Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.10.2012 17:21:52

Vlada RS sprejela predlog sprememb Zakona o urejanju trga dela

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS sprejela predlog sprememb Zakona o urejanju trga dela

Vlada RS je na 34. redni seji, ki je potekala 17. oktobra 2012, sprejela besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela (ZUTD).

Poglavitni cilji predlaganih sprememb so:

- doseči večjo fleksibilnost na trgu dela: z omogočanjem brezposelnim osebam, starejšim od 50 let in upokojencem opravljanja začasnih in občasnih del, omogočanjem prijave delavca na ZRSZ v času teka odpovednega roka;

- zmanjšati past brezposelnosti za brezposelne osebe s spremembami na področju denarnih nadomestil in

- odprava administrativnih ovir

Z novelo ZUTD se uveljavljajta predvsem načelo fleksibilne varnosti in načelo medgeneracijske solidarnosti.

Poglavitne rešitve v predlogu novele ZUTD so:

1. ukinitev obvezne prijave prostega delovnega mesta (t.j. potrebe po delavcu) na ZRSZ - Predlagana določba predvideva opustitev obveznosti, po kateri so delodajalci Zavodu RS za zaposlovanje dolžni prijaviti vsako prosto delovno mesto, saj obstoječa rešitev zamegljuje sliko dejansko razpoložljivih delovnih mest, predstavlja pa tudi določeno administrativno breme za delodajalce, ZRSZ in ZZZS (vezava prijave v zavarovanje na objavljeni PD obrazec). V skladu z določbami delovne zakonodaje bodo z zavodom po predlagani ureditvi sodelovali le tisti delodajalci, ki bodo želeli zagotoviti javno objavo preko zavoda ali pa tisti delodajalci, ki bodo želeli, da jim zavod na objavljena prosta delovna mesta posreduje ustrezne kandidate izmed brezposelnih oseb ali pri njem prijavljenih iskalcev zaposlitve. Javna objava prostega delovnega mesta pa bo obvezna za javni sektor in gospodarske družbe v večinski lasti države.

2. možnost začasnega in občasnega dela brezposelnih, starejših od 50 let in upokojencev - Predlagana sprememba opredelitev brezposelne osebe razširja tudi na njeno pripravljenost sprejeti ustrezno začasno ali občasno delo, ki ji ga ponudi zavod, vendar le za brezposelne osebe, ki so starejše od 50 let. Kot ustrezno začasno ali občasno delo je opredeljeno tisto delo, ki ustreza delovnim zmožnostim posamezne brezposelne osebe in ni oddaljeno več kot 3 ure od njenega kraja bivanja. Razlog za prenehanja vodenja brezposelne osebe, starejše od 50 let, v evidenci brezposelnih oseb pa je odklonitev začasnega dela, ki ustreza vrsti in ravni izobrazbe, kot je določena za primerno zaposlitev po ZUTD, seveda ob upoštevanju ustrezne oddaljenosti.

3. dopolnitev postopka za vpis v register izvajalcev aktivnosti programov APZ - Z novelo se olajšuje in poenostavlja postopek izbora izvajalcev.

4. znižanje odmernega odstotka denarnega nadomestila za primer brezposelnosti - Predlaga se znižanje odmernega odstotka iz 80 % na 70 % v prvih treh mesecih upravičenosti.

5. spremembe pri pravici do preostalega dela neizkoriščene pravice - Do te pravice po predlogu novele ne bodo več upravičeni zavarovanci, ki so hkrati upravičeni do nove pravice do denarnega nadomestila.

6. prijava zaposlenega v evidenco iskalcev zaposlitve že v času odpovednega roka; na to je vezana tudi rešitev delne refundacije plače delodajalcu in sorazmernega skrajšanja časa prejemanja denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

7. poenostavitev postopka pridobivanja podatkov za odmero denarnega nadomestila - Gre za novost, po kateri se osnova za odmero denarnega nadomestila ugotavlja na podlagi podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev iz REK obrazcev (sedaj podatke zagotavljajo delodajalci na posebnih obrazcih, ki jih predpisuje ZRSZ).

Poleg navedenih sprememb in dopolnitev novela vsebuje tudi nekaj novosti glede vključevanja v javna dela, MDDSZ opredeljuje kot izvajalca ukrepov na trgu dela, dodaja pa tudi uskladitvene določbe v zvezi z evidencami ter uvaja novo centralno evidenco o začasnem delu.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT