Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.10.2012 13:47:29

Obračun DDV pri prevozu potnikov v mednarodnem cestnem prometu

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Obračun DDV pri prevozu potnikov v mednarodnem cestnem prometu Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-585478/2012-1, 1. 10. 2012

V zvezi z obveznostjo identifikacije za namene DDV davčnih zavezancev, ki opravljajo prevoze potnikov v mednarodnem cestnem prometu preko ozemlja Slovenije, pojasnjujemo:

Davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji in ki opravi storitev prevoza potnikov preko ozemlja Slovenije, mora davčnemu organu predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV najpozneje 15 dni, preden bo opravil takšno storitev.

V primerih, ko prevoznik potnikov (podizvajalec) opravlja prevoz na podlagi naročila glavnega izvajalca prevoza je z vidika identifikacije za namene DDV v Sloveniji pomembno, ali podizvajalec opravlja storitve v svojem imenu za svoj račun ali v tujem imenu za tuj račun, in sicer:

a) Identifikacijsko številko za DDV mora prevoznik potnikov pridobiti tudi, če kot podizvajalec opravlja storitev prevoza potnikov v svojem imenu in za svoj račun in mora na izdanem računu za prevožene kilometre po Sloveniji, obračunati in izkazati DDV v skladu z določbami ZDDV-1.

b) Če prevoznik potnikov opravlja storitve prevoza v imenu in za račun naročnika prevoza (glavnega prevoznika), ki je identificiran za namene DDV v Sloveniji, identifikacija za namene DDV v Sloveniji ni potrebna. V tem primeru bi bilo smiselno, da ima v vozilu potrdilo o identifikaciji za namene DDV glavnega prevoznika, ki bo tudi obračunal DDV od prevožene razdalje po Sloveniji.

Več v zvezi z identifikacijo za namene DDV in imenovanjem davčnega zastopnika je objavljeno v angleškem jeziku na spletni strani DURS.

Še pred vložitvijo zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV mora davčni zavezanec opraviti prijavo za vpis tuje pravne osebe v davčni register (pridobitev davčne številke). Več v zvezi s postopkom vpisa tujega davčnega zavezanca v davčni register je v angleškem jeziku pojasnjeno na spletni strani DURS.

Prevoznik potnikov, ki nima sedeža v Sloveniji in ki razpolaga s slovensko identifikacijsko številko za DDV, mora na izdanem računu za prevožene kilometre po Sloveniji obračunati in izkazati DDV v skladu z določbami ZDDV-1. Za obdavčitev prevoza oseb in njihove osebne prtljage se uporabi nižja 8,5 % stopnja DDV od davčne osnove.

Od cene, ki jo prevoznik potnikov zaračuna od začetne do končne točke, ugotovi glede na sorazmeren del prevoženih kilometrov po Sloveniji tisti del cene, ki predstavlja davčno osnovo za obračun davka na dodano vrednost v Sloveniji. Tako dobljena davčna osnova se nato pomnoži z davčno stopnjo. Izračunani znesek predstavlja davek na dodano vrednost, ki ga mora prevoznik potnikov plačati v Sloveniji.

Prvi odstavek 28. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB3, 18/11, 78/11 in 38/12) določa, da je kraj opravljanja prevoza potnikov kraj, kjer se opravlja prevoz, pri čemer se upošteva prevožena razdalja.

V prvem odstavku 78. člena ZDDV-1 je določeno, da mora vsaka oseba davčnemu organu prijaviti, kdaj začne opravljati dejavnost kot davčni zavezanec, in pristojnemu davčnemu uradu predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV.

Nadalje je v drugem odstavku 131. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08, 105/09, 27/10, 104/10, 110/10, 82/11, 106/11 in 108/11) določeno, da če davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji, opravi obdavčljivo dobavo blaga oziroma storitev v Sloveniji, predloži zahtevek za izdajo identifikacijske številke najpozneje 15 dni, preden bo opravil obdavčeno dobavo.

Na podlagi točke a) prvega odstavka 79. člena ZDDV-1 mora davčni organ s posamično identifikacijsko številko za DDV identificirati vsakega davčnega zavezanca, ki na ozemlju Slovenije opravlja dobave blaga ali storitev, od katerih se DDV lahko odbije.

Davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji in ki opravi storitev prevoza potnikov preko ozemlja Slovenije, mora davčnemu organu predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV najpozneje 15 dni, preden bo opravil takšno storitev.

Drugi odstavek 49. člena ZDDV-1 določa, da je plačila DDV oproščen tudi mednarodni prevoz potnikov, razen mednarodnega cestnega prometa. Navedeno pomeni, da v skladu s posebnim pravilom prevoznik obračuna slovenski DDV le za del poti, ki je na ozemlju Slovenije, za del poti, ki jo opravi na ozemlju druge države članice, pa obračuna DDV po predpisih druge države članice. Če prevoznik opravi prevoz potnikov deloma na ozemlju Slovenije, deloma pa na ozemlju tretje države, mora slovenski DDV obračunati za del poti, ki jo opravi na ozemlju Slovenije, del poti, ki jo opravi na ozemlju tretje države, pa je zunaj obsega slovenskega DDV. Na računu mora biti izkazana stopnja DDV v skladu z nacionalno zakonodajo države članice.

V Sloveniji se na podlagi 5. točke Priloge I k ZDDV-1 v povezavi z 51. členom pravilnika za obdavčitev prevoza oseb in njihove osebne prtljage uporabi nižja 8,5 % stopnja DDV od davčne osnove.

Prevoznik, ki razpolaga s slovensko identifikacijsko številko za DDV, mora na izdanem računu za prevožene kilometre po Sloveniji obračunati in izkazati DDV v skladu z določbami ZDDV-1.

Podrobnejše informacije v zvezi obveznostmi in pravicami davčnih zavezancev, ki nimajo sedeža v Sloveniji, so objavljene na spletni povezavi DURS.

V zvezi z obveznostmi iz naslova davka na dodano vrednost davčne zavezance obveščamo, da mora davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža, ima pa sedež v tretji državi ali na tretjem ozemlju, v skladu drugim odstavkom 76. člena imenovati davčnega zastopnika kot osebo, ki mora plačati DDV, davčni zavezanec, ki ima sedež v drugi državi članici pa lahko imenuje davčnega zastopnika kot osebo, ki mora plačati DDV.

Ključne besede:
ddv
zddv-1
ddv pri prevozu potnikov v mednarodnem prometi
prevoz potnikov v mednarodnem prometu
pojasnilo DURS
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

4.5.2020 12:43:02:
Obdavčitev storitev osebne asistence z DDV​​​​​​​

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT