Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.8.2012 18:30:04

Predlog sprememb in dopolnitev Obrtnega zakona

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog sprememb in dopolnitev Obrtnega zakona Racunovodja.com

MGRT je v zakonodajno proceduro poslalo predlog sprememb Obrtnega zakona.

Cilj predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Obrtnega zakona je zagotoviti združenje gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni osnovi oziroma ukinitev dosedanjega obveznega članstva in uvedba prostovoljnega članstva, poenostavitev poslovnega okolja, večje možnosti pri iskanju dela in zaposlovanja ter predvsem večja konkurenčnost slovenskih obrtnikov.

Najpomembnejše novosti

  • Ukinja se dosedanje obvezno in uvaja prostovoljno članstvo. V zbornico se lahko vključi vsaka zainteresirana oseba iz 10. člena tega predloga zakona. S to spremembo se ukinja tudi obveznost plačevanja obveznega članskega prispevka.
  • OZS ostaja še naprej reprezentativni predstavnik obrti ter nadaljuje izvajanje javnih pooblastil, ki jih je ta imela v skladu z zakonom in drugimi predpisi do spremembe teh predpisov.
  • Obrtne dejavnosti se omejujejo samo na mikro in majhna podjetja, kot jih opredeljuje zakon, ki ureja gospodarske družbe.
  • Spreminja se koncept obrtne dejavnosti, ki ločuje regulirane dejavnosti, ki se določijo z uredbo, ter neregulirane dejavnosti.
  • Odpravljajo se vstopni pogoji za obrtne dejavnosti, za katere ne obstaja potreba oziroma javni interes za njihovo regulacijo, t.i. neregulirane obrtne dejavnosti (predlog zakona predlaga črtanje obrti podobne dejavnosti in dejavnosti, za katere se ne zahteva ustrezna poklicna usposobljenost, ter odprava zahteve po pridobitvi obrtnega dovoljenja za domače in umetnostne obrti).
  • Predlog zakona omogoča združevanje tudi v druge zbornice na podlagi določb zakona, ki ureja gospodarske zbornice.
  • Obrtni register je sestavljen iz registra reguliranih obrtnih dejavnosti ter podregistra nereguliranih obrtnih dejavnosti, ki služi za evidentiranje vseh subjektov, ki opravljajo obrtno dejavnost.
  • Dodana je izdaja potrdil EU (potrdila o zakonitem opravljanju reguliranih dejavnosti v RS): Namen potrdila je, skladno z Direktivo 2005/36/ES o priznavanju poklicnih kvalifikacij, da imetnik potrdila v državi članici, kjer želi opravljati storitev, dokazuje, da je zakonito ustanovljen v državi članici z namenom opravljanja zadevnih dejavnosti, in da mu v trenutku izdaje potrdil ni prepovedano izvajanje dejavnosti.
  • Predlog zakona ureja tudi vprašanje prijave začasnega opravljanja storitev. Gre za področje obrtnih dejavnosti, ki so v RS regulirane, vendar v Sloveniji za tuje državljane nimamo vzpostavljenega postopka prijave občasnega opravljanja storitev. Predlog zakona tako določa, da morajo tuji državljani vsako začasno opravljanje storitev prijaviti pristojnemu organu, ki preverja tudi izpolnjevanje kvalifikacijskih pogojev za opravljanje storitev, ki so v Sloveniji regulirane. S to ureditvijo želi zakonodajalec zaščititi domače obrtnike, ki so v primerjavi s tujimi državljani v slabšem položaju, saj slednjim ni potrebno dokazovati nikakršnih kvalifikacijskih pogojev.
  • Predlog zakona v prehodnih določbah izrecno določa da dosedanji člani OZS ohranijo članstvo v zbornici ter da imajo možnost iz zbornice izstopiti s 1. 1. 2013.

Besedilo predloga

Ključne besede:
obrtni zakon
predlog obrtnega zakona
obvezno članstvo
obrtna zbornica

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

21.9.2020 16:46:17:
Prevoz na delo - negospodarstvo

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

21.9.2020 15:11:33:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2020

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT