Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.5.2008 23:46:18

Dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti češkega podizvajalskega podjetja v Sloveniji

Rubrika: Davkiprint Natisni

Dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti češkega podizvajalskega podjetja v Sloveniji

Pojasnilo DURS, št. 4214-11/2007, 19. 4. 2007

Češko tehnično podjetje navaja, da bo kot podizvajalec nemškega podjetja na gradbišču v Sloveniji opravljalo dejavnost varjenja. Sprašuje, kako je s plačilom davkov v Sloveniji ter ali se mora registrirati v Sloveniji. Pojasnjujemo:

Pod ad 1:

Izvajanje 15. člena Konvencije med Republiko Slovenijo in Češko republiko – ODVISNE OSEBNE STORITVE

15. člen Konvencije med Republiko Slovenijo in Češko republiko o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki na dohodek in premoženje (Uradni list RS – MP, št. 2/98; v nadaljnjem besedilu: konvencija) dodeljuje pravico do obdavčitve dohodkov iz zaposlitve državi, v kateri se zaposlitev izvaja (državi vira dohodka) oziroma državi rezidentstva prejemnika dohodka. Prvi odstavek določa temeljno pravilo v zvezi z obdavčitvijo dohodka iz zaposlitve, drugi odstavek pa določa izjeme od osnovnega pravila.

V prvem odstavku 15. člena konvencije s Češko republiko je določeno, da se plače, mezde in drugi podobni prejemki, ki jih prejema rezident države pogodbenice (Češke) iz zaposlitve, obdavčijo samo v tej državi, razen če oseba ni zaposlena v drugi državi pogodbenici (Sloveniji). Če je zaposlena v drugi državi, se lahko taka plačila, ki od tam izvirajo, obdavčijo v tej drugi državi (Sloveniji).

Skladno z drugim odstavkom se prejemki, ki jih prejme rezident države pogodbenice (Češke) iz zaposlitve v drugi državi pogodbenici (Sloveniji), obdavčijo samo v prvi omenjeni državi (Češki), če so izpolnjeni vsi navedeni pogoji:

  • prejemnik je zaposlen v drugi državi (Sloveniji) v obdobju ali obdobjih, ki ne presegajo skupno 183 dni v katerem koli dvanajstmesečnem obdobju z začetkom ali koncem v fiskalnem letu, in
  • prejemke izplača oziroma jih izplačajo v imenu delodajalca, ki ni rezident druge države, in
  • prejemki ne bremenijo stalne poslovne enote ali stalne baze, ki jo ima delodajalec v drugi državi.

Če so izpolnjeni vsi predhodno navedeni pogoji, se plača davek na dohodke iz zaposlitve samo v državi prebivanja oziroma tam, kjer je oseba rezident. Če eden od pogojev ni izpolnjen, se ti dohodki obdavčijo v državi, v kateri je oseba zaposlena, v skladu z notranji zakonodajo države pogodbenice (v tem primeru v Sloveniji).

Torej v konkretnem primeru, če bodo delavci, ki so zaposleni v tem podjetju, v Sloveniji navzoči več kot 183 dni (v katerih koli dvanajstih mesecih, ki se začnejo ali končajo v nekem davčnem letu), navedeni pogoj ne bo izpolnjen, zato se smejo dohodki delavcev obdavčiti v Sloveniji (po prvem odstavku 15. člena).

Davčna obravnava dohodkov iz zaposlitve, ki jih nerezidenti dosegajo v Sloveniji

Pojasnjujemo še, da Zakon o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06) v 5. členu določa, da je nerezident zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji.

V 9. členu ZDoh-2 je določeno, da imata dohodek iz zaposlitve in dohodek iz opravljanja storitve vir v Sloveniji, če se zaposlitev izvaja ali storitev opravi v Sloveniji. Če bodo v konkretnem primeru delavci tega podjetja v letu 2007 večinoma delo opravljali v Sloveniji, imajo ti dohodki torej vir v Sloveniji.

Na vprašanje, kako je s plačilom davkov v Sloveniji, pojasnjujemo, da zaposleni delavci v Sloveniji morajo plačevati akontacijo dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki se jim bo kot nerezidentom štela za dokončen davek.

Če bo plačo imenovanim delavcem izplačeval delodajalec na Češkem ali pa v Nemčiji, pojasnjujemo, da akontacijo dohodnine od dohodka iz zaposlitve ugotovi davčni organ

na podlagi napovedi

,* ki jo mora davčni zavezanec nerezident vložiti v sedmih dneh od dneva izplačila dohodka pri davčnem organu, kadar dohodek iz zaposlitve izplača oseba, ki ni plačnik davka v Sloveniji (npr. tuja pravna oseba).

Izvajanje 23. člena konvencije med Republiko Slovenijo in Češko republiko – ODPRAVA DVOJNEGA OBDAVČEVANJA

Rezident Češke republike lahko uveljavlja odpravo dvojnega obdavčevanja dohodkov iz virov, prejetih zunaj Češke, skladno s svojo davčno zakonodajo in določbami navedene konvencije o odpravi dvojnega obdavčevanja (23. člen) v državi rezidentstva (v tem primeru v Češki). Po navedeni določbi konvencije je Češka za odpravo dvojne obdavčitve rezidentovih dohodkov zavezana uporabiti metodo odbitka, kar pomeni, da bo Češka odobrila kot odbitek od davka na dohodek tega rezidenta znesek, ki je enak davku od dohodka, ki je plačan v Sloveniji, kadar rezident Češke dobiva dohodek, ki se sme skladno to konvencijo obdavčiti v Sloveniji.

Tak odbitek pa v nobenem primeru ne sme presegati tistega dela davka na dohodek, kot je bil izračunan pred odbitkom, ki ga odvisno od primera lahko pripišemo dohodku, ki se lahko obdavči v Sloveniji.

Pojasnjujemo še, da se v tujini doseženi dohodki nerezidenta Slovenije ne prištevajo k dohodkom z virom v Sloveniji, temveč nasprotno – rezident Češke mora skladno s češko davčno zakonodajo na Češkem napovedati tudi dohodke, prejete iz tujine (v tem primeru iz Slovenije).

Pod ad 2:

Češko tehnično podjetje je glede na pravnoorganizacijsko obliko zavezanec za davek na dohodek pravnih oseb v Češki republiki v skladu s podtočko ii točke b tretjega odstavka 2. člena konvencije. Če bo podjetje opravljalo dela na gradbišču v Republiki Sloveniji kot stalna poslovna enota (drugi in tretji odstavek 5. člena konvencije) – ta zajema gradbišče, projekt gradnje, montaže ali napeljave ali s tem povezane nadzorne dejavnosti, vendar le ko gradbišče, projekt ali dejavnosti trajajo več kot dvanajst mesecev – se dobiček podjetja obdavči v Republiki Sloveniji, vendar samo v tolikšni meri, kolikor se pripisuje tej stalni poslovni enoti (prvi odstavek 7. člena konvencije).

Če se bodo posli češkega podjetja v celoti ali delno odvijali v Republiki Sloveniji in bo njihova dejavnost trajala več kot dvanajst mesecev, je potrebna registracija za davčne namene v Republiki Sloveniji.

V zvezi z obdavčitvijo z davkom na dodano vrednost pa dodajamo:

Storitve varjenja, ki se bodo opravljale na gradbišču v Sloveniji, so v skladu s 26. členom Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 117/06) obdavčene tam, kjer je nepremičnina, torej v Sloveniji.

Tako bi moral davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža, v skladu s slovensko zakonodajo pridobiti slovensko identifikacijsko številko in obračunati slovenski DDV.

* Obrazec Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve , ki je kot priloga 1-A objavljen v Pravilniku o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine in o obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala (Uradni list RS, št. 138/06) lahko najdete tudi na spletni strani Davčne uprave RS.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
opravljanje dejavnosti na Češkem
dvojno obdavčenje
delo v tujini
delo na Češkem

Zadnji članki iz rubrike:

3.10.2019 17:36:15:
Vlada je potrdila predloge sprememb štirih davčnih zakonov

11.9.2019 12:23:11:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - september 2019

27.8.2019 13:27:10:
Kateri sklepi se eVročajo preko eDavkov?

14.8.2019 11:04:07:
Boniteta za uporabo električnega vozila

31.7.2019 11:14:21:
Turistična in promocijska taksa

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT