Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.11.2012 15:01:59

Plačevanje davčnih obveznosti za delavca iz Slovenije

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Plačevanje davčnih obveznosti za delavca iz Slovenije Pojasnilo DURS glede plačevanja davčnih obveznosti za delavca iz Slovenije, zaposlenega pri tujem delodajalcu

Pojasnilo DURS, št. 0611-1388/2012 01-610-00, 5. 11. 2012

Podjetje iz Slovaške zaposluje delavca iz Slovenije, za katerega velja zakonodaja s področja obveznega socialnega zavarovanja v Sloveniji. Podjetje želi na podlagi obrazca A1 poslati podatek o davčnih obveznostih, ki izhajajo iz zaposlitve delavca na Slovaškem. Zanima ga, na kakšnem obrazcu oziroma na kakšen način lahko posreduje te podatke. Nadalje navaja, da se želi prijaviti tudi kot podjetje, ki je izplačevalec dohodka. Zanima ga, na kakšen način lahko to stori ter kolikšen znesek mora odtegniti od delavčevega mesečnega dohodka in po kakšni metodi to naredi. Sprašuje tudi, s katerim organom ali institucijo mora komunicirati v bodoče.

Odgovarjamo v nadaljevanju.

Slovenski državljan, ki je na podlagi zaposlitve pri tujem delodajalcu obvezno zavarovan v Sloveniji, sam obračuna in plača prispevke za socialno varnost ter sam napove dohodek iz zaposlitve za odmero akontacije dohodnine pri davčnem organu. Tuji delodajalec po predpisih, ki veljajo v Sloveniji, ni plačnik davka, posebna registracija tega delodajalca pri davčnem organu v Sloveniji ni potrebna. Slovenski državljan, ki je zaposlen pri tujem delodajalcu, prijavo v obvezno zavarovanje vloži pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, obveznosti v zvezi z obračunom in plačilom akontacije dohodnine ter prispevkov za socialno varnost pa poravnava pri pristojnem davčnem uradu v sestavi Davčne uprave Republike Slovenije.

Obračunavanje in plačevanje ter stopnje prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo in za zaposlovanje v skladu z zakoni, na podlagi katerih so ti prispevki uvedeni, določa Zakon o prispevkih za socialno varnost – ZPSV (Uradni list RS; št. 5/96, 18/96, 34/96, 87/97, 3/98, 106/99, 81/00, 97/01, 62/10). Na podlagi 2. člena tega zakona prispevke za socialno varnost plačujejo tudi zaposleni in njihovi delodajalci v skladu z zakoni, na podlagi katerih so prispevki uvedeni.

V skladu s prvim odstavkom 3. člena ZPSV plačujejo zavezanci prispevke za socialno varnost iz bruto plače in iz bruto nadomestil plače za čas odsotnosti z dela v skladu s predpisi o delovnih razmerjih, če ni z zakoni drugače določeno. Po določbi tretjega odstavka istega člena plačujejo zavezanci prispevki za socialno varnost tudi od vseh drugih prejemkov iz delovnega razmerja, in sicer iz bruto prejemkov, razen od prejemkov, določenih v četrtem odstavku tega člena, za katere so drugače določene osnove, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost (npr. od povračil stroškov v zvezi z delom se prispevki za socialno varnost plačujejo v delu povračil, ki presegajo s predpisom vlade določen znesek).

Od enakih osnov, kot so navedene v 3. členu ZPSV, plačujejo prispevke za socialno varnost tudi delodajalci, kot to določata prvi in drugi odstavek 6. člena tega zakona.

Stopnje prispevkov za socialno varnost, ki se obračunavajo in plačujejo od prejemkov iz delovnega razmerja, so določene v določbah od 8. do 14. člena ZPSV, in sicer:

a) prispevki delojemalcev

 

 

-prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

15,50 %

-prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje

6,36 %

-prispevek za starševsko varstvo

0,10 %

-prispevek za zaposlovanje

0,14 %

Skupaj

22,10 %

b) prispevki delodajalcev

 

-prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

8,85 %

-prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje

6,56 %

-prispevek za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni

0,53 %

-prispevek za starševsko varstvo

0,10 %

-prispevek za zaposlovanje

0,06 %

Skupaj

16,10 %

Izplačevalec, ki je plačnik davka, izračun in plačilo prispevkov za socialno varnost od dohodkov iz delovnega razmerja, opravi skupaj z izračunom in plačilom akontacije dohodnine. Fizična oseba, ki je zaposlena pri tujem delodajalcu, pa je skladno z veljavno ureditvijo plačevanja prispevkov za socialno varnost sama zavezanec za plačilo prispevkov za socialno varnost. Tuji delodajalec, ki v RS nima poslovne enote, v skladu z veljavnimi predpisi v RS ni plačnik davka.

Fizična oseba, ki je na podlagi zaposlitve pri tujem delodajalcu, vključena v sistem socialnega zavarovanja v Sloveniji, je torej sama zavezanec za prispevke za socialno varnost, lahko pa v njenem imenu to obveznost izpolni tuji delodajalec, na podlagi posebnega medsebojnega dogovora med delodajalcem in zaposlenim z neposrednim plačilom na predpisane vplačilne račune. V tem primeru v davčnih evidencah kot zavezanec ostane evidentiran fizična oseba. Posebna registracija tujega delodajalca pri Davčni upravi RS v tem primeru ni predvidena.

Zavezanec za prispevke za socialno varnost predloži obračun prispevkov za socialno varnost in plača prispevke za socialno varnost najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Zavezanec, ki prejema dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, mora vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve v sedmih dneh od dneva, ko je prvič prejel dohodek iz delovnega razmerja.

Pobiranje obveznih prispevkov za socialno varnost ter opravljanje nadzora nad obračunavanjem in plačevanjem obveznih prispevkov za socialno varnost ter vodenje njihove evidence je v pristojnosti Davčne uprave RS. Vključitev v sistem socialnega zavarovanja v Sloveniji zavezanec opravi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki vodi prijavno – odjavno službo. Po opravljenem postopku prijave v obvezno socialno zavarovanje pristojni davčni urad zavezancu lahko poda podrobnejše informacije o postopku obračunavanja in plačevanja prispevkov za socialno varnost (način predlaganja obračunov, roki za plačilo, vplačilni računi, itd.).

Ključne besede:
tuj delodajalec
slovenski državljan
delavec iz Slovenije
izplačevalec dohodka
plačnik davka
pojasnilo DURS
pojasnila DURS
plačevanje davčnih obveznosti za delavca iz Slovenije

Zadnji članki iz rubrike:

4.10.2019 18:25:42:
Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti

2.10.2019 11:48:04:
Avtorski honorar v okviru delovnega razmerja

1.10.2019 15:47:28:
Podatki za obračun plač za september 2019

1.10.2019 12:37:11:
Za koga velja prepoved zaposlovanja tujcev?

25.9.2019 10:52:41:
REK obrazec za popravek na podlagi sodbe ali izvensodne poravnave

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT