Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.7.2012 13:45:22

Vlada o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o splošnem upravnem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o splošnem upravnem postopku Racunovodja.com

Vlada RS je na 21. redni seji, ki je potekala 5. julija 2012, določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o splošnem upravnem postopku in ga pošilja Državnemu zboru RS v zakonodajni postopek.

Z novelo Zakona o splošnem upravnem postopku se v pravni red uvaja spremembe na področju overjanja lastnoročnih podpisov in kopij, ki jih trenutno izvajajo upravne enote. Namen predlagatelja je razširitev stvarne pristojnosti na področju overovitev in izenačenje tovrstnih overitev z overitvami, ki jih opravljajo notarji. Po veljavni ureditvi so bile t.i. upravne overitve izenačene z notarskimi samo za potrebe upravnih postopkov, po uveljavitvi novele pa bo dana možnost, da se izenačijo tudi na drugih pravnih področjih, kjer se z materialnim dejanjem zgolj potrjuje pristnost podpisa predlagatelja overitve oziroma ugotavlja istovetnost kopije z izvirno listino, z drugimi besedami, kjer pri dejanju in njegovih posledicah ni kvalitativne razlike med obema storitvama.

V upravnem postopku bo za stranke novost tudi ta, da bodo uradne osebe v postopkih pred organom strankam na zahtevo dolžne pomagati pri izpolnjevanju obrazcev. Ocenjuje se, da se bo s tem uprava še bolj približala potrebam svojih uporabnikov, ki bodo tako lažje in hitreje prišli do svojih materialnih pravic.

Novela poleg tega razširja stvarno pristojnost za izvajanje nalog po tem zakonu na organe in druge pravne ter fizične osebe, ki na podlagi javnega pooblastila opravljajo naloge enotnih vstopnih točk. Na ta način bomo omogočili lažjo dostopnost do storitev in jih posledično približali državljanom. Pogoji in postopek za pridobitev javnega pooblastila so na novo opredeljeni v zakonu.

Z zakonom se spreminja veljavna ureditev Zakona o državni upravi, ki je na sistemski ravni urejala delovanje enotnega državnega portala e-uprava, centralnega informacijskega sistema, komunikacijskega omrežja javne uprave in enotnega kontaktnega centra. Pošti Slovenija, d.o.o. se podeljuje javno pooblastilo za upravljanje s centralnim informacijskim sistemom, pretvorba fizičnih dokumentov v digitalno obliko, elektronska hramba dokumentarnega in arhivskega gradiva.

Zakon določa, da se upravljanje komunikacijskega omrežja javne uprave in enotnega kontaktnega centra izvaja preko javno zasebnega partnerstva (koncesija).

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT