členu Zakona o kazenskem postopku v zvezi s 25. členom ZOPNI ugovor in pritožba ne zadržita izvršitve sklepa o zavarovanju.

Z vidika pravic tretjih oseb, pravnega prometa ali točnega oziroma ažurnega dejanskega stanja morajo pristojni organi v skladu z veljavno uredbo poleg zaznamb, bremen ali drugih omejitev, opozoril ali oznak, ki so pomembni za pravni promet ali dejansko stanje tudi posebej vpisovati in navesti izteke zakonskih in sodnih rokov ter skrbeti, da se po njihovem izteku obvesti vse organi in stranke, ki sodelujejo v ustrezni fazi postopka po ZOPNI, da se je rok iztekel in da niso prejeli ustrezne odločbe v zvezi z vpisanim premoženjem oziroma predmeti. Slednje je potrebno predvsem zaradi preprečevanja morebitnih odškodninskih zahtevkov, v primeru, če je premoženje začasno zavarovano oz. odvzeto brez sodne odločbe. Na ta način se dodatno spodbudi sodišča, da pravočasno reagirajo z vidikov postopkovnih rokov oziroma pravne varnosti.

Uredba tudi določa, da pristojni organi redno obveščajo zlasti sodišča in državna tožilstva, medtem ko je sistemsko sodelovanje med različnimi državnimi organi, ki delajo v javnem interesu in so pristojni za področja, ki jih določata uredbi, nujno potrebno.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT