Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.10.2012 17:37:49

Vlada določila besedilo predloga Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Racunovodja.com

Vlada RS je na 34. redni seji, ki je potekala 17. oktobra 2012, določila besedilo predloga Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter ga poslala v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po rednem postopku.

Pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji temelji na zavarovalniškem principu, kar v osnovi pomeni, da je pravica do pokojnine pravica iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki izhaja iz minulega dela in temelji na prispevkih, plačanih v času aktivne dobe zavarovanca. Vendar ne gre spregledati, da sistem pokojninskega zavarovanja v Sloveniji vendarle ni čisti »zavarovalniški« sistem, saj je del socialnega zavarovanja, ki temelji tudi na načelih vzajemnosti in intrageneracijske ter medgeneracijske solidarnosti.

S predlogom zakona predlagatelj želi povrniti pokojnini, ki temelji na vplačanih prispevkih, status pravice, zaslužene z minulim delom in prispevki, vplačanimi v pokojninsko blagajno. Navedeno pa se lahko vzpostavi samo na način, da se pokojninski sistem razbremeni vseh tistih pravic, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih, s čimer bo le-ta postal preglednejši in pravičnejši.

Preglednost pokojninskega sistema dodatno krepi tudi uvedba informativnih osebnih računov, ki jih bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije vodil za vsakega zavarovanca, ki je vključen v obvezno zavarovanje. Informativni osebni račun bo vseboval podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih in plačanih prispevkih po posameznih letih ter o priznani delovni dobi. Zavod bo omogočil osebi elektronski vpogled v podatke, ki se o njej vodijo v matični evidenci in v informativnem osebnem računu. Zavod mora možnost vpogleda v informativni osebni račun vzpostaviti najkasneje do 1. 1. 2014. Z uveljavitvijo informativnih osebnih računov se vzpostavlja bistveno večja preglednost in motiviranost zavarovancev za vključitev oziroma vztrajanje v delovnem razmerju ter za zavarovančev nadzor nad plačevanjem prispevkov.

Modernizacija obstoječega pokojninskega sistema v Sloveniji je nujna zaradi zagotavljanja finančne vzdržnosti sistema v naslednjih letih. Zagotavljanje trenutne ravni pokojnin po letu 2016 brez sprememb ne bo mogoče. Kljub pozitivnim učinkom pokojninske reforme iz leta 2000, bodo po letu 2016 nujno potrebne spremembe, ali pa se bo pokojninska blagajna znašla v velikih težavah. Predlog nove pokojninske zakonodaje predvideva prilagajanje obstoječega pokojninskega sistema novim demografskim in gospodarskim okoliščinam, ki jih ob reformi iz leta 2000 ni bilo mogoče predvideti. Spremembe bodo postopne, premišljene in izpeljane v ustreznih prehodnih obdobjih. Z modernizacijo pokojninskega sistema se bo skušalo odpraviti ključne pomanjkljivosti obstoječega pokojninskega sistema ter zagotoviti njegovo dolgoročno javnofinančno vzdržnost in stabilnost ter dostojne pokojnine tudi prihodnjim generacijam upokojencev.

Predlog nove pokojninske zakonodaje sledi cilju, da se vzpostavi pokojninski sistem, ki temelji na zavarovanju in je pravičen, pregleden in posledično tudi finančno učinkovit. Pravičnost je zagotovljena s tem, ko je višina pokojnine v čim večji meri odvisna od višine vplačanih prispevkov, preglednost sistema pa je v tem, da je posameznik skozi svoje aktivno obdobje natančno obveščen o višini vplačanih prispevkov ter tudi o višini pokojnine, ki jo lahko pričakuje iz obveznega pokojninskega zavarovanja. Pravičen in pregleden sistem z vidika posameznika krepi zaupanje v sistem, s čimer se poveča tudi motivacija za vplačevanje prispevkov, saj posameznik ve, da je njegova socialna varnost v starosti odvisna predvsem od plačevanja prispevkov v pokojninski sistem v času, ko je aktiven. Predlog temelji tudi na načelih vzajemnosti in solidarnosti, saj ohranja intrageneracijsko in medgeneracijske solidarnost.

V okviru navedenih ciljev in načel sta temeljna namena predloga zakona zagotoviti dostojne pokojnine in zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema.

Treba se je zavedati, da se bodo v naslednjih letih v skladu s pogoji, ki jih določa ZPIZ-1, upokojile najštevilčnejše generacije, katerih upokojitev pomeni, da jim je, ne glede na podaljševanje življenjske dobe in navkljub zgodnji upokojitvi, v skladu z Ustavo RS potrebno nemoteno zagotavljati pokojnine do smrti.

Rešitve predloga zakona:

1. Zviševanje in izenačitev upokojitvenih starosti moških in žensk

Upokojitvena starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine se bo tako za moške in ženske z najmanj 15 let zavarovalne dobe dvignila na 65 let, minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe (ženske in moški). V Sloveniji imamo, v primerjavi z drugimi evropskimi državami, najnižjo minimalno starost za upokojitev moških 58 let in eno izmed najnižjih za ženske (57 let in 4 mesece v letu 2012). Pri ženskah ima podobno nizko starost za upokojitev žensk le še Romunija (58 let in 4 mesece). Zakonski dvig upokojitvenih starosti po ZPIZ-2 bo postopen, prehod pa bo trajal vse do leta 2020.

2. Vzpostavitev spodbudnejše politike bonusov in restriktivnejše politike malusov ter omejitev časovnih bonusov

Trenutno bonusi in malusi ne opravljajo svoje funkcije, ki je v spodbujanju daljšega ostajanja v zaposlitvi in preprečevanju prezgodnjega upokojevanja. Predlog zakona uvaja bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi tudi po dopolnjeni polni pokojninski dobi. Vsako leto po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne pokojnine bodo tako zaposleni ob plači upravičeni še do 20 % pokojnine, ki bi jim pripadala ob upokojitvi. Hkrati pa se jim bo z vsakim letom, ko bodo ostali v zaposlitvi, povečeval tudi odmerni odstotek za pokojnino. Bonus bo zavarovanec užival vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, vendar največ do 65 leta starosti.

3. Vzpostavitev večje fleksibilnosti in odprtosti instituta delne upokojitve

Delna upokojitev bo po novem omogočena vsem in ne le osebam, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, kar pomeni, da bo delna upokojitev mogoča tudi za druge kategorije zavarovancev (npr. samozaposlene, kmete itd.). Prav tako bo v primeru delne upokojitve omogočen fleksibilen delovni čas ob zakonski ureditvi dnevnega minimuma.

Z novo pokojninsko zakonodajo želi Vlada Republike Slovenije povrniti pokojnini njeno primarno vlogo - torej pravično plačilo za preteklo delo ter dostojne pokojnine sedanjim in prihodnjim generacijam upokojencev. Nova pokojninska zakonodaja zagotavlja zaustavitev padanja pokojnin in je garancija za izplačevanje pokojnin tudi vsem prihodnjim generacijam.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.7.2020 14:45:41:
Koledar poročanja - julij 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

2.7.2020 15:21:02:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT