Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.8.2012 17:18:59

Vlada o Informaciji v zvezi z višino nadomestila plače, ki pripada zaposlenim v javnem sektorju za prvih 30 dni odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o Informaciji v zvezi z višino nadomestila plače, ki pripada zaposlenim v javnem sektorju za prvih 30 dni odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom

Vlada RS se je na 26. redni seji, ki je potekala 23. avgusta 2012, seznanila z Informacijo v zvezi z višino nadomestila plače, ki pripada zaposlenim v javnem sektorju za prvih 30 dni odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom.

Vlada RS je dne 26. 7. 2012, na 24. redni seji, sprejela sklep, da Ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU) do 30. julija 2012 pripravi informacijo v zvezi z višino nadomestila plače, ki pripada zaposlenim v javnem sektorju za prvih 30 delovnih dni odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom.

V zvezi z omenjenim nadomestilom pojasnjujemo dve zadevi; in sicer:

1. nadomestilo plače za prvih 30 delovnih dni odsotnosti z dela, ki ga izplačuje delodajalec in ga za zaposlene v javnem sektorju ureja:

- Zakon o delovnih razmerjih (delodajalec izplačuje nadomestilo plače iz lastnih sredstev v primerih nezmožnosti delavca za delo zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, in sicer do 30 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, vendar največ za 120 delovnih dni v koledarskem letu, v času daljše odsotnosti z dela izplača delodajalec nadomestilo plače v breme zdravstvenega zavarovanja. V primeru odsotnosti z dela delavca zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, znaša višina nadomestila plače delavcu, ki bremeni delodajalca, 80% plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas).

- Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (ki velja za vse delavce, zaposlene v organizacijah in pri delodajalcih ter drugih pravnih osebah s področja negospodarskih dejavnosti. Nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni pripada delavcu najmanj 80 % osnove, pri čemer je osnova za izračun nadomestila plača delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas).

- Uredba o določitvi osnove in višine nadomestila plač za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom (velja za funkcionarje in javne uslužbence, ki so zaposleni v ministrstvih, organih in organizacijah v sestavi ministrstev, upravnih enotah, službah Vlade Republike Slovenije in pravosodnih organih. Za prvih 30 dni odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom jim pripada, nadomestilo plače v višini 90% osnove, pri čemer je osnova za obračun nadomestila plača funkcionarja oziroma javnega uslužbenca v preteklem mesecu za polni delovni čas.

- Kolektivne pogodbe poklicev in dejavnosti (urejajo višino nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, za zaposlene v nekaterih drugih delih javnega sektorja (javni zavodi). Praviloma je določeno nadomestilo v višini 90% osnove, nekatere kolektivne pogodbe določajo nadomestilo v višini 80% osnove).

- višina nadomestila je lahko urejena tudi s splošnimi akti drugih organov oziroma subjektov javnega sektorja (drugi državni organi, občine, javne agencije, javni skladi), vendar pa MPJU z njimi ne razpolaga.

2. nadomestilo plače za odsotnost, daljšo od 30 delovnih dni, ki se izplačuje v breme zdravstvenega zavarovanja:

Če je odsotnost z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, daljša od 30 delovnih dni, delodajalec nadomestilo plače v skladu s tretjim odstavkom ZDR izplača v breme zdravstvenega zavarovanja. Višino nadomestila, ki se med začasno zadržanostjo od dela izplačuje v breme zdravstvenega zavarovanja, ureja Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pri čemer pa je treba opozoriti na določbo 6. člena Zakona za uravnoteženje javnih finance (ZUJF), ki v to zakonsko določbo posega. ZUJF sorazmerno znižuje višino nadomestila za čas začasne zadržanosti z dela, ko nadomestilo krije obvezno zdravstveno zavarovanje, ne posega pa v višino nadomestil, ki jih v skladu z zgoraj navedeno uredbo, kolektivnimi pogodbami in splošnimi akti izplačujejo delodajalci iz lastnih sredstev.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

22.10.2019 17:37:20:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž)

22.10.2019 11:08:26:
Kako prepoznati "missing trader" podjetje?

22.10.2019 7:23:34:
Notarska tarifa

22.10.2019 7:10:39:
Pravilnik o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladne organizacije za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT