Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.7.2012 14:53:42

Vlada sprejela predlog spremembe stališča RS k Predlogu direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije in spremembi Direktive 2008/7/ES

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog spremembe stališča RS k Predlogu direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije in spremembi Direktive 2008/7/ES Racunovodja.com

Vlada RS je na 23. redni seji, ki je potekala 19. julija 2012, sprejela predlog spremembe stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije in spremembi Direktive 2008/7/ES.

Slovenija podpira uvedbo davka na finančne transakcije, tako na ravni celotne EU kot tudi na ravni ožje skupine držav članic EU, vendar pa je mogoče davek na finančne transakcije uporabiti kot vir financiranja proračuna EU le, če je uveden na ravni celotne EU, razen če se državam članicam, ki uvedejo davek na finančne transakcije, zagotovi sorazmerno zmanjšanje njihovega prispevka v proračun EU na drug način. Republika Slovenija podpira osnovni predlog Direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije in spremembi Direktive 2008/7/ES, lahko pa podpre tudi predlog za okrepljeno sodelovanje določenih držav članic, saj le-ta sledi enakim ciljem, kot so opredeljeni z navedenim predlogom direktive.

Vlada je osnovni predlog stališča Republike Slovenije do Predloga direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije obravnavala in sprejela na 167. redni seji dne 5. 1. 2012 podprla uvedbo davka na finančne transakcije na globalni ravni. V kolikor uvedba davka na globalni ravni ne bo dosežena, lahko Republika Slovenija podpre uvedbo davka tudi na ravni EU. Republika Slovenija pa ne podpira uvedbe tega davka zgolj na območju evra, saj je potrebno zagotoviti konkurenčnost finančnega sektorja in preprečiti možnosti relokacije finančnega sektorja v države članice, ki nimajo evra.«. Predlog stališča Republike Slovenije je obravnaval in sprejel tudi Državni zbor Republike Slovenije, in sicer na 4. nujni seji Odbora za finance in monetarno politiko dne 18. 1. 2012 ter 2. seji Odbora za zadeve Evropske unije dne 20. 1. 2012

Zaradi bistveno spremenjenih okoliščin v zvezi z obravnavo Predloga direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije, je potrebno osnovno stališče nekoliko prilagoditi.

V zvezi s Predlogom direktive Sveta o skupnem sistemu davka na finančne transakcije je bilo v Svetu EU od začetka decembra 2011 pa do konca junija 2012 opravljenih 7 razprav, ena pod poljskim, ostale pa pod danskim predsedstvom. V razpravah v Svetu EU se je že v začetku obravnave predloga pokazalo, da v bližnji prihodnosti soglasja o Predlogu direktive o davku na finančne transakcije ne bo mogoče doseči, nekaj držav članic namreč že od začetka močno nasprotuje uvedbi tovrstnega davka. Na zasedanju ECOFIN-a dne 30.3.2012 so finančni ministri sklenili, da je potrebno nadaljevati s tehnično razpravo o predlogu direktive, hkrati pa je potrebno poiskati možne alternativne rešitve. Delovna skupina za davčna vprašanja – posredna obdavčitev (DDV) se je z namenom preučitve možnih alternativnih rešitev sestala trikrat, vendar ni prišla do konkretnih zaključkov.

Na zasedanju ECOFIN-a dne 22. 6. 2012 je 9 držav članic (Nemčija, Francija, Avstrija, Italija, Belgija, Španija, Finska, Grčija in Portugalska), ki podpirajo uvedbo davka na finančne transakcije oz. Predlog direktive o davku na finančne transakcije, predlagalo sprejem zaveze o okrepljenem sodelovanju v skladu s Pogodbo o delovanju EU. Omenjenih 9 držav članic je pod vodstvom Nemčije pripravilo osnutek zahteve za začetek postopka okrepljenega sodelovanja, ki ga nameravajo v mesecu juliju posredovati Evropski komisiji. Na podlagi te zahteve bo Evropska komisija Svetu posredovala predlog sklepa Sveta, s sprejetjem katerega bo državam članicam, ki se bodo pridružile okrepljenemu sodelovanju, dana možnost, da ustvarijo skupen sistem davka na finančne transakcije, ki bo veljal na področju držav članic, ki bodo vključene v okrepljeno sodelovanje. Na zasedanju ECOFIN-a dne 22.6.2012 je tudi slovenski minister za finance izrazil pripravljenost Republike Slovenije, da sodeluje v postopku okrepljenega sodelovanja, zato se Republika Slovenija pridružuje zahtevi za začetek postopka okrepljenega sodelovanja, ki bo posredovana Evropski komisiji.

Ne glede na navedeno lahko davek na finančne transakcije ostane vir financiranja proračuna EU, če je uveden na nivoju celotne EU, razen če se državam članicam, ki bi se pridružile okrepljenemu sodelovanju in bi uvedle davek na finančne transakcije, zagotovi sorazmerno zmanjšanje njihovega prispevka v proračun EU na drug način.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

13.7.2020 14:20:27:
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT